Άνοια: Το σύμπτωμα που εμφανίζεται στα χέρια και προειδοποιεί – Πώς να το εντοπίσετε

 

Άνοια: Το σύμπτωμα που εμφανίζεται στα χέρια και προειδοποιεί – Πώς να το εντοπίσετε

Άνοια: Το σύμπτωμα που εμφανίζεται στα χέρια και προειδοποιεί – Πώς να το εντοπίσετε

 

Άνοια: Το σύμπτωμα που εμφανίζεται στα χέρια και προειδοποιεί – Πώς να το εντοπίσετε Φωτογραφία: 123rf

Η άνοια μπορεί να εκδηλωθεί με γνωστά αλλά και λιγότερο αναμενόμενα συμπτώματα, ειδικά στα προχωρημένα στάδια. Υπάρχει ένα σύμπτωμα λιγότερο γνωστό που γίνεται αισθητό στα χέρια.

Σύμφωνα με το Alzheimer Athens, υπάρχουν περισσότερες από 250.000 περιπτώσεις Ελλήνων που έχουν κάποιας μορφής άνοια. Τα συμπτώματα μπορεί να αποτελούν ένδειξη των προχωρημένων σταδίων της κατάστασης, σηματοδοτώντας ότι κάποιος χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη.

 

Η άνοια είναι πιο συχνή σε άτομα άνω των 65 ετών, ενώ τα πρώιμα προειδοποιητικά συμπτώματα μπορεί μερικές φορές να συγχέονται με φυσιολογικά σημάδια γήρανσης.

Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε τα τυπικά συμπτώματα της άνοιας, που περιλαμβάνουν προβλήματα όπως απώλεια μνήμης, δυσκολία στην παρακολούθηση συζητήσεων και σύγχυση. Ωστόσο, άλλα σημάδια είναι λιγότερο γνωστά και μπορεί να παραβλεφθούν ή να εκληφθούν ως κάτι διαφορετικό.

Το σύμπτωμα στα χέρια ως προειδοποιητικό σημάδι άνοιας
Η φιλανθρωπική οργάνωση Alzheimer’s Society προειδοποιεί ότι οι αλλαγές στη συμπεριφορά είναι ένα πιθανό προειδοποιητικό σημάδι άνοιας στα προχωρημένα στάδια.

«Τα άτομα στα προχωρημένα στάδια της άνοιας μπορεί να συμπεριφέρονται εκτός χαρακτήρα», αναφέρει. «Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοηθούν και συχνά έχουν διαφορετικές αιτίες».

Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί ως ένα σημάδι στα χέρια. Το «συνεχές» τρίψιμο των χεριών μπορεί να υποδηλώνει ανησυχία, κάτι που τα άτομα με άνοια μπορεί να βιώνουν.

Διαβάστε Επίσης  Πιείτε καφέ άφοβα – Τρεις καφέδες την ημέρα ωφελούν την υγεία μας

Άνοια: Το σύμπτωμα που εμφανίζεται στα χέρια και προειδοποιεί – Πώς να το εντοπίσετε

Μπορεί επίσης να παίζουν με τα χέρια τους ή να τραβούν τα ρούχα τους. Η φιλανθρωπική οργάνωση ανέφερε:

«Πολλοί άνθρωποι με άνοια γίνονται ανήσυχοι και μπορεί να παίζουν με τα χέρια τους, να τραβούν τα ρούχα τους ή να αγγίζουν ακατάλληλα τον εαυτό τους σε δημόσιους χώρους. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πόνο ή δυσφορία, ανάγκη για τουαλέτα, ανάγκη για περισσότερη φυσική δραστηριότητα ή προβλήματα με το περιβάλλον τους. Μπορεί επίσης να οφείλεται στο ότι το άτομο ήταν πολύ δραστήριο λόγω της εργασίας του».

Για να βοηθήσετε στην ανακούφιση αυτού του συμπτώματος, η Alzheimer’s Society έκανε κάποιες προτάσεις. Όπως αναφέρει:

«Μπορεί να βοηθήσει να ενθαρρύνετε τα άτομα να ξεκινήσουν άσκηση ή κάποιες δραστηριότητες που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντα και τα χόμπι τους, είτε είναι καινούρια είτε από το παρελθόν τους. Ένα κουτί με αντικείμενα που σχετίζονται με το παρελθόν του ατόμου, όπως φωτογραφίες, κοσμήματα ή αναμνηστικά, μπορεί να βοηθήσει καθώς δίνει στο άτομο την ευκαιρία να κινεί τα χέρια του».

Άλλες αλλαγές στη συμπεριφορά που μπορεί να υποδηλώνουν άνοια
Υπάρχει μια σειρά από αλλαγές που μπορεί να βιώσουν τα άτομα με άνοια. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να εκδηλώνονται με:

Επιθετικότητα
Αγωνία ή αναστάτωση
Παραισθήσεις ή παραληρητικές ιδέες
Επανάληψη
«Sundowning» – αύξηση της ανησυχίας και της σύγχυσης αργά το απόγευμα και νωρίς το βράδυ

 

Πώς να διαχειριστείτε αυτή τη συμπεριφορά – Ποια άλλα συμπτώματα παρουσιάζει η άνοια

Αρχικά, η φιλανθρωπική οργάνωση συνιστά να προσπαθήσετε να κατανοήσετε τι μπορεί να προκαλεί τη συμπεριφορά του ατόμου και να σκεφτείτε αν έχει ανεκπλήρωτες ανάγκες. Αυτές περιλαμβάνουν:

Διαβάστε Επίσης  Ιταλία: Τί έτρωγε καθημερινά μια γυναίκα που έφτασε 117 ετών!

Εξασφαλίστε ότι τα γυαλιά ή τα ακουστικά είναι καθαρά και λειτουργούν σωστά. Κανονίστε τακτικούς ελέγχους όρασης και ακοής.

Ελέγξτε αν η φαρμακευτική αγωγή είναι κατάλληλη ή αν το άτομο μπορεί να είναι άρρωστο ή να πονάει. Μια επίσκεψη στον γιατρό για να αποκλείσετε οποιαδήποτε φυσικά προβλήματα είναι καλή ιδέα.

Ελέγξτε αν το άτομο διαταράσσεται από πολλούς ανθρώπους, υπερβολική δραστηριότητα, δυνατούς θορύβους, απότομες κινήσεις ή ένα άβολο περιβάλλον (για παράδειγμα, ένα που είναι πολύ ζεστό ή πολύ φωτεινό).

Σκεφτείτε αν μπορεί να βαριέται ή να χρειάζεται διέγερση. Ασχοληθείτε με το άτομο σε ουσιαστικές δραστηριότητες. Απαλές δραστηριότητες, όπως μασάζ χεριών, ακρόαση της αγαπημένης του μουσικής ή άγγιγμα ενός απαλού υφάσματος, μπορεί να βοηθήσουν.

Βεβαιωθείτε ότι το άτομο είναι άνετο – για παράδειγμα, να μην κρυώνει, να μην πεινάει, να μην διψάει ή να μην χρειάζεται τουαλέτα.

 

Άλλα συμπτώματα άνοιας περιλαμβάνουν:

Απώλεια μνήμης
Δυσκολία συγκέντρωσης
Δυσκολία στην εκτέλεση γνωστών καθημερινών εργασιών, όπως η διαχείριση των χρημάτων κατά τις αγορές

Δυσκολία στην παρακολούθηση μιας συζήτησης ή στην εύρεση της σωστής λέξης
Σύγχυση σχετικά με τον χρόνο και τον τόπο
Αλλαγές στη διάθεση
Αν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε εμφανίζει οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια άνοιας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό.

ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *