Δεν είναι ιδέα μας: Μπορεί ένας 20χρονος να νιώθει και να φαίνεται 40 – Πότε συμβαίνει αυτό
Δύο αρνητικά αισθήματα κρύβονται πίσω από την αίσθηση ότι ο χρόνος στάθηκε αμείλικτος και γεράσαμε πριν της ώρας μας.
Υπάρχουν μέρες που νιώθουμε ότι ο χρόνος κύλησε υπερβολικά γρήγορα και γεράσαμε πριν της ώρας μας. Χάρη σε πρόσφατη μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, γνωρίζουμε και τι συμβαίνει τις ημέρες αυτές με συνέπεια τα αρνητικά αισθήματα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Mental Health Science, οι νέοι ενήλικες αισθάνονται γερασμένοι όταν έχουν έντονο στρες, και με την προϋπόθεση ότι νιώθουν πώς έχουν χάσει τον έλεγχο της ζωής τους.
«Υπάρχουν σημαντικές έρευνες που δείχνουν ότι το άγχος κάνει αισθητό το γήρας στους ηλικιωμένους ή τους δημιουργεί ακόμα την αίσθηση ότι είναι μεγαλύτεροι απ’ ό,τι στην πραγματικότητα» σχολίασε η Shevaun Neupert, υπεύθυνη για την αλληλογραφία συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.
«Η εργασία πιθανώς έχει ιδιαίτερα επίκαιρο χαρακτήρα, καθώς οι μελετητές του στρες διαπιστώνουν αύξησή τους στους νεότερους ενήλικες σήμερα σε σύγκριση με τα επίπεδα στρες κατά τη νεότητα στις προηγούμενες γενιές» πρόσθεσε.
Επικίνδυνος συνδυασμός
Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 107 νέους ενήλικες 18 έως 36 ετών, με διάμεση ηλικία τα 20 έτη. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε μια βασική έρευνα και, έπειτα, σε μια λεπτομερή καθημερινή έρευνα για οκτώ συνεχόμενες ημέρες. Οι καθημερινές έρευνες σχεδιάστηκαν για να καταγράψουν τα επίπεδα άγχους, το αίσθημα ελέγχου για τη ζωή τους και πόσο γέροι αισθάνονταν και ένιωθαν ότι δείχνουν ανά ημέρα.
«Το βασικό εύρημα ήταν ότι τις ημέρες που οι συμμετέχοντες ανέφεραν υψηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδα άγχους, ανέφεραν επίσης ότι έδειχναν και αισθάνονταν μεγαλύτεροι» ανέφερε η Neupert. «Ωστόσο, αυτό ίσχυε μόνο τις ημέρες που οι συμμετέχοντες αισθάνονταν μικρότερο έλεγχο της ζωής τους από ό,τι συνήθως. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τόσο τα επίπεδα άγχους όσο και τα επίπεδα αισθήματος ελέγχου ήταν σχετικά».
Ουσιαστικά, η μελέτη έδειξε ότι δεν χρειάζεται το άγχος να είναι σε επίπεδα συναγερμού. Ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα, αρκούσε να είναι μεγαλύτερο συγκριτικά με το σύνηθες στρες της καθημερινότητας για να τονιστεί το βάρος της ηλικίας, Αντίστοιχα, δεν χρειάζεται να χαθεί εντελώς ο έλεγχος της ζωής για τη συναισθηματική επιβάρυνση· ήταν αρκετό η αίσθηση ελέγχου να είναι πιο ασθενέστερο απ’ ό,τι συνήθως.
«Πρώτον, αυτό μας λέει ότι το φαινόμενο του άγχους που κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται μεγαλύτεροι δεν περιορίζεται στους ηλικιωμένους· συμβαίνει και στους νέους. Είναι επίσης σημαντικό, επειδή γνωρίζουμε ότι το χρόνιο στρες συν τω χρόνω φέρνει δυσμενείς επιπτώσεις και ότι οι άνθρωποι αναφέρουν γενικά αυξανόμενα επίπεδα στρες κατά τη μετάβαση από την πρώιμη ενηλικίωση στη μέση ηλικία, στα 40 και 50 τους» εξήγησε η Neupert.
«Αν αυτοί οι νέοι άνθρωποι βιώνουν ήδη ιστορικά ρεκόρ επιπέδων στρες για την ηλικία τους και αυτό το στρες επηρεάζει το πόσο μεγάλοι αισθάνονται, θα πρέπει δώσουμε μεγάλη προσοχή στους δείκτες που χρησιμοποιούμε για να αξιολογήσουμε τη σωματική και ψυχική υγεία που σχετίζεται με το στρες στην εν λόγω γενιά» κατέληξε.
ygeiamou.gr
ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr