Οστεοπόρωση: Τα 5 συμπτώματα που δείχνουν απώλεια οστικής μάζας
Υπάρχουν όμως πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια, που μπορεί να υποδηλώνουν σιωπηλή απώλεια οστικής μάζας.
Τα συμπτώματα απώλειας οστικής μάζας συχνά παραμένουν απαρατήρητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή δεν αναγνωρίζονται εγκαίρως ως σημάδια οστεοπόρωσης. Αυτός είναι ο λόγος που η οστεοπόρωση είναι επίσης γνωστή ως “σιωπηλός κλέφτης των οστών”.
Η αλλαγή στη διατροφή και η τακτική άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Φάρμακα όπως τα διφωσφονικά ή οι ρυθμιστές των υποδοχέων οιστρογόνων μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου. Όσο νωρίτερα ανιχνευθεί η μείωση οστικής πυκνότητας και η οστεοπόρωση, τόσο πιο αποτελεσματικά μπορεί να αντιμετωπιστεί η απώλεια οστικής μάζας. Ειδικά για τις γυναίκες, ο κίνδυνος οστεοπόρωσης αυξάνεται κατά την εμμηνόπαυση.
Οστεοπόρωση: Τα 5 συμπτώματα που δείχνουν απώλεια οστικής μάζας
Πώς μπορεί να προληφθεί η οστεοπόρωση
Η Γερμανική Εταιρεία Ορθοπεδικής και Χειρουργικής Τραύματος (DGOU) αναφέρει ότι η οστεοπόρωση είναι ευρέως διαδεδομένη. Μόνο στη Γερμανία πάνω από 6,3 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται από την ασθένεια, η οποία οδηγεί σε απώλεια οστικής μάζας. Αυτό προκαλεί τα οστά να γίνουν πορώδη, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων.
Σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης, περίπου μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους πέντε άνδρες άνω των 50 ετών παγκοσμίως πάσχουν από κάποιο οστεοπορωτικό κάταγμα. Αλλά δεν χρειάζεται να φτάσετε σε τέτοια ηλικία και σε τέτοιο πρόβλημα, εάν αναγνωρίσετε τα πρώτα σημάδια οστεοπόρωσης και τα αντιμετωπίσετε έγκαιρα.
Η δημιουργία οστικής μάζας είναι εφικτή και απαραίτητη σε οποιαδήποτε ηλικία. Η πρόληψη για ένα σταθερό μυοσκελετικό σύστημα ξεκινά από την παιδική ηλικία και θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την τρίτη ηλικία. Η DGOU απευθύνει έκκληση για λήψη προληπτικών μέτρων, όπως επαρκή άσκηση μέσω στοχευμένων αθλημάτων και διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια οστικής μάζας και -κατά συνέπεια- η οστεοπόρωση.
Τα σημάδια πρώιμης οστεοπόρωσης και πιθανής απώλειας οστικής μάζας περιλαμβάνουν:
Οξύς, επίμονος πόνος στην πλάτη ως σημαντικό κύριο σύμπτωμα
Απώλεια ύψους άνω των 4 εκατοστών μέσα σε ένα έτος
Χαλαρά δόντια ή απώλεια δοντιών
Μια απόσταση πλευρών-λεκάνης που έχει συρρικνωθεί σε λιγότερο από δύο δάχτυλα πλάτος
Πολύ χαμηλό σωματικό βάρος ή ακούσια απώλεια βάρους άνω του 10%
Ανίχνευση οστεοπόρωσης: Για ποιους συνιστάται μέτρηση οστικής πυκνότητας
Εάν είστε άνω των 50 ετών και υποφέρετε από επαναλαμβανόμενους πόνους, θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό. Ανάλογα με τα συμπτώματα, την ορμονική κατάσταση και τυχόν προηγούμενες ασθένειες, μια μέτρηση οστικής πυκνότητας μπορεί να είναι χρήσιμη. Αυτό το τεστ μπορεί να ανιχνεύσει υπάρχουσα οστεοπόρωση ή τον πρόδρομο της νόσου, γνωστό ως οστεοπενία.
Η πτώση των επιπέδων οιστρογόνων, η οποία μπορεί να ξεκινήσει σε ορισμένες γυναίκες ήδη από την ηλικία των 40 ετών, και η έλλειψη άσκησης είναι οι κύριες αιτίες οστεοπενίας. Όπως είναι φυσικό, αυτή η κατάσταση επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες στην μετεμμηνόπαυση.
Οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με θυροξίνη για διαταραχή του θυρεοειδούς θα πρέπει επίσης να προσέχουν για πρώιμα σημάδια οστεοπενίας ή οστεοπόρωσης, καθώς η εν λόγω ορμόνη επηρεάζει την οστική πυκνότητα.
Πηγή: fr.de
ΠΗΓΗ: www.onmed.gr