Γαϊδουράγκαθο-Σιλυμαρίνη: Ισχυρή δράση κατά του διαβήτη
Τι είναι το γαϊδουράγκαθο;
Το γαϊδουράγκαθο είναι ανθοφόρο φυτό που προέρχεται από την οικογένεια φυτών που προέρχεται και η μαργαρίτα. Αναπτύσσεται κυρίως στις μεσογειακές χώρες και χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση πολλών καταστάσεων υγείας.
Έχει χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια για την ενίσχυση της υγείας του ήπατος, των νεφρών και της χοληδόχου κύστης. Περιέχει το φλαβονοειδές σιλυμαρίνη, το οποίο πιστεύεται ότι διαθέτει πολλά οφέλη όπως είναι η προστασία του ήπατος.
Το γαϊδουράγκαθο (Silybum marianum) χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πολλών καταστάσεων παραδοσιακά. Διαφορετικά μέρη του γαϊδουράγκαθου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση διαφορετικών καταστάσεων υγείας.
Οι μηχανισμοί δράσης είναι οι εξής:
- Αντιοξειδωτική δράση εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες.
- Παρεμπόδιση της λιπιδαιμικής υπεροξείδωσης και σταθεροποίηση των κυτταρικών μεμβρανών.
- Αύξηση της ηπατικής αποτοξίνωσης.
- Αύξηση της πρωτεϊνοσύνθεσης των ηπατοκυττάρων στα ριβοσώματα.
- Αντιφλεγμονώδης δράση, που εκφράζεται με την ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης ουσιών που εμπλέκονται στην φλεγμονή.
- Αντιιική δράση.
- Ρύθμιση των λειτουργιών του ανοσοποιητικού συστήματος.
Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση καταστάσεων όπως:
– κίρρωση,
– ίκτερος,
– ηπατίτιδες και
– διαταραχές της χοληδόχου κύστης.
Το ενεργό συστατικό του γαϊδουράγκαθου ονομάζεται σιλυμαρίνη.
Όπως όλα τα φαρμακευτικά φυτά, το γαϊδουράγκαθο περιέχει περισσότερα από ένα μόνο δραστικό συστατικό. Το σημαντικότερο όμως είναι η φλαβονοειδής σιλυμαρίνη, η οποία αποτελείται από μια ομάδα ενώσεων όπως η σιλυβίνη Α και Β, η σιλυδιαμίνη και η σιλυδριστίνη.
Αυτές οι ουσίες προκαλούν αλλαγές στη μεμβράνη των ηπατικών κυττάρων που καθιστούν δυσκολότερη την είσοδο ξένων ουσιών στα κύτταρα, προστατεύοντας έτσι το ήπαρ από τις τοξίνες. Επιπλέον, η σιλυμαρίνη διαθέτει αντιιικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Φαίνεται επίσης ότι βελτιώνει την ικανότητα του ήπατος να αναγεννιέται.
Στη βοτανοθεραπευτική χρησιμοποιούνται κυρίως οι σπόροι από τα άνθη του, που μαζεύονται προς το τέλος του καλοκαιριού όταν ξεραθούν πλήρως. Και τα άλλα μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται φαρμακευτικά αλλά έχουν χαμηλότερες περιεκτικότητες σε δραστικές ουσίες.
Υποστήριξη της υγείας του ήπατος
Μια από τις πιο συνηθισμένες χρήσεις του γαϊδουράγκαθου είναι η αντιμετώπιση ηπατικών διαταραχών. Μελέτη μόλις το 2016 έδειξε ότι το γαϊδουράγκαθο βελτίωσε την προκαλούμενη από διατροφή ηπατική βλάβη.
Το ενεργό συστατικό του γαϊδουράγκαθου, η σιλυμαρίνη, δρα ως αντιοξειδωτικό μειώνοντας την παραγωγή ελεύθερων ριζών. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό δρα αποτοξινωτικά στο σώμα, γι’ αυτό και το γαϊδουράγκαθο είναι πολύτιμο φυτό για ηπατικά προβλήματα.
Άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία περιλαμβάνουν προστασία της καρδιάς, μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης και βοηθώντας τους ανθρώπους να διαχειριστούν τον διαβήτη τύπου 2.Γαϊδουράγκαθο-Σιλυμαρίνη: Ισχυρή δράση κατά του διαβήτη
Έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης
Το γαϊδουράγκαθο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Phytotherapy Research” το 2006. Με τη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, το silymarin μπορεί επίσης να κρατήσει τα επίπεδα ινσουλίνης πιο σταθερά. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης μπορεί να ενθαρρύνουν την αποθήκευση λίπους στο σώμα σας.
Μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη
Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι βλάβη που συναντούν άτομα με διαβήτη τύπου 2. Μελέτη όπου λάμβαναν εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου βοήθησε στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη.
Η σιλυμαρίνη φαίνεται να μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και συμβάλλει στη μείωση της γλυκόζης του αίματος και τα επίπεδα των λιπιδίων σε ασθενείς με διαβήτη, χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση καθώς σύμφωνα με έρευνες το οξειδωτικό στρες μπορεί να συνεισφέρει στην δυσλειτουργία του παγκρέατος των β-κυττάρων, στη μειωμένη έκκριση ινσουλίνης και στην αντίσταση στην ινσουλίνη.
Γαϊδουράγκαθο και διαβήτης
Μπορεί επίσης να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη. Μεταξύ των ατόμων με διαβήτη, όσοι έλαβαν σιλυμαρίνη για τέσσερις μήνες εμφάνισαν βελτιώσεις στο γλυκαιμικό τους προφίλ, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής μείωσης της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (η HbA1c αποτελεί τρόπο μέτρησης του μέσου όρου του σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια των 3 τελευταίων μηνών), της γλυκόζης αίματος νηστείας, της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, σε σύγκριση με όσους έπαιρναν εικονικό φάρμακο.
Άλλες φαρμακολογικές δράσεις
Το δραστικό συστατικό του γαϊδουράγκαθου η σιλυμαρίνη κυρίως αναφέρεται στην βιβλιογραφία ως προστατευτικό των ηπατικών κυττάρων από τοξικές ουσίες καθώς και από ακτινοβολία, ισχαιμία και μικροβιακούς παράγοντες.
Γαϊδουράγκαθο-Σιλυμαρίνη: Ισχυρή δράση κατά του διαβήτη