Μελισσόχορτο: Για νευρικό σύστημα, στρες, αϋπνίες, έρπη, υπέρταση, καρδιοτονωτικό, ηρεμιστικό

 

Μελισσόχορτο: Για νευρικό σύστημα, στρες, αϋπνίες, έρπη, υπέρταση, καρδιοτονωτικό, ηρεμιστικό

Μελισσόχορτο: Για νευρικό σύστημα, στρες, αϋπνίες, έρπη, υπέρταση, καρδιοτονωτικό, ηρεμιστικό

 

Μελισσόχορτο (Melissa officinalis): Λένε πως οι αλχημιστές χρησιμοποιούσαν το μελισσόχορτο για να φτιάξουν ελιξήρια νεότητας. Το ταπεινό αυτό βότανο, που φυτρώνει στις πλαγιές περιοχών της χώρας είναι ένα μικρό θαύμα της οικογένειας των βοτάνων. Μελισσόχορτο: Για νευρικό σύστημα, στρες, αϋπνίες, έρπη, υπέρταση, καρδιοτονωτικό, ηρεμιστικό

Στη χώρα μας το συναντάμε παντού ως αυτοφυές. Επίσης, καλλιεργείται με σπόρους, που βλασταίνουν αργά, ή με διαίρεση φυτών. Προτιμά καλά εδάφη που δεν είναι πολύ στεγνά.

Στη χώρα μας είναι γνωστό ως μελισσοβότανο και σύμφωνα με τη βιβλιογραφία αποτελούσε το βότανο «γιατρό» για τους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους.

Χρησιμοποιούμενα μέρη: Τα φύλλα (αποξηραμένα ή φρέσκα), που συλλέγονται πριν την άνθιση. Τα φύλλα αποξηραίνονται σε σκιά και σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 35° C, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, γιατί γίνονται καφέ αν αποξηρανθούν πολύ αργά.

 

Ο Άραβας γιατρός Αβικέννας έλεγε ότι το μελισσόχορτο «κάνει την καρδιά ευτυχισμένη».

Είναι καρδιοτονωτικό και δρα κατά της υπέρτασης. Οι σύγχρονοι βοτανοθεραπευτές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα βότανο το οποίο έχει μεταξύ άλλων και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως, αν προσθέσουμε τσάι μελισσόχορτου στο μπάνιο μας, θα επιτύχουμε χαλάρωση των νεύρων. Επιπλέον, διαθέτει και αντιικές, αντιβακτηριδιακές και σπασμολυτικές ιδιότητες.

Με άρωμα λεμόνι το μελισσόχορτο, ή βάλσαμο λεμονιού, βάλσαμο κεριού μέλισσας, όπως είναι γνωστό, αρχίζει να γίνεται περισσότερο γνωστό και να χρησιμοποιείται. Οι θετικές του ιδιότητες για την υγεία οφείλονται τόσο στα πτητικά έλαια, τις τανίνες, τα φλαβονοειδή και τις πολυφαινόλες, όσο και στα αιθέρια έλαια που περιέχει.

Ποια τα οφέλη του μελισσόχορτου στην υγεία μας;

To μελισσόχορτο φαίνεται να είναι ένα βότανο με πάρα πολλές χρήσεις – κλινικές μελέτες εντοπίζουν όλο και περισσότερες ιδιότητες του. Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία το μελισσόχορτο χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση διαταραχών του νευρικού συστήματος καθώς και στην αποφυγή ανάπτυξης έλκους.

Το μελισσόχορτο είναι αγχολυτικό (παρουσιάζει αντικαταθλιπτική δράση) και ήπια ηρεμιστικό. Η κατανάλωση του βοηθάει στην αντιμετώπιση του άγχους και της υπερέντασης, ενώ ταυτόχρονα είναι αποτελεσματικό σε περιπτώσεις αϋπνίας. Κλινικές μελέτες έδειξαν πως η δράση του αυτή οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στο ροσμαρινικό οξύ (rosmarinic acid) που περιέχει το βότανο (και όχι στα αιθέρια έλαια όπως υποστηρίζουν αρκετοί).

Διαβάστε Επίσης  Θυμάρι: Το βότανο με την ισχυρότερη Αντιμικροβιακή & Αντισηπτική δράση

Όσο αφορά τη χρήση του μελισσόχορτου για την αντιμετώπιση γαστρεντερικών ενοχλήσεων, μελέτες έδειξαν πως η κατανάλωση του προστατεύει από τα έλκη. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση μελισσόχορτου φάνηκε να αυξάνει την έκκριση προσταγλαδίνης Ε2 (prostaglandin E2) και βλεννίνης από τον οργανισμό και τη μείωση της έκκρισης οξέων.

Η εξωτερική χρήση (σε μορφή κρέμας) βοηθάει στην αντιμετώπιση του έρπη (herpes simplex). Τα τελευταία χρόνια γίνονται κλινικές έρευνες σχετικά με την θετική επίδραση της κατανάλωσης του βοτάνου στη ρύθμιση του θυρεοειδή και στην αντιμετώπιση του HIV-1. .

Χαλαρώνει το μυαλό

Μέσα στο πέρασμα των αιώνων το μελισσόχορτο είναι δημοφιλές στην αρωματοθεραπεία. Το γλυκό του άρωμα προωθεί την αίσθηση της χαλάρωσης και της ηρεμίας. Τα περισσότερα «γλυκά» έλαια έχουν το ίδιο όφελος.

Βοηθά τον ύπνο

Σύμφωνα με έρευνες, είναι ένα από τα βότανο που ενθαρρύνει πιο ξεκούραστο ύπνο. Μια μελέτη διαπίστωσε πως γυναίκες, που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση και έχουν διαταραχές, κοιμούνται πολύ καλύτερα μετά από την κατανάλωση μελισσόχορτου. Ανακουφίζει από την υπερένταση της καθημερινότητας και βοηθά σημαντικά στις διαταραχές του ύπνου και ιδιαίτερα στην αϋπνία και ειδικά όταν συνδυάζεται με βαλεριάνα και ζυθοβότανο.

Κάνει το δέρμα να δείχνει νεότερο

Συχνά εμφανίζεται ως συστατικό καλλυντικών, διότι έχει καταπραϋντική επίδραση στο δέρμα. Η πρώτη καλλυντική του χρήση έγινε το 1300, όταν η βασίλισσα της Ουγγαρίας το χρησιμοποιούσε για να «σβήσει» τις ρυτίδες.

Οξύνει τη μνήμη

Μπορεί να δρα ως χαλαρωτικό του μυαλού, ωστόσο, μελέτες έδειξαν πως βελτιώνει τη μνήμη ανεξαρτήτως ηλικίας. Νέοι και ηλικιωμένοι, που το δοκίμασαν σε έρευνα, παρουσίασαν καλύτερες επιδόσεις στην επίλυση προβλημάτων και στη θύμηση.

Πρόσφατη συστηματική έρευνα σε φοιτητές έδειξε πως η κατανάλωση μελισσόχορτου μείωνε σημαντικά το στρες κατά τη διάρκεια των εξετάσεων – οδηγώντας σε καλύτερη συγκέντρωση και επιδόσεις (για ως και 6 ώρες μετά τη κατανάλωση).

Διαβάστε Επίσης  Κουρκουμάς και άλλα 3 αρωματικά βότανα για δυνατό ανοσοποιητικό και λιγότερες ιώσεις

Ισχυρό αντιοξειδωτικό

Παρουσιάζει έντονη αντιοξειδωτική δράση και μέτρια αντιβακτηριδιακή. Το μελισσόχορτο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που κρατούν τα κύτταρα «ασφαλή» από τις ελεύθερες ρίζες.

Διατηρεί το σάκχαρο σε φυσιολογικά επίπεδα

Πολλά βότανα βοηθούν στην εξισορρόπηση του σακχάρου. Έρευνα υποστηρίζει πως λαμβάνοντάς το σε σταθερή βάση βοηθά την διατήρηση των επιπέδων αυτού και περιορίζει την αντίσταση της ινσουλίνης.

Οι ευεργετικές του ιδιότητες, όμως, δε σταματούν εδώ.

Το μελισσόχορτο έχει αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση, τονώνει το καρδιαγγειακό σύστημα καθώς και το νευρικό μας σύστημα.

Το μελισσόχορτο είναι ένα βότανο που ενδείκνυται για τους υπερτασικούς που τείνουν να ανεβάζουν… πίεση κυρίως όταν στρεσάρονται. Το μελισσόχορτο δρα τονωτικά στην καρδιά και στο κυκλοφορικό, προκαλώντας διαστολή των αγγείων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πίεση του αίματος. Η γεύση του είναι ωραία (μοιάζει με του λεμονιού), γι’ αυτό μην παρασυρθείτε πίνοντας πολλά φλιτζάνια. Αρκεστείτε σε 1-2 ροφήματα την ημέρα ή κάθε δεύτερη μέρα.

Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπητα και άλλων ιών.

 

Δρα ενάντια στην κατάθλιψη, ενώ απομακρύνει συμπτώματα κρίσης πανικού.
Τέλος, αποτελεί ένα πρώτης τάξεως τονωτικό της μνήμης και βοηθά έτσι ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Πώς χρησιμοποιείται:

Έγχυμα: Ρίχνετε ένα κουταλάκι σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Σκεπάζετε και αφήνετε για πέντε λεπτά. Στραγγίζετε και πίνετε 1 έως 2 φλιτζάνια την ημέρα.
Βάμμα: Πίνετε 1-2 ml σε λίγο νερό, δυο έως τρεις φορές την ημέρα.
Κρέμα: Αναζητήστε στο φαρμακείο κρέμα με αιθέριο έλαιο μέλισσας. Μπορεί να σας απαλλάξει από ερεθισμούς, ενώ εξαιρετική είναι η δράση της σε περιπτώσεις έρπητα ζωστήρα.

Προφυλάξεις:

Σε γενικές γραμμές το μελισσόχορτο θεωρείται ένα ασφαλές φυτό, ωστόσο, μπορεί να υπάρξει αλληλεπίδραση με φάρμακα για τον θυρεοειδή ή ηρεμιστικά. Άτομα, δηλαδή, με φαρμακευτική αγωγή για το θυρεοειδή (π.χ. thyroxine) πρέπει να αποφεύγουν τη κατανάλωση του.

Να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης…χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή του, επειδή σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει ατονία και νωχελικότητα. Καλό, λοιπόν, θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας σε περίπτωση που θέλετε να το καταναλώσετε. Επίσης, δεν ενδείκνυται για εγκυμονούσες και θηλάζουσες.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *