Eυτυχία: Το μυστικό που μειώνει αποτελεσματικά το στρες όσο μεγαλώνουμε

 

Eυτυχία: Το μυστικό που μειώνει αποτελεσματικά το στρες όσο μεγαλώνουμε

Eυτυχία: Το μυστικό που μειώνει αποτελεσματικά το στρες όσο μεγαλώνουμε

 

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πώς οι ευτυχισμένες σχέσεις μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του στρες και να συμβάλουν σε καλύτερη υγεία και ευεξία καθώς μεγαλώνουμε

Η ποιότητα των σχέσεών μας και η συναισθηματική κατάσταση των συντρόφων μας μπορεί να επηρεάζει άμεσα το επίπεδο στρες που βιώνουμε, ιδιαίτερα καθώς μεγαλώνουμε.

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis, αποκαλύπτει πώς οι ευτυχισμένες σχέσεις και η θετική διάθεση του συντρόφου μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του στρες και να συμβάλουν στην καλύτερη διαχείριση του άγχους σε μεγαλύτερη ηλικία.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Psychoneuroendocrinology, προσφέρει νέες γνώσεις για τον τρόπο που οι συναισθηματικοί δεσμοί μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογία του οργανισμού μας, με ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγή κορτιζόλης, μιας ορμόνης που συνδέεται άμεσα με το στρες.

Διαβάστε Επίσης  Ο πιο απρόσμενος τρόπος να ξεπεράσεις ένα χωρισμό

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, Tomiko Yoneda, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, «τα θετικά συναισθήματα από τον σύντροφό μας μπορούν να λειτουργήσουν σαν κοινωνικός πόρος, που μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε το άγχος, ειδικά καθώς μεγαλώνουμε».

 

Η σημασία της κορτιζόλης

Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντίδραση του σώματός μας στο στρες. Η παραγωγή της αυξάνεται απότομα όταν ξυπνάμε και μειώνεται σταδιακά στη διάρκεια της ημέρας.

Όμως, σε στιγμές έντονου άγχους, τα επίπεδα της κορτιζόλης εκτοξεύονται, βοηθώντας το σώμα μας να ανταποκριθεί με αυξημένη ενέργεια και επαγρύπνηση. Ενώ αυτή η αντίδραση είναι φυσιολογική και χρήσιμη σε βραχυπρόθεσμες καταστάσεις, η χρόνια αύξηση της κορτιζόλης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως αυξημένη πίεση, αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού και χειροτέρευση της καρδιαγγειακής λειτουργίας.

Διαβάστε Επίσης  Αγχώδεις διαταραχές: Πώς θα τις αντιμετωπίσετε

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αρνητικά συναισθήματα οδηγούν σε υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης. Ωστόσο, όσο μεγαλώνουμε, το σώμα μας γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό στη μείωση της παραγωγής της κορτιζόλης, κάτι που κάνει ακόμη πιο σημαντική τη διαχείριση του άγχους μέσω ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων.

Σύμφωνα με την Yoneda, «τα θετικά συναισθήματα μπορούν να λειτουργήσουν ως ασπίδα απέναντι στην παραγωγή κορτιζόλης, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα ηλικιωμένα άτομα».

 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *