Παιδικές αλλεργίες: Πώς βοηθά η επαφή με τα ζώα

 

Παιδικές αλλεργίες: Πώς βοηθά η επαφή με τα ζώα

Παιδικές αλλεργίες: Πώς βοηθά η επαφή με τα ζώα

 

Οι ερευνητές διατυπώνουν τη θεωρία ότι η έκθεση των παιδιών βρεφικής ηλικίας σε ζώα αγροκτήματος οδηγεί σε διαφορές στο μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης αλλεργιών αργότερα.

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το εντερικό μικροβίωμα παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην ανθρώπινη υγεία από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Τώρα βρήκαν ενδείξεις ότι μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο και στην ανάπτυξη αλλεργιών.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι λίγο μετά τη γέννηση, το ανθρώπινο εντερικό μικροβίωμα είναι πλούσιο σε προαιρετικά αναερόβια βακτήρια, τα οποία προτιμούν ένα περιβάλλον με πολύ οξυγόνο.

Διαβάστε Επίσης  Καύσωνας και air condition: Η επικίνδυνη λοίμωξη που οδηγεί μέχρι το θάνατο- συμπτώματα

Καθώς τα βακτήρια καταναλώνουν το οξυγόνο στο έντερο, το ποσοστό των αναερόβιων αυξάνεται. Με την πάροδο του χρόνου, τα αναερόβια γίνονται πιο ποικιλόμορφα και ξεπερνούν τα προαιρετικά βακτήρια, σημάδι ενός ώριμου εντερικού μικροβιώματος.

Οι ερευνητές αναρωτήθηκαν αν η διαβίωση σε μια φάρμα κατά τη διάρκεια των κρίσιμων πρώιμων σταδίων της ανάπτυξης του εντερικού μικροβιώματος, θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο.

Για να το διαπιστώσουν, συνέλεξαν δείγματα κοπράνων από 65 παιδιά κατά τη διάρκεια της βρεφικής τους ηλικίας και αργότερα καθώς μεγάλωναν. Στη συνέχεια συνέκριναν δείγματα από παιδιά που γεννήθηκαν από γονείς που ζούσαν σε φάρμα με ζώα, παιδιά που δεν μεγάλωσαν σε φάρμα και παιδιά που δεν είχαν φάρμα και είχαν κατοικίδιο. Τα δείγματα συλλέχθηκαν σε τρεις ημέρες, 18 μήνες, τρία χρόνια και οκτώ χρόνια.

Διαβάστε Επίσης  Πότε και πώς χρησιμοποιούνται οι κάλτσες συμπίεσης

Διαπίστωσαν ότι τα βρέφη που ζούσαν σε φάρμα είχαν επτά φορές περισσότερα αναερόβια από ό,τι προαιρετικά βακτήρια σε σύγκριση με τα βρέφη που δεν ζούσαν σε φάρμα, είτε είχαν κατοικίδιο ζώο είτε όχι.

Διαπίστωσαν επίσης ότι οι διαφορές στο εντερικό μικροβίωμα μεταξύ των δύο ομάδων μειώθηκαν καθώς τα παιδιά μεγάλωναν, αλλά εκείνα που ζούσαν σε φάρμα ως βρέφη είχαν πολύ χαμηλότερα ποσοστά αλλεργιών στην ηλικία των 8 ετών.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *