Τι να κάνετε για να μειωθεί ο αστιγματισμός σας
Τα γυαλιά, οι φακοί επαφής και η χειρουργική επέμβαση είναι τυπικές θεραπείες, αλλά πολλοί αναρωτιούνται αν κάποιες καθημερινές μπορούν να μειώσουν το πρόβλημα.
Αυτό το άρθρο εξηγεί τι είναι ο αστιγματισμός, παρουσιάζει καθημερινές ασκήσεις για να τον διαχειριστείτε και παραθέτει γενικότερες τεχνικές χαλάρωσης για τα μάτια σας. Αυτές οι ασκήσεις μπορεί να μην θεραπεύσουν τον αστιγματισμό, αλλά μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική υγεία των ματιών.
Τι είναι ο αστιγματισμός
Ο αστιγματισμός εμφανίζεται όταν ο κερατοειδής ή ο φακός του ματιού έχουν ακανόνιστο σχήμα, με αποτέλεσμα το φως να διαθλάται με λάθος τρόπο μέσα στον οφθαλμό.
Αυτό οδηγεί σε θολή ή παραμορφωμένη όραση σε διάφορες αποστάσεις. Σε αντίθεση με άλλα διαθλαστικά σφάλματα, όπως η μυωπία ή η υπερμετρωπία, ο αστιγματισμός επηρεάζει τόσο την κοντινή όσο και την μακρινή όραση. Μπορεί να εμφανιστεί παράλληλα με άλλα προβλήματα όρασης και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
Θολή ή παραμορφωμένη όραση
Καταπόνηση των ματιών
Πονοκέφαλοι
Δυσκολία όρασης τη νύχτα
Ο αστιγματισμός μπορεί να διαγνωστεί κατά τη διάρκεια μιας ολοκληρωμένης οφθαλμολογικής εξέτασης, όπου ο οπτομέτρης ελέγχει την καμπυλότητα του κερατοειδούς ή του φακού.
Καθημερινές οφθαλμικές ασκήσεις για αστιγματισμό
Οι παρακάτω ασκήσεις ΔΕΝ μπορούν να… αναμορφώσουν τον κερατοειδή ή τον φακό, αλλά μπορούν να βελτιώσουν την μυϊκή δύναμη των ματιών, τον συντονισμό και την εστίαση. Η τακτική πρακτική αυτών των ασκήσεων μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του αστιγματισμού, όπως η καταπόνηση των ματιών και οι πονοκέφαλοι. Παρακάτω είναι μερικές αποτελεσματικές ασκήσεις, που μπορείτε να δοκιμάσετε:
1. Κύλιση ματιών
Πώς να την κάνετε: Καθίστε αναπαυτικά και κρατήστε το κεφάλι σας ακίνητο. Κοιτάξτε ψηλά και, στη συνέχεια, γυρίστε αργά τα μάτια σας (με ακίνητο το κεφάλι) δεξιόστροφα για 10 δευτερόλεπτα. Κάντε παύση και μετά κυλήστε το βλέμμα σας αριστερόστροφα για άλλα 10 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε 5-10 φορές.
Οφέλη: Δυναμώνει τους μύες των ματιών, βελτιώνοντας την εστίαση και τον συντονισμό.
2. Αλλαγή εστίασης
Πώς να την κάνετε: Κρατήστε το δάχτυλό σας περίπου 20 cm απόσταση από τη μύτη σας. Εστιάστε στο δάχτυλό σας για 5 δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, μετακινήστε την εστίασή σας σε ένα αντικείμενο περίπου 3 μέτρα μακριά. Συνεχίστε την εναλλαγή μεταξύ κοντινής και μακρινής εστίασης για περίπου 2 λεπτά.
Οφέλη: Ενισχύει την ευελιξία και την εστίαση των ματιών, βοηθώντας στον συντονισμό της κοντινής και μακρινής όρασης.
3. Το σχήμα του αριθμού 8
Πώς να το κάνετε: Φανταστείτε μια γιγάντια φιγούρα στο σχήμα του αριθμού 8 να βρίσκεται “ξαπλωμένη” περίπου 3 μέτρα μπροστά σας. “Ακολουθήστε” το περίγραμμα του σχήματος 8 με τα μάτια σας, κινούμενα αργά προς μία κατεύθυνση (π.χ. δεξιόστροφα) για 1 λεπτό και μετά αλλάξτε κατεύθυνση (αριστερόστροφα) για άλλο 1 λεπτό.
Οφέλη: Βελτιώνει τον συντονισμό των ματιών και ενισχύει τους μύες, που είναι υπεύθυνοι για την κίνηση των οφθαλμών.
4. Μασάζ ματιών
Πώς να το κάνετε: Κλείστε απαλά τα μάτια σας και χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να κάνετε μασάζ στην περιοχή γύρω τους. Εφαρμόστε απαλή πίεση, εστιάζοντας στα βλέφαρά σας, τα φρύδια και την περιοχή κάτω από τα μάτια σας. Κάνετε το για 2-3 λεπτά.
Οφέλη: Ανακουφίζει από την ένταση γύρω από τα μάτια, μειώνει την καταπόνηση και προάγει τη χαλάρωση.
5. Ζεστές παλάμες
Πώς να το κάνετε: Τρίψτε τα χέρια σας μεταξύ τους, για να δημιουργήσετε ζεστασιά και μετά τοποθετήστε απαλά τις παλάμες σας πάνω από τα κλειστά μάτια σας. Βεβαιωθείτε ότι δεν μπαίνει φως και κρατήστε αυτή τη θέση για περίπου 5 λεπτά. Αναπνεύστε βαθιά και χαλαρώστε.
Οφέλη: Ανακουφίζει από την κούραση των ματιών και προσφέρει ηρεμιστικό αποτέλεσμα, καθιστώντας το μια εξαιρετική άσκηση για τα διαλείμματα εργασίας.
6. Εστίαση κοντά και μακριά
Πώς να την κάνετε: Σταθείτε ή καθίστε με καθαρή θέα μπροστά σας. Εστιάστε σε ένα αντικείμενο κοντά σας (στα 20 cm) για 10 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, εστιάστε σε ένα αντικείμενο πιο μακριά για άλλα 10 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε αυτόν τον κύκλο για 5 λεπτά.
Πλεονέκτημα: Βελτιώνει την ικανότητα ομαλής εναλλαγής της εστίασης μεταξύ διαφορετικών αποστάσεων.
Τι ασκήσεις μπορείτε να κάνετε για να χαλαρώσετε τα μάτια σας
Οι τακτικές ασκήσεις χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της έντασης και της δυσφορίας που προκαλείται από την καταπόνηση των ματιών. Ακολουθούν μερικές αποτελεσματικές τεχνικές:
Κανόνας 20-20-6: Κάθε 20 λεπτά, κάντε ένα διάλειμμα 20 δευτερολέπτων και κοιτάξτε κάτι σε απόσταση 6 μέτρων μακριά. Αυτή η γρήγορη άσκηση μειώνει την καταπόνηση των ματιών, ειδικά για όσους περνούν πολλές ώρες μπροστά σε οθόνες.
Βλεφάριασμα: Ανοιγοκλείστε τα βλέφαρά σας συνειδητά κάθε λίγα δευτερόλεπτα, ενώ χρησιμοποιείτε ψηφιακές συσκευές. Το βλεφάριασμα βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας στην επιφάνεια του οφθαλμού και μειώνει την ξηρότητα, η οποία μπορεί να επιδεινώσει την ενόχληση.
Κρύα κομπρέσα: Τοποθετήστε ένα κρύο, υγρό πανί πάνω από τα κλειστά μάτια σας για λίγα λεπτά. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να απαλύνει τα κουρασμένα μάτια και να μειώσει τυχόν πρήξιμο ή ερυθρότητα.
Συχνές Ερωτήσεις
“Μπορεί ο αστιγματισμός να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου;”
Ναι, ο αστιγματισμός μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, ιδιαίτερα εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση των αλλαγών στην όραση και να διασφαλίσουν ότι οι διορθωτικοί φακοί είναι πάντα οι κατάλληλοι.
“Υπάρχουν τροφές που βελτιώνουν τον αστιγματισμό;”
Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (όπως ο σολομός), βιταμίνη Α (καρότα, φυλλώδη λαχανικά) και αντιοξειδωτικά (μούρα) μπορούν να υποστηρίξουν τη συνολική υγεία των ματιών και ενδεχομένως να μειώσουν τα συμπτώματα, που σχετίζονται με τον αστιγματισμό.
“Επηρεάζουν οι ψηφιακές οθόνες τον αστιγματισμό;”
Οι ψηφιακές οθόνες δεν προκαλούν άμεσα αστιγματισμό, αλλά ο παρατεταμένος χρόνος μπροστά σε οθόνες μπορεί να οδηγήσει σε ψηφιακή καταπόνηση των ματιών, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του αστιγματισμού, όπως θολή όραση και πονοκεφάλους.
Σύνοψη
Ο αστιγματισμός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όρασης, που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή, αλλά η ενσωμάτωση απλών ασκήσεων για τα μάτια μπορεί να βελτιώσει την εστίαση, να ανακουφίσει την καταπόνηση και να προάγει την υγεία των ματιών. Αν και οι ασκήσεις δεν μπορούν να θεραπεύσουν τον αστιγματισμό, μπορούν να είναι ένα χρήσιμο συμπλήρωμα σε άλλες θεραπείες, όπως οι διορθωτικοί φακοί.
Πάντα να συμβουλεύεστε οφθαλμίατρο για μια σωστή διάγνωση και σχέδιο θεραπείας.
Πηγές: centreforsight.net, allaboutvision.com, professionalvisioncareinc.com, visionplus.net.in
ΠΗΓΗ: www.onmed.gr