Έρευνα: Το 45% των γυναικών θα είναι single και χωρίς παιδιά μέχρι το 2030

 

Έρευνα: Το 45% των γυναικών θα είναι single και χωρίς παιδιά μέχρι το 2030

Έρευνα: Το 45% των γυναικών θα είναι single και χωρίς παιδιά μέχρι το 2030

 

Μια μελέτη της Morgan Stanley αποκαλύπτει ότι σχεδόν οι μισές γυναίκες ηλικίας 25-44 στις ΗΠΑ θα είναι single και χωρίς παιδιά έως το 2030. Αυτή η σημαντική αλλαγή έρχεται να ενισχύσει τον ρόλο της γυναίκας στην εργασία και να αναδείξει νέες προοπτικές για την οικονομία και την κοινωνία.

 

Η εξέλιξη της γυναικείας απασχόλησης

Η έρευνα παρουσιάζει στοιχεία που δείχνουν ότι όλο και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να επικεντρωθούν στην καριέρα τους, αντί να επιδιώξουν την παραδοσιακή οικογενειακή ζωή. Σε σχέση με τα παλαιότερα δεδομένα, οι γυναίκες αυτές συνεισφέρουν ουσιαστικά στο εργατικό δυναμικό και, όπως υπογραμμίζει η οικονομολόγος Ellen Zentner, η παρουσία τους αναμένεται να επηρεάσει θετικά τους μισθούς και την οικονομική ανάπτυξη.

Η Zentner εξηγεί ότι η μητρότητα είναι πλέον ένας από τους βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στο μισθολογικό χάσμα, καθώς πολλές μητέρες περιορίζουν τις ώρες εργασίας τους ή αποχωρούν προσωρινά από την αγορά εργασίας. Όμως, με τη μείωση του ποσοστού γυναικών που γίνονται μητέρες, αυτό το χάσμα ενδέχεται να περιοριστεί σταδιακά.

Διαβάστε Επίσης  Ζήτησε από τη γυναίκα του λίστα με τις δουλειές του σπιτιού γιατί δεν μπορεί να τις… μαντεύει –

 

Οι ανύπαντρες γυναίκες και η οικονομική επίδραση

Η αυξανόμενη τάση των single γυναικών δεν έχει μόνο κοινωνικές, αλλά και οικονομικές επιπτώσεις. Η Morgan Stanley τονίζει ότι οι single γυναίκες ξοδεύουν κατά μέσο όρο περισσότερα χρήματα σε προσωπικές αγορές, ταξίδια, φαγητό και άλλες μορφές ψυχαγωγίας. Αυτές οι καταναλωτικές συνήθειες αναμένεται να δώσουν ώθηση στην οικονομία σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η λιανική αγορά, η εστίαση και ο τουρισμός.

Παράλληλα, η οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών αυτών τις καθιστά πιο ενεργές καταναλώτριες, κάτι που είναι ήδη εμφανές στην αγορά ακινήτων και την πολυτελή κατανάλωση. Πρόκειται για μια νέα καταναλωτική δύναμη που ενδέχεται να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα των ΗΠΑ.

 

Πώς επηρεάζονται οι κοινωνικές δομές

Η επιλογή μιας ζωής χωρίς δεσμούς και παιδιά προκαλεί συχνά ανάμεικτες αντιδράσεις. Ορισμένοι θεωρούν ότι αυτή η ανεξαρτησία αποτελεί επιλογή προσωπικής ελευθερίας, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι στερεί τις γυναίκες από τις εμπειρίες που μόνο η οικογένεια μπορεί να προσφέρει.

Διαβάστε Επίσης  Κρουασάν-φωτιστικό γίνεται viral στο TikTok! Μάθε τι έχει συμβεί!

Όμως, όπως επισημαίνει η Morgan Stanley, τα δεδομένα αυτά καταδεικνύουν την ανάγκη για αλλαγή στην κοινωνική αντίληψη. Οι γυναίκες πλέον διεκδικούν και πετυχαίνουν την ισότητα στον εργασιακό χώρο, ενώ παράλληλα επιλέγουν τη δική τους πορεία χωρίς να επηρεάζονται από κοινωνικές προκαταλήψεις.

 

Τι επιφυλάσσει το μέλλον

Η νέα αυτή πραγματικότητα πιθανόν θα δημιουργήσει και νέα κοινωνικά πρότυπα. Το 45% των γυναικών ηλικίας 25-44 στις ΗΠΑ αναμένεται να είναι άτεκνες και ανύπαντρες μέχρι το 2030, ένας δείκτης που ενισχύεται σταθερά κατά 1,2% κάθε χρόνο από το 2018. Αυτή η τάση δεν αντικατοπτρίζει μόνο αλλαγές στην αμερικανική κοινωνία, αλλά ενδεχομένως σηματοδοτεί μια παγκόσμια εξέλιξη.

Οι κοινωνίες του μέλλοντος, επομένως, θα πρέπει να προσαρμόσουν τις υποδομές και τις πολιτικές τους ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μιας νέας γενιάς γυναικών που επιλέγει να εστιάσει στην επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη.

 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *