7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ 2025

 

7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ 2025

7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ 2025

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου και σηματοδοτεί την επέτειο της ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) το 1948.

Σκοπός της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με
σημαντικά ζητήματα υγείας που επηρεάζουν παγκοσμίως τους ανθρώπους. Κάθε χρόνο, η ημέρα έχει ένα συγκεκριμένο θέμα, το οποίο επιλέγει ο ΠΟΥ για να αναδείξει κρίσιμα ζητήματα όπως οι μεταδοτικές ασθένειες, η ψυχική υγεία, η πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και η προστασία του περιβάλλοντος.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας για το 2025 έχει ως θέμα:

«Υγιείς αφετηρίες, ελπιδοφόρο μέλλον» (“Healthy beginnings, hopeful futures”).

Αυτό το θέμα υπογραμμίζει τη σημασία της υγείας της μητέρας και του βρέφους ως θεμέλιο για υγιείς οικογένειες και ακμάζουσες κοινότητες, με στόχο να εμπνεύσει κέντρα αποφάσεων, συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και κοινότητες να εντείνουν τις προσπάθειες για την εξάλειψη των θανάτων μητέρων και βρεφών που μπορούν να προληφθούν, δίνοντας προτεραιότητα στη μακροπρόθεσμη υγεία και ευημερία των γυναικών.

Διαβάστε Επίσης  Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας – «Το κυνήγι της ευτυχίας δεν είναι μόνο δικαίωμά μας, είναι υποχρέωσή μας»

Η υγεία είναι Δικαίωμα του κάθε ανθρώπου, με τα δικαιώματα των ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας να περιλαμβάνουν την προάσπιση της αξιοπρέπειας, την ισότητα, την πρόσβαση σε προσιτές και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, το δικαίωμα στην πρόληψη, την αποκατάσταση και τη φροντίδα της σωματικής και ψυχικής υγείας, το δικαίωμα στην ανεξαρτησία και την αυτονομία, την προστασία από κακομεταχείριση, παραμέληση και διακρίσεις, την κοινωνική και οικονομική στήριξη.

Βασικά κείμενα πολιτικής και νομοθεσίας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αποτελούν ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων των Ηλικιωμένων (AGE Platform), η Ευρωπαϊκή Χάρτα Δικαιωμάτων των Ασθενών (Active Citizenship Network) κ.ά.

Διαβάστε Επίσης  21 Ιανουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς

Η Πρόληψη στην υγεία είναι ζωτικής σημασίας, καθώς βοηθά στη μείωση της νοσηρότητας, της θνησιμότητας και του κόστους περίθαλψης, ενώ βελτιώνει την ποιότητα ζωής.

Η πρόληψη δεν αφορά μόνο τους επαγγελματίες υγείας, αλλά και τον κάθε πολίτη, καθώς οι καθημερινές επιλογές και η έγκαιρη δράση μπορούν να σώσουν ζωές και να βελτιώσουν τη γενική υγεία του πληθυσμού.

Παράλληλα, η Γνώση για την υγεία είναι ένα ισχυρό εργαλείο που βοηθά τους ανθρώπους να ζουν πιο υγιείς και αυτόνομους τρόπους ζωής. Η εκπαίδευση γύρω από την υγεία θα πρέπει να είναι προτεραιότητα τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής.

 

7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ 2025

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *