Το επικίνδυνο «παιχνίδι» που βλάπτει τη σχέση

 

Το επικίνδυνο «παιχνίδι» που βλάπτει τη σχέση

Το επικίνδυνο «παιχνίδι» που βλάπτει τη σχέση

 

Θέλεις να αναζωογονήσεις το πάθος στη σχέση σου;

Αν επιλέξεις να χρησιμοποιήσεις τη ζήλια ως μέθοδο, τότε κινδυνεύεις να οδηγηθείς σε χωρισμό, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Συχνά λέγεται ότι η ζήλια προσθέτει «αλατοπίπερο» σε μια σχέση και ότι είναι ένδειξη αγάπης και ενδιαφέροντος. Πολλές φορές, μάλιστα, νιώθουμε κολακευμένοι όταν ο σύντροφός μας εκδηλώνει ζήλια.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, η ζήλια είναι στατιστικά η τρίτη πιο συχνή αιτία διαζυγίου ή χωρισμού, καθώς συχνά μας οδηγεί σε παράλογες και ακραίες συμπεριφορές, για τις οποίες μπορεί αργότερα να μετανιώσουμε.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Sex Research δείχνει ότι η ζήλια μπορεί να μειώσει το ενδιαφέρον και την έλξη μεταξύ των συντρόφων, να προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις και να θέσει σε κίνδυνο τη σχέση του ζευγαριού.

Διαβάστε Επίσης  Πώς το ερωτικό φιλί μας φτιάχνει τη ψυχολογία

Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε μονογαμικές σχέσεις θεωρούσαν τους/τις συντρόφους τους λιγότερο ελκυστικούς/ες όταν δέχονταν προσοχή από άλλους. Επιπλέον, άρχισαν να απομακρύνονται συναισθηματικά και να επενδύουν λιγότερο στη σχέση τους.

 

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεται κανείς ζήλια;

Η ζήλια αποτελεί βασικό στοιχείο της ανθρώπινης φύσης, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Βιολογικά και συναισθηματικά, ο βασικός μηχανισμός επιβίωσής μας είναι η σύνδεση με τους άλλους. Όταν, λοιπόν, η σύνδεσή μας με ένα αγαπημένο άτομο κινδυνεύει, μπορεί να ενεργοποιηθούν αρχαίες αντιδράσεις μέσα μας.

Διαβάστε Επίσης  Διαχείριση της απογοήτευσης

Τέτοιες απειλές μπορεί να περιλαμβάνουν τον φόβο της απιστίας ή την απώλεια της οικειότητας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Psychology. Επιπλέον, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality and Social Psychology υποδεικνύει ότι είναι πιο πιθανό να βιώσουμε ζήλια όταν η αυτοεκτίμησή μας βρίσκεται σε κίνδυνο.

Για να το εκφράσουμε πιο απλά, προσδοκούμε από τους κοντινούς μας ανθρώπους να μας προσφέρουν αίσθηση ασφάλειας. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, νιώθουμε ζήλια.

 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *