Μπορούν οι παπαγάλοι άραγε να κατανοήσουν τα λόγια τους – Tι αποκαλύπτουν οι επιστήμονες

 

Μπορούν οι παπαγάλοι άραγε να κατανοήσουν τα λόγια τους – Tι αποκαλύπτουν οι επιστήμονες

Μπορούν οι παπαγάλοι άραγε να κατανοήσουν τα λόγια τους – Tι αποκαλύπτουν οι επιστήμονες

 

Οι παπαγάλοι και το μυστήριο της ομιλίας τους: Καταλαβαίνουν τι λένε;

 

Οι παπαγάλοι είναι εξαιρετικά κοινωνικά και ευφυή πλάσματα, με μια μοναδική ικανότητα: μπορούν να μιμούνται ήχους από το περιβάλλον τους, συμπεριλαμβανομένης της ανθρώπινης φωνής. Στη φύση, χρησιμοποιούν μια ποικιλία επιφωνημάτων για να επικοινωνούν μεταξύ τους, να ενισχύουν τις κοινωνικές τους σχέσεις ή ακόμα και να μπερδεύουν πιθανούς εχθρούς.

Όταν όμως ένας παπαγάλος ζει σε ανθρώπινο περιβάλλον, η ανάγκη του για κοινωνική αλληλεπίδραση παραμένει έντονη. Απουσία του φυσικού ήχου του δάσους, αναζητά υποκατάστατα – κι έτσι αρχίζει να μιμείται φωνές, κουδούνια, μέχρι και σειρήνες ασθενοφόρων.

 

Μπορούν οι παπαγάλοι άραγε να κατανοήσουν τα λόγια τους – Tι αποκαλύπτουν οι επιστήμονες

Η επιστήμη πίσω από το φαινόμενο

Έρευνες στη νευρολογία ρίχνουν φως στο γιατί οι παπαγάλοι μιμούνται τόσο αποτελεσματικά. Ο Erik Jarvis, νευροεπιστήμονας του Πανεπιστημίου Duke, ανακάλυψε ότι οι παπαγάλοι διαθέτουν στον εγκέφαλό τους ένα εξειδικευμένο “σύστημα τραγουδιού” — με έναν εσωτερικό πυρήνα κοινό σε όλα τα κελαηδιστικά πουλιά, αλλά και ένα εξωτερικό περίβλημα που τους επιτρέπει τη μίμηση ανθρώπινων ήχων.

Διαβάστε Επίσης  Τι συμβαίνει στο σώμα μας κατά την διάρκεια ενός φτερνίσματος

 

Τι πραγματικά καταλαβαίνουν οι παπαγάλοι;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι περισσότεροι παπαγάλοι δεν κατανοούν το περιεχόμενο όσων λένε. Αντίθετα, συνδέουν ήχους με συγκεκριμένες εμπειρίες ή συναισθήματα. Για παράδειγμα, όταν ένας παπαγάλος λέει «καλό παιδί», δεν αντιλαμβάνεται το νόημα της φράσης — ξέρει μόνο ότι ακολουθεί μια θετική αντίδραση από το περιβάλλον του.

 

Η ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται το πλαίσιο στο οποίο χρησιμοποιούνται οι λέξεις είναι εντυπωσιακή. Ένας παπαγάλος μπορεί να λέει «γεια σου» όταν τον χαιρετούν, αλλά δεν σημαίνει ότι γνωρίζει την έννοια του χαιρετισμού. Αν κατανοούσε πλήρως τη λέξη, θα τη χρησιμοποιούσε σε κάθε περίσταση όπου οι άνθρωποι ανταλλάσσουν χαιρετισμούς.

Διαβάστε Επίσης  Ροζ φεγγάρι: Η πανσέληνος του Απριλίου και πώς πήρε το όνομά της

 

Οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα

Υπάρχουν όμως και εντυπωσιακές εξαιρέσεις. Ο Αφρικανικός γκρι παπαγάλος Άλεξ, που μελετήθηκε από τη Δρ. Irene Pepperberg, έδειξε ικανότητες πολύ πέρα από τη μηχανική μίμηση. Ο Άλεξ μπορούσε να αναγνωρίζει και να κατονομάζει αντικείμενα, να περιγράφει τα χρώματά τους, να μετράει και να απαντά σωστά με «ναι» ή «όχι», αποδεικνύοντας έτσι μια βασική κατανόηση.

 

Παπαγάλοι: Έξυπνοι και υπέροχοι σύντροφοι

Με την κατάλληλη εκπαίδευση, ορισμένοι παπαγάλοι μπορούν να μάθουν λέξεις, αριθμούς και να αντιληφθούν βασικές έννοιες. Παρόλο που, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι φωνές τους είναι καθαρή μίμηση, αυτό δεν μειώνει τη νοημοσύνη και τη γοητεία τους.

Οι παπαγάλοι παραμένουν υπέροχοι σύντροφοι, γεμάτοι ζωή, προσωπικότητα και ανεξάντλητη ενέργεια.

 

Πηγή: topetmou.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *