6 διαφορετικοί τρόποι που ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται την αγάπη

 

6 διαφορετικοί τρόποι που ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται την αγάπη

6 διαφορετικοί τρόποι που ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται την αγάπη

 

Τι σκέψεις ή ποια πρόσωπα σας έρχονται στο νου όταν ακούτε τη λέξη «αγάπη»;

Ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η αντίληψη αυτής της λέξης ενεργοποιεί διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, ανάλογα με την εμπειρία που σχετίζεται με αυτήν. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cerebral Cortex» αναγνωρίζει έξι διαφορετικούς τύπους αγάπης:

Ρομαντική αγάπη
Αγάπη από τους γονείς
Αγάπη προς έναν φίλο
Αγάπη για κάποιον που δεν γνωρίζουμε
Αγάπη προς ένα ζώο συντροφιάς
Αγάπη για τη φύση

Οι ερευνητές της μελέτης χρησιμοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες για να καταγράψουν την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων ενώ σκεφτόντουσαν καταστάσεις που σχετίζονταν με αυτούς τους τύπους αγάπης. Διαπίστωσαν ότι η γονική αγάπη προκαλούσε την πιο έντονη εγκεφαλική δραστηριότητα, ακολουθούμενη, με μικρή διαφορά, από τη ρομαντική αγάπη.

Διαβάστε Επίσης  Τι σημαίνει αν δείτε στον ύπνο σας ότι έπεσαν τα δόντια σας

 

Ωστόσο, όλα τα είδη αγάπης που βιώνουν οι άνθρωποι φαίνεται να ενεργοποιούν τον εγκέφαλο, ανεξαρτήτως της εγγύτητας της σχέσης, με τη διαφορά να εντοπίζεται μόνο στην ένταση της ενεργοποίησης.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Syracuse ανακάλυψαν τις περιοχές του εγκεφάλου και του αίματος που εκκρίνουν τις ορμόνες της αγάπης, καθώς και άλλες χημικές ουσίες που προκαλούν συναισθήματα ευφορίας, όπως η έλξη και η ευχαρίστηση.

Η αγάπη προς τους αγνώστους είχε λιγότερη ανταμοιβή και προκαλούσε μικρότερη ενεργοποίηση σε σχέση με την αγάπη για τα οικεία πρόσωπα.

Διαβάστε Επίσης  Ο ψυχολογικός παράγοντας που οδηγεί στην παχυσαρκία

Η αγάπη για τη φύση ενεργοποιούσε το σύστημα ανταμοιβής και τις οπτικές περιοχές του εγκεφάλου, ενώ δεν επηρεάζε τις κοινωνικές περιοχές.

Για εκείνους που είχαν κατοικίδια, οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τα κοινωνικά συναισθήματα παρουσίασαν μεγαλύτερη ενεργοποίηση σε σύγκριση με όταν οι συμμετέχοντες σκεφτόντουσαν τη φύση.

Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με τα συναισθήματα αγάπης επηρεάζεται όχι μόνο από την εγγύτητα του αντικειμένου, αλλά και από το αν αυτό είναι άνθρωπος, ζώο ή μέρος της φύσης.

 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *