5 συμβουλές για μπαμπάδες που έχουν χωρίσει

 

5 συμβουλές για μπαμπάδες που έχουν χωρίσει

5 συμβουλές για μπαμπάδες που έχουν χωρίσει

 

Το να είσαι μπαμπάς είναι μια απαιτητική «δουλειά». Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη όταν είσαι μόνος ή χωρισμένος.

5 συμβουλές για χωρισμένους μπαμπάδες σχετικά με το πώς να διαχειριστούν τη σχέση τους με τα παιδιά τους

 

1. Γίνετε το πρότυπο:

Τα παιδιά συχνά προσαρμόζονται σε νέες συνήθειες κάθε Σαββατοκύριακο, κάτι που μπορεί να τους προκαλεί αναστάτωση. Για να τους μεταδώσετε τις αξίες και τις γνώσεις που επιθυμείτε, προτιμήστε να το κάνετε μέσω του παραδείγματος και όχι με λόγια, υποσχέσεις, εκβιασμούς ή δώρα. Τα παιδιά μαθαίνουν πιο αποτελεσματικά όταν βλέπουν εσάς να εφαρμόζετε τις συμπεριφορές που θέλετε να υιοθετήσουν. Δείξτε τους την οργάνωση και την υπευθυνότητά σας μέσα από τις πράξεις σας. Δημιουργήστε μια σταθερή ρουτίνα και τηρήστε την, ώστε τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια γνωρίζοντας τι να περιμένουν. Διατηρήστε το σπίτι σας τακτοποιημένο, επιλέξτε υγιεινές διατροφικές επιλογές και σχεδιάστε οικογενειακές δραστηριότητες μαζί τους.

 

2. Διατηρήστε την ηρεμία σας:

Σκεφτείτε για λίγο την προοπτική των παιδιών σας και φανταστείτε πώς είναι να αναγκάζονται κάθε Σαββατοκύριακο να αλλάζουν περιβάλλον, να προσαρμόζονται για μία ή δύο μέρες, να μετακινούνται σε άλλο σπίτι, δωμάτιο ή κρεβάτι, να προσαρμόζονται σε νέες συνήθειες, ατμόσφαιρα, φαγητό και ρυθμούς. Όλη αυτή η διαδικασία σίγουρα προκαλεί αναστάτωση, απομάκρυνση και ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Δεν χρειάζεται να αντιδράτε με θυμό γι’ αυτό. Όταν τα παιδιά σας βλέπουν να αντιδράτε με θυμό, είναι λιγότερο πιθανό να κατανοήσουν τα λόγια σας και να πλησιάσουν κοντά σας. Είναι προτιμότερο να κατεβείτε στο επίπεδό τους και να τους εξηγήσετε τις οδηγίες σας με έναν τρόπο που μπορούν να κατανοήσουν. Έτσι, δεν θα αντιμετωπίσετε την άρνηση του παιδιού σας και δεν θα φοβάστε ότι το χάνετε.

Διαβάστε Επίσης  Μπορώ να κλαίω μπροστά στο παιδί μου;

 

3. Αποφύγετε να προκαλείτε ενοχές στο παιδί:

Αν και έχετε χωρίσει, το παιδί σας συνεχίζει να αγαπά και τους δύο γονείς του, κάτι που συμβαίνει σχεδόν πάντα, ακόμα και αν οι σχέσεις με τον πατέρα είναι δύσκολες. Μην εμπλέκετε τα παιδιά στις διαφωνίες σας προσπαθώντας να τα χρησιμοποιήσετε ως συμμάχους. Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό που θα πετύχετε είναι να τους προκαλέσετε ενοχές, αναγκάζοντάς τα να αναρωτιούνται ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι.

 

4. Απολαύστε τη διασκέδαση:

Η διασκέδαση είναι αυτό που επιθυμούν περισσότερο τα παιδιά. Όταν δεν έχουν κάτι να παίξουν ή να ασχοληθούν, περιφέρονται στο σπίτι με τα κεφάλια κατεβασμένα, γκρινιάζοντας για την πλήξη τους. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ενισχύσετε τους οικογενειακούς δεσμούς είναι να περνάτε ποιοτικό χρόνο κάνοντας διασκεδαστικές δραστηριότητες μαζί. Οργανώστε παιχνίδια είτε στο σπίτι είτε στην παιδική χαρά και απολαύστε τη στιγμή! Παράλληλα, φροντίστε να διατηρείτε μια ισορροπία μεταξύ της εργασίας και της προσωπικής σας ζωής, ώστε να μπορείτε να συμμετέχετε και σε δραστηριότητες για ενήλικες.

Διαβάστε Επίσης  Πόσο παγωτό επιτρέπεται να καταναλώνει το παιδί μου;

 

5. Μην διστάσετε να ζητήσετε υποστήριξη:

Αν και μπορεί να φαίνεται δύσκολο για μπαμπάδες που είναι μόνοι ή χωρισμένοι, οι περισσότεροι διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια. Ας παραδεχτούμε ότι είμαστε άνθρωποι και κανείς δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους μπαμπάδες που μεγαλώνουν τα παιδιά τους μόνοι τους, καθώς σίγουρα θα έρθει η στιγμή που θα χρειαστεί κάποιος να τα πάει στο σχολείο όταν το αυτοκίνητο δεν λειτουργεί. Αφήστε στην άκρη το εγώ σας και ζητήστε βοήθεια, είτε από φίλους είτε από επαγγελματίες. Ένας ψυχολόγος ή οικογενειακός σύμβουλος μπορεί να σας προσφέρει πολύτιμες συμβουλές για το πώς να διαχειριστείτε δύσκολες καταστάσεις.

 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *