Κοινό φάρμακο για τον διαβήτη μπορεί να επιβραδύνει το γήρας

 

Κοινό φάρμακο για τον διαβήτη μπορεί να επιβραδύνει το γήρας

Κοινό φάρμακο για τον διαβήτη μπορεί να επιβραδύνει το γήρας

 

Ο μηχανισμός με τον οποίο δρα το συγκεκριμένο φάρμακο περιλαμβάνει τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, τη μείωση της φλεγμονής και την προαγωγή των διαδικασιών κυτταρικής επιδιόρθωσης, παράγοντες που παίζουν όλοι ρόλο στη γήρανση.

Η μετφορμίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, μελετάται πλέον και για τις αντιγηραντικές ιδιότητες που μπορεί να έχει. Κι αυτό γιατί σε νέα μελέτη που διεξήχθη σε πιθήκους cynomolgus, οι ερευνητές έδειξαν ότι το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση σε πολλά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.

Ο μηχανισμός με τον οποίο δρα το συγκεκριμένο φάρμακο περιλαμβάνει τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, τη μείωση της φλεγμονής και την προαγωγή των διαδικασιών κυτταρικής επιδιόρθωσης, παράγοντες που παίζουν όλοι ρόλο στη γήρανση.

 

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Cell, περιγράφει λεπτομερώς την έρευνα που έγινε επί σχεδόν τρεισήμισι χρόνια σχετικά με τις επιδράσεις της μετφορμίνης στον οργανισμό των πιθήκων.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πίθηκοι που έκαναν θεραπεία με μετφορμίνη παρουσίασαν μικρότερη κάμψη λόγω ηλικίας, με τους δείκτες γήρανσης να επιστρέφουν μάλιστα σε κάποιους έξι χρόνια πίσω!

Διαβάστε Επίσης  Οι τροφές που «καθαρίζουν» τις αρτηρίες – Διατροφή για την καρδιά

Οι πίθηκοι Cynomolgus (Macaca fascicularis) θεωρούνται ιδανικοί ως μοντέλο για τις μελέτες που έχουν να κάνουν με τη γήρανση επειδή, όπως και άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά, τα φυσιολογικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά τους μοιάζουν με εκείνα των ανθρώπων.

Μελέτες που αξιολογούν τις επιδράσεις της μετφορμίνης σε τρωκτικά, μύγες και σκουλήκια έχουν αναφέρει επίσης σημάδια αναζωογόνησης, ενώ μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι η μετφορμίνη μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.

Τι έδειξε η νέα μελέτη

Στο πλαίσιο της νέας αυτής μελέτης, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια 40μηνη έρευνα με 36 πιθήκους με στόχο την καλύτερη κατανόηση των επιδράσεων της μετφορμίνης στη βιολογική γήρανση στα θηλαστικά.

Κατά τη διάρκεια των 40 αυτών μηνών, οι ερευνητές χορηγούσαν καθημερινά το φάρμακο σε μία συγκεκριμένη ομάδα πιθήκων και, για να αξιολογήσουν τις αλλαγές στη βιολογική ηλικία σε κυτταρικό επίπεδο, συνέλεγαν δείγματα ιστών από πολλαπλά όργανα, έκαναν απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου, ενώ υπέβαλαν επίσης κατά διαστήματα τα ζώα σε σωματικές και γνωστικές δοκιμασίες.

Διαβάστε Επίσης  Γώγος: Έρχεται η δεύτερη γενιά εμβολίων κορονοϊού – Θα προσφέρουν διαρκή ανοσία

Η ερευνητική ομάδα βρήκε ενδείξεις ότι η βιολογική γήρανση επιβραδύνθηκε σε διάφορα όργανα, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, των πνευμόνων και του δέρματος, κατά 4,9, 5,1 και 2,6 χρόνια αντίστοιχα.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε επίσης μοντέλα μηχανικής μάθησης για να δημιουργήσει ένα πολυδιάστατο πλαίσιο για την αξιολόγηση της γήρανσης σε ιστούς και όργανα πρωτευόντων, επιτρέποντας την ακριβή αξιολόγηση των συστηματικών αντιγηραντικών επιδράσεων της μετφορμίνης.

 

Σημαντικός αντίκτυπος στον εγκέφαλο

Οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντικό αντίκτυπο στη γήρανση του εγκεφάλου.

Η μετφορμίνη διατήρησε επίσης αναλλοίωτη τη δομή του εγκεφάλου και βελτίωσε τη γνωστική λειτουργία, πιθανότατα λόγω της ενεργοποίησης του Nrf2, μιας πρωτεΐνης γνωστής για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.

Η ανακάλυψη αυτή προσφέρει σημαντικά επιστημονικά στοιχεία για την προστατευτική δράση της μετφορμίνης έναντι της γήρανσης, δράση που ήταν ιδιαίτερα έντονη στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου και στο ήπαρ, όπως σημειώνουν οι ερευνητές.

Ωστόσο, για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα και στον άνθρωπο και να διαπιστωθεί αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια ως θεραπεία μακροζωίας, θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ανάλογες κλινικές δοκιμές και μακροχρόνιες μελέτες.

 

ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *