Η νευροπροστατευτική δράση του τσαγιού – Πόσο μάς προφυλάσσει από την άνοια

 

Η νευροπροστατευτική δράση του τσαγιού – Πόσο μάς προφυλάσσει από την άνοια

Η νευροπροστατευτική δράση του τσαγιού – Πόσο μάς προφυλάσσει από την άνοια

 

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τσαγιού και καφέ συνδέεται με γνωστικά οφέλη, λίγες μελέτες έχουν εξετάσει ωστόσο την άμεση συσχέτισή τους με τις δομικές αλλαγές στους εγκεφάλους ηλικιωμένων.

Έρευνα επιστημόνων της Ανώτατης Σχολής Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Kanazawa, στην Ιαπωνία, διαπίστωσε μια σημαντική σχέση μεταξύ υψηλότερης κατανάλωσης πράσινου τσαγιού και λιγότερων αλλοιώσεων της λευκής ουσίας του εγκεφάλου σε ηλικιωμένους χωρίς άνοια.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση τριών ή περισσότερων φλιτζανιών πράσινου τσαγιού καθημερινά, μπορεί να συμβάλει στην προστασία της υγείας του εγκεφάλου, ενώ η κατανάλωση καφέ δεν έδειξε σημαντική επίδραση.

Οι αλλοιώσεις της λευκής ουσίας του εγκεφάλου, είναι συχνά ενδεικτικές της νόσου των μικρών αγγείων, που έχει συσχετιστεί με τη γνωστική έκπτωση, την αγγειακή άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

 

Η νευροπροστατευτική δράση του τσαγιού – Πόσο μάς προφυλάσσει από την άνοια

Η παρούσα μελέτη αποσκοπούσε στην αξιολόγηση της επίδρασης της κατανάλωσης πράσινου τσαγιού και καφέ στον όγκο των αλλοιώσεων της λευκής ουσίας, στον όγκο του ιππόκαμπου και στον συνολικό όγκο του εγκεφάλου, χρησιμοποιώντας δεδομένα μαγνητικής τομογραφίας (MRI).

Η μελέτη με τίτλο «Κατανάλωση πράσινου τσαγιού και εγκεφαλικές αλλοιώσεις της λευκής ουσίας σε ηλικιωμένους χωρίς άνοια», διεξήχθη στο πλαίσιο της Japan Prospective Studies Collaboration for Aging and Dementia, μιας μεγάλης κλίμακας μελέτης παρατήρησης στην οποία συμμετείχαν οκτώ ερευνητικά κέντρα στην Ιαπωνία.

Διαβάστε Επίσης  Πώς να αντιμετωπίσετε την επιλόχεια κατάθλιψη

Η συλλογή δεδομένων πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2016 και 2018 και περιλάμβανε διατροφικές αξιολογήσεις, μαγνητικές τομογραφίες και γνωστικές αξιολογήσεις 8.766 συμμετεχόντων ηλικίας 65 ετών και άνω.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων για τη μέτρηση της ημερήσιας πρόσληψης πράσινου τσαγιού και καφέ, κατηγοριοποιημένο σε τέσσερα επίπεδα: 0-200 ml, 201-400 ml, 401-600 ml και ≥601 ml.

Οι μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου παρείχαν δεδομένα σχετικά με τον όγκο των αλλοιώσεων της λευκής ουσίας (WML), τον όγκο του ιππόκαμπου (HV) και τον συνολικό όγκο του εγκεφάλου (TBV).

Εφαρμόστηκαν προηγμένα στατιστικά μοντέλα για την προσαρμογή των συγχυτικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των δημογραφικών στοιχείων, των συνθηκών υγείας, των συνηθειών του τρόπου ζωής και των γενετικών παραγόντων κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Από την ανάλυση αποκλείστηκαν οι συμμετέχοντες με ήπια γνωστική διαταραχή, άνοια ή ελλιπή δεδομένα, περιορίζοντας την τελική ομάδα σε 8.766 άτομα.

Αφού λήφθηκαν υπόψη παράγοντες που μπορούσαν να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα, η υψηλότερη κατανάλωση πράσινου τσαγιού συσχετίστηκε σημαντικά με χαμηλότερους όγκους αλλοιώσεων της λευκής ουσίας.

Διαβάστε Επίσης  Απλό άγχος ή χρόνιο στρες - Ειδικοί εξηγούν την διαφορά

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 600 ml πράσινου τσαγιού ημερησίως, είχαν κατά 3% λιγότερες αλλοιώσεις της λευκής ουσίας από εκείνους που κατανάλωναν 200 ml ή λιγότερο, ενώ εκείνοι που κατανάλωναν 1.500 ml ημερησίως είχαν κατά 6% λιγότερες αλλοιώσεις από εκείνους που αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου.

Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης πράσινου τσαγιού και των όγκων του ιππόκαμπου ή του συνολικού όγκου του εγκεφάλου. Η κατανάλωση καφέ δεν επηρέασε σημαντικά τον όγκο των αλλοιώσεων της λευκής ουσίας, τον όγκο του ιππόκαμπου και τον συνολικό όγκο του εγκεφάλου.

Η μελέτη εξέτασε επίσης υποομάδες με βάση την παρουσία κατάθλιψης και τo αλληλόμορφο ε4 της APOE4, παράγοντες που σχετίζονται με την άνοια. Σημαντικές μειώσεις στους όγκους αλλοιώσεων της λευκής ουσίας λόγω αυξημένης κατανάλωσης πράσινου τσαγιού, παρατηρήθηκαν μόνο σε άτομα χωρίς κατάθλιψη ή το αλληλόμορφο ε4 της APOE4.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των κατεχινών του πράσινου τσαγιού, όπως η Γαλλική Επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), μπορούν να μετριάσουν την αγγειακή βλάβη και να προωθήσουν την υγεία του εγκεφάλου.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό npj Science of Food.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *