Πρωτοχρονιά: Πώς θα τηρήσεις τις αποφάσεις που πήρες για τη νέα χρονιά

 

Πρωτοχρονιά: Πώς θα τηρήσεις τις αποφάσεις που πήρες για τη νέα χρονιά

Πρωτοχρονιά: Πώς θα τηρήσεις τις αποφάσεις που πήρες για τη νέα χρονιά

 

Το 2025 περιμένει έξω από την πόρτα και πολλοί από εμάς έχουμε ήδη βάλει στόχο να πετύχουμε μεγάλα πράγματα φέτος. Όπως να πάρουμε μέρος στον μαραθώνιο ή να χάσουμε 10 κιλά…

Πώς θα καταφέρουμε, όμως, να τηρήσουμε τις αποφάσεις που πήραμε για τη νέα χρονιά;

Αυτό που συμβαίνει στους ανθρώπους είναι ότι προσπαθούν να πετύχουν τον στόχο τους αμέσως, λέει ο Δρ Donald Lloyd-Jones, καρδιολόγος και πρόεδρος του τμήματος προληπτικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο. «Προσπαθούν να διορθώσουν όλα τα προβλήματα υγείας τους ταυτόχρονα, αποθαρρύνονται και τα παρατάνε. Αλλά ακόμη και οι μικρές αλλαγές μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο», εξηγεί.

 

Η Δρ Riva Rahl, γιατρός προληπτικής ιατρικής στην Cooper Clinic στο Ντάλας, βλέπει την ίδια τάση στο ιατρείο της.

«Οι άνθρωποι έρχονται με τις αποφάσεις τους και συνήθως τις τηρούν για περίπου ένα μήνα», λέει. «Τους λέω να μην βάζετε τον πήχη τόσο ψηλά ώστε να μην μπορείτε να το κάνετε. Βρείτε τι μπορείτε λογικά να κάνετε και να το διατηρήσετε και μετά ας ξανασυναντηθούμε και ας δούμε πώς λειτουργεί».

 

Πρωτοχρονιά: Πώς θα τηρήσεις τις αποφάσεις που πήρες για τη νέα χρονιά

Η λέξη «κλειδί» είναι το «σταδιακά», λέει ο Δρ Ahmad Garrett-Price, οικογενειακός ιατρός στο Ντάλας. Ο ίδιος δίνει έμφαση στην ευεξία και τον υγιεινό τρόπο ζωής για τους ασθενείς του.

«Τους προκαλώ να διαλέξουν ένα ή δύο πράγματα που θέλουν να αλλάξουν», εξηγεί. «Το να κάνετε μικρές, σταδιακές αλλαγές, να προσπαθείτε να είστε συνεπείς και στη συνέχεια να προχωρήσετε σε άλλα πράγματα που θέλετε να αλλάξετε μπορεί να κάνει θαύματα για την υγεία σας», συμπληρώνει.

Διαβάστε Επίσης  Κοιμάστε αργά τα βράδια; Κάνετε κακό στην ψυχολογία σας…

Οι αποφάσεις για να είστε πιο υγιείς μπορεί να είναι δύσκολες και να είναι, επίσης, δύσκολο να τηρηθούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διακοπή του καπνίσματος ή ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ. Αλλά μπορεί κανείς να ξεκινήσει με πιο απλά βήματα.

«Το να τρώτε λιγότερο, να τρώτε έξυπνα και να κινείστε περισσότερο κάθε μέρα είναι μια πολύ καλή φόρμουλα», λέει ο καρδιολόγος Lloyd-Jones. Ας ξεκινήσουμε από αυτά και πιάνουμε αργότερα τα πιο δύσκολα.

Και κάποια tips για πετύχεις τους στόχους υγείας σου:

Ξεκινήστε από τον γιατρό. «Αν δεν έχετε πάει πρόσφατα στον γιατρό σας, αυτός είναι ένας καλός τρόπος να ξεκινήσετε το νέο έτος», λέει ο καρδιολόγος Lloyd-Jones. «Ελέγξτε τους δείκτες σας, πράγματα όπως η αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο και η χοληστερίνη, και κάντε ένα σχέδιο για ό,τι χρειάζεται προσοχή».

Μην λέτε «γυμναστική». Απλά κινηθείτε. Αν σας τρομάζει το γυμναστήριο ή δεν σας περισσεύουν οι ώρες, απλά κάντε κάτι για να είστε δραστήριοι. Μόλις 10 με 15 λεπτά την ημέρα μπορούν να βοηθήσουν να κρατήσετε μακριά την καρδιακή προσβολή, τονίζουν οι ειδικοί. Και οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα μετράει. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το να σηκώνεστε τακτικά από το γραφείο σας και να περπατάτε, να πηγαίνετε από τις σκάλες αντί να παίρνετε το ασανσέρ, να παρκάρετε πιο μακριά ή να συνηθίσετε να περπατάτε καθημερινά.

Περάστε σε μια πιο υγιεινή διατροφή. Το καλύτερο διατροφικό πρότυπο για την υγεία της καρδιάς είναι η δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), σύμφωνα με επιστημονική δήλωση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Σε γενικές γραμμές, η εν λόγω διατροφή είναι πλούσια σε μη αμυλούχα λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια και φτωχή σε αλάτι, πρόσθετη ζάχαρη, τροπικά έλαια, αλκοόλ και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Διαβάστε Επίσης  Ο ιδρώτας αποκαλύπτει την ψυχολογία μας!

Σκεφτείτε τις φυτικές ίνες. Μπορεί να μην μπαίνουν σε πολλές λίστες αποφάσεων για το νέο έτος, αλλά η αύξηση των φυτικών ινών στη διατροφή μας κάνει πολύ καλό. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη, βελτιώνουν τη χοληστερόλη, που είναι ένας άλλος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, και μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Μετριάστε το στρες. Όλοι έχουμε άγχος, αλλά πρέπει να το διαχειριζόμαστε. Βρείτε ένα πράγμα που σας βοηθάει να διαχειριστείτε το στρες -να είστε με το κατοικίδιό σας, να ακούτε μουσική, να κάνετε μπάνιο, να διαλογίζεστε, να προσεύχεστε, να είστε με παρέα- και βρείτε πέντε λεπτά την ημέρα να το κάνετε.

Μην κυνηγάτε μόνοι τους στόχους σας. «Βρείτε έναν φίλο που θα σας βοηθήσει να ασχοληθείτε με την υγεία σας και θα είστε πιο συνεπείς», λέει ο οικογενειακός γιατρός Garrett-Price: «Κάντε πράγματα που σας αρέσουν, διασκεδάστε το και ρίξτε μέσα λίγη δραστηριότητα».

Αποφασίστε να μην χάσετε την αποφασιστικότητά σας. Το ταξίδι σας θα έχει σκαμπανεβάσματα. Το σημαντικότερο είναι να μην αποθαρυνθείτε και να συνεχίσετε να προχωράτε μπροστά κάθε μέρα.

ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *