Τριγλυκερίδια – Χοληστερόλη: Τα δαμάζουμε και προφυλάσσουμε καρδιά και μυαλό
Ακόμα ένα λόγο για να προσέξετε τις τιμές της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων δίνει μια νεότερη μελέτη, εστιάζοντας στο πώς οι διακυμάνσεις αυτών των τιμών θα μπορούσε να απειλήσει τη γνωστική λειτουργία.
Η ρύθμιση των τιμών της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων θεωρείται ως ένας από τους βασικούς κανόνες για την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς και ειδικά για τους ηλικιωμένους. Φαίνεται όμως πως ο έλεγχός τους θεωρείται εξίσου σημαντικός για τον εγκέφαλο και τη γνωστική λειτουργία.
Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Neurology, τα ηλικιωμένα άτομα με κυμαινόμενα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ και συναφών διαταραχών, σε σύγκριση με άτομα που έχουν σταθερά επίπεδα.
«Οι συνήθεις εξετάσεις ρουτίνας για τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων γίνονται συνήθως ως μέρος της γενικής ιατρικής περίθαλψης.
Οι διακυμάνσεις αυτών των αποτελεσμάτων με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμβάλλουν στον έγκαιρο εντοπισμό των ατόμων που κινδυνεύουν περισσότερο, αλλά και στην κατανόηση των μηχανισμών ανάπτυξης της άνοιας» συμπληρώνει η συγγραφέας της μελέτης δρ. Suzette J. Bielinski, από την Κλινική Mayo στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.
Για τη διεξαγωγή της μελέτης, η ερευνητική ομάδα αξιοποίησε δεδομένα υγειονομικής περίθαλψης 11.571 ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω, που δεν είχαν προηγούμενη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Συγκεκριμένα, διερευνήθηκαν οι μετρήσεις της ολικής χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, της χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) και της χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL) των συμμετεχόντων σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές ημέρες κατά τη διάρκεια των πέντε ετών πριν από την έναρξη της μελέτης.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε πέντε ίσες ομάδες με βάση το πόσο αυξομειώθηκαν οι μετρήσεις. Η χαμηλότερη ομάδα είχε τη μικρότερη διακύμανση με την πάροδο του χρόνου και η υψηλότερη ομάδα είχε τη μεγαλύτερη διακύμανση.
Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 13 χρόνια. Στο διάστημα αυτό, 2.473 άτομα εμφάνισαν νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας.
Μετά την προσαρμογή για μεταβλητές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της άνοιας, διαπιστώθηκε ότι για τη συνολική χοληστερόλη, οι συμμετέχοντες στην υψηλότερη ομάδα είχαν 19% αυξημένο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με εκείνους της χαμηλότερης ομάδας.
Πιο συγκεκριμένα, από τα 2.311 άτομα της υψηλότερης ομάδας, 515 εμφάνισαν άνοια σε σύγκριση με 483 από τα 2.311 άτομα της χαμηλότερης ομάδας. Όσον αφορά τα τριγλυκερίδια, όσοι ανήκαν στην υψηλότερη ομάδα είχαν 23% αυξημένο κίνδυνο.
Παρόλα αυτά, οι ερευνητές δεν κατέληξαν σε κάποια σύνδεση μεταξύ των διακυμάνσεων των τιμών της LDL και της HDL και του αυξημένου κινδύνου άνοιας.
Όπως διευκρινίζει η δρ. Suzette J. Bielinski, «παραμένει ασαφές γιατί και πώς τα κυμαινόμενα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.
Γι’ αυτό, θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες, οι οποίες θα διερευνήσουν τις μεταβολές με την πάροδο του χρόνου και να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματά μας».
Ygeiamou.gr
ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr