Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D μπορεί να οδηγήσει σε αυτοάνοσα νοσήματα

 

Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D μπορεί να οδηγήσει σε αυτοάνοσα νοσήματα

Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D μπορεί να οδηγήσει σε αυτοάνοσα νοσήματα

 

Η έλλειψη σε βιταμίνη D μπορεί να οδηγήσει σε αυτοάνοσα νοσήματα [μελέτη]

Καθώς ο χειμώνας μας «χτυπάει την πόρτα» και οι ώρες που έχουμε ήλιο μειώνονται, δεν παίρνουμε πλέον την απαραίτητη βιταμίνη D που χρειαζόμαστε.

Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D σε μικρότερη ηλικία σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων αργότερα στη ζωή μας, όπως δείχνει νέα μελέτη.

Κατά την παιδική ηλικία, ο θύμος αδένας βοηθά στην εκπαίδευση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να διακρίνουν τους ιστούς του ίδιου του σώματος από τους επιβλαβείς «εισβολείς».

Διαβάστε Επίσης  Τι ακριβώς είναι ο αλφισμός και πώς εκδηλώνεται;

Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D σε αυτό το στάδιο της ζωής προκαλεί τον θύμο αδένα να γερνάει πιο γρήγορα, ανακάλυψαν οι ερευνητές, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances.

Ο γερασμένος θύμος αδένας γίνεται λιγότερο αποτελεσματικός στο φιλτράρισμα των κυττάρων του ανοσοποιητικού που θα μπορούσαν να επιτεθούν σε υγιείς ιστούς, αυξάνοντας τον κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο διαβήτης τύπου 1, σημειώνουν οι επιστήμονες.

Όπως διευκρινίζουν, αν και η έρευνα διεξήχθη με ποντίκια, τα ευρήματα σχετίζονται με την ανθρώπινη υγεία, καθώς ο θύμος αδένας λειτουργεί παρόμοια και στα δύο είδη.

Διαβάστε Επίσης  Ποιες βιταμίνες χρειαζόμαστε αυτή την εποχή;

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της επαρκής πρόσληψης βιταμίνης D, ειδικά για τα παιδιά, μέσω συμπληρωμάτων, ειδικότερο κατά τους χειμερινούς μήνες.

ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *