Ύψος: Το παιδί ψηλώνει με πολύ ταχύ ρυθμό; Γιατί αυτό κρύβει κινδύνους για την υγεία του
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Genome Biology.
Η επιστημονική ομάδα διερεύνησε τον ρόλο της γενετικής στην εφηβική ανάπτυξη και τη μετέπειτα υγεία αναλύοντας καμπύλες ανάπτυξης για 56.000 άτομα με διαφορετικό υπόβαθρο, οι οποίες περιλάμβαναν τιμές από τη μέτρηση του ύψους τους από την ηλικία των πέντε ετών μέχρι την ενηλικίωση.
Έτσι, θα αποκτούσε μια ολοκληρωμένη εικόνα των προτύπων ανάπτυξης σε διαφορετικούς πληθυσμούς και χρονικές περιόδους, καθώς η ανάπτυξη κατά την εφηβεία είναι συχνά κληρονομική, χωρίς να είναι γνωστές λεπτομέρειες για τους εμπλεκόμενους γενετικούς παράγοντες
Ύψος: Το παιδί ψηλώνει με πολύ ταχύ ρυθμό; Γιατί αυτό κρύβει κινδύνους για την υγεία του
Η Δρ Zhanna Balkhiyarova, συν-συγγραφέας της μελέτης και ανώτερη μεταδιδακτορική ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο του Surrey, δήλωσε:
«Με τη χρήση μεγάλων δεδομένων, αποκαλύπτουμε νέες γνώσεις σχετικά με τους γενετικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη κατά την εφηβεία και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους. Με κάθε ανακάλυψη, ερχόμαστε πιο κοντά στην ιατρική που ανταποκρίνεται στις μοναδικές ανάγκες κάθε ατόμου».
Προδιάθεση για ασθένειες
Οι ερευνητές εντόπισαν 26 γονίδια που σχετίζονται με διάφορες πτυχές της εφηβικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένου του μέγιστου ύψους, της χρονικής στιγμής και του ρυθμού αύξησης του ύψους, και μελέτησαν τη σύνδεσή τους με τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα υγείας αναλύοντας φαινότυπους και γενετικές συσχετίσεις σε δεδομένα από τις βάσεις Penn Medicine Biobank και UK Biobank.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:
το μεγαλύτερο ανάστημα στην εφηβεία και η ταχύτερη ανάπτυξη συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής,
τα παιδιά που ψήλωναν γρηγορότερα είχαν υψηλά επίπεδα οστικής πυκνότητας, μεγαλύτερη αντίσταση στην ινσουλίνη και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του πνεύμονα.
Η Δρ Anna Ulrich, πρώην μέλος του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας αμφισβητούν την ιδέα ενός καθολικού βέλτιστου προτύπου για την εφηβική ανάπτυξη. Αντίθετα, υπογραμμίζουν την πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ γονιδίων και υγείας, υπογραμμίζοντας τη σημασία των εξατομικευμένων προσεγγίσεων στη διαχείριση της δεύτερης».
Η καθηγήτρια Inga Prokopenko, ανώτερη ερευνήτρια της μελέτης και επικεφαλής του τμήματος στατιστικής πολυομικών δεδομένων στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ, ανέφερε: «Η προκείμενη μελέτη αποτελεί σημαντική πρόοδο για την κατανόηση της γενετικής βάσης της εφηβικής ανάπτυξης και των εκτεταμένων επιπτώσεών της για την υγεία. Καθώς ξεκλειδώνουμε τα μυστικά που είναι κωδικοποιημένα στο DNA μας, ερχόμαστε πιο κοντά σε ένα μέλλον όπου οι εξατομικευμένες παρεμβάσεις με βάση το ατομικό γονιδιακό προφίλ θα φέρουν επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη».