Δίαιτα: Τι πρέπει να τρώνε οι άνδρες και τι οι γυναίκες για πρωινό
Η δίαιτα που υιοθετεί ο καθένας θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στο μεταβολισμό του.
Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό μεταβολισμό και φυσικά οι άνδρες και οι γυναίκες διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το μεταβολισμό. Είναι λογικό λοιπόν, όταν κάποιος θέλει να κάνει δίαιτα για να χάσει κιλά να προσαρμόζει τη διατροφή του ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού του.
Αυτό ισχύει για όλα τα γεύματα της ημέρας, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το πρωινό, το οποίο όπως συνηθίζουμε να λέμε είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.
Μια νέα μελέτη τονίζει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες επεξεργάζονται και αποθηκεύουν ενέργεια από τα τρόφιμα με διαφορετικούς τρόπους, γεγονός που μπορεί στη συνέχεια να επηρεάσει την απώλεια βάρους.
Η έρευνα δύο βιολόγων στο Πανεπιστήμιο του Waterloo στον Καναδά βασίστηκε σε μοντέλα που ενσωματώνουν πολλαπλά όργανα περιγράφοντας βασικές παραλλαγές με βάση το φύλο στις μεταβολικές αποκρίσεις στο φαγητό μετά από νηστεία για αρκετές ώρες.
Τι πρέπει να τρώνε οι άνδρες για πρωινό
«Είτε προσπαθείτε να χάσετε βάρος, είτε να διατηρήσετε το βάρος σας ή απλώς να διαφυλάξετε την ενέργειά σας, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τον αντίκτυπο της διατροφής σας στον μεταβολισμό σας», λέει η βιολόγος Stéphanie Abo.
Για τον μεταβολισμό των ανδρών, είναι προτιμότερα γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες (όπως βρώμη και δημητριακά). Για τον μεταβολισμό των γυναικών, τα γεύματα με περισσότερα λιπαρά είναι καλύτερα (ομελέτες και αβοκάντο).
Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι αυτά τα είδη τροφών θα μπορούσαν να είναι πιο κατάλληλα για τη διατήρηση της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα, τη μείωση των αποθέσεων λίπους και τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αν και το πρωινό είναι φυσικά μόνο ένα μέρος της συνολικής εικόνας.
«Συχνά έχουμε λιγότερα ερευνητικά δεδομένα για το σώμα των γυναικών από ό,τι για το σώμα των ανδρών», λέει η επίσης βιολόγος Anita Layton.
«Χτίζοντας μαθηματικά μοντέλα με βάση τα στοιχεία που έχουμε, μπορούμε να δοκιμάσουμε γρήγορα πολλές υποθέσεις και να τροποποιήσουμε τα πειράματα με τρόπους που θα ήταν ανέφικτοι με ανθρώπινα υποκείμενα», προσθέτει.
Τα χαρακτηριστικά του μοντέλου που ανέπτυξαν οι Abo και Layton
Το μοντέλο που αναπτύχθηκε από τις Abo και Layton κάλυπτε μεταβολικές διεργασίες σε πολλά μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, του ήπατος και του γαστρεντερικού σωλήνα, καθώς και στους σκελετικούς μυς και τον λιπώδη ιστό (ή το λίπος).
Περιλαμβάνονταν επίσης ένας εκτεταμένος αριθμός μεταβολιτών (τα προϊόντα του μεταβολισμού), συμπεριλαμβανομένης της γλυκόζης, του γλυκογόνου, της ινσουλίνης και των ελεύθερων λιπαρών οξέων (ή FFAs). Αυτοί οι μεταβολίτες παρακολουθήθηκαν σε περιόδους φαγητού και νηστείας.
Το κλειδί για τα ευρήματα της μελέτης ήταν οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους άνδρες και γυναίκες διασπούν τα λίπη για ενέργεια μετά από το φαγητό, κάτι που στη συνέχεια παίζει ρόλο σε επιλογές τροφίμων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά αντί να παρεμβαίνουν σε αυτές τις μεταβολικές διαδικασίες.
«Δεδομένου ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερο σωματικό λίπος κατά μέσο όρο από τους άνδρες, θα πίστευε κανείς ότι θα έκαιγαν λιγότερο λίπος για ενέργεια, αλλά δεν το κάνουν», επισημαίνει η Layton.
«Τα αποτελέσματα του μοντέλου υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες αποθηκεύουν περισσότερο λίπος αμέσως μετά από το γεύμα αλλά καίνε περισσότερο λίπος κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας», προσθέτει.
Σύμφωνα με την ομάδα, μια βιολογική διαδικασία γνωστή ως κύκλος TG-FFA θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για αυτές τις διαφορές στη χρήση ενέργειας και την αποθήκευση λίπους, κάτι που αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω σε μελλοντικές μελέτες.
ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr
ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr