12 Φυσικές Θεραπείες Για Τον Υποθυρεοειδισμό
Έχετε δοκιμάσει σχεδόν κάθε δίαιτα γνωστή στην ανθρωπότητα και εξακολουθείτε να μην χάνετε το περιττό βάρος;
Στην περίπτωση αυτή, ενδεχομένως να έχετε μια πάθηση που επιβραδύνει τον μεταβολικό ρυθμό του σώματος σας, γνωστή ως υποθυρεοειδισμός. Δεν υπάρχει λόγος για πανικό, καθώς υπάρχουν φυσικές θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν.
Οι 15 φυσικές θεραπείες που ακολουθούν, μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακτήσετε τον έλεγχο των ορμονών που παράγονται από τον θυρεοειδή σας, αλλά δεν ενδείκνυνται για όλες τις περιπτώσεις. Για τις σοβαρές καταστάσεις δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για σωστές συμβουλές και θεραπεία.
12 Φυσικές Θεραπείες Για Τον Υποθυρεοειδισμό
1. Λάδι καρύδας
Για την αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού, λίγες θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές από τη χρήση του ελαίου καρύδας. Τα λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας στο λάδι καρύδας συμβάλλουν στην αύξηση της βασικής θερμοκρασίας του σώματος. Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται ο μεταβολικός ρυθμός και βελτιώνεται η λειτουργία του θυρεοειδούς.
Τι να κάνετε:
Χρησιμοποιήστε εξαιρετικά παρθένο οργανικό λάδι καρύδας στη μαγειρική σας.
Επιπλέον, μπορείτε να προσθέσετε 1 ή 2 κ.σ. λάδι καρύδας σε 350 ml ζεστό γάλα και να το πίνετε μαζί με το πρωϊνό σας κάθε μέρα.
2. Ιχθυέλαιο
Το ιχθυέλαιο είναι μια άλλη σπιτική θεραπεία για την καταπολέμηση του υποθυρεοειδισμού, παρόμοιας αποτελεσματικότητας με το λάδι καρύδας. Πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το ιχθυέλαιο βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής και ενισχύει την ανοσία, γεγονός που συμβάλλει επίσης στην αύξηση της πρόσληψης ορμονών του θυρεοειδούς.
Τι να κάνετε:
Με την κατανάλωση ψαριών όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες, πολλές φορές την εβδομάδα, μπορείτε να επωφεληθείτε από τις ιδιότητες του ιχθυελαίου με τον πιο φυσικό τρόπο.
Εναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα ιχθυελαίου, σε ποσότητα 3 γραμμαρίων την ημέρα.
3. Βιταμίνη D
Ο υποθυρεοειδισμός έχει συνδεθεί με την ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Είναι λοιπόν βέβαιο ότι η ενίσχυση του σώματος ώστε να παράγει αρκετή βιταμίνη D, βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας του θυρεοειδούς, καθώς και την καταπολέμηση άλλων αυτοάνοσων παθήσεων που μπορεί να περιπλέξουν την κατάστασή σας.
Τι να κάνετε:
Η έκθεση σε ηλιοφάνεια νωρίς το πρωί για 15 λεπτά την ημέρα, βοηθά το σώμα σας να παράγει περισσότερη βιταμίνη D.
Μια πρωϊνή βόλτα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να επωφεληθείτε από αυτή την πολύτιμη βιταμίνη.
4. Guggul
Πιθανώς να μην γνωρίζετε αυτό το βότανο αν δεν γνωρίζετε την ιατρική της Αγιουρβέδα, αλλά είναι ένα φυσικό φάρμακο για τον υποθυρεοειδισμό που αξίζει να θυμάστε. Οι κύριες ενώσεις του guggul έχουν αντιφλεγμονώδη οφέλη και ευεργετικές ιδιότητες για τη μείωση της χοληστερόλης, ενώ προάγουν επίσης την πρόσληψη θυρεοειδικών ορμονών, μετατρέποντας τις ορμόνες Τ4 σε πιο δραστικές ορμόνες Τ3.
Τι να κάνετε:
Αυτό το βότανο μπορεί να ληφθεί σε δόσεις των 25mg, τρεις φορές την ημέρα.
Ωστόσο, φροντίστε πρώτα να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας, καθώς ο συνδυασμός του με θεραπείες με οιστρογόνα, αντισυλληπτικά χάπια, βήτα αναστολείς και μερικά άλλα φάρμακα που μπορεί να παίρνετε, ενδεχομένως να έχει ανεπιθύμητες αντιδράσεις.
5. Primrose Oil (Έλαιο Νυχτολούλουδου)
Το primrose oil είναι ένα αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται συχνά ως φυσικό φάρμακο για όσους πάσχουν από υποθυρεοειδισμό. Προσφέρει αντιφλεγμονώδη οφέλη για τη μείωση της φλεγμονής του θυρεοειδούς και συμβάλλει στην παραγωγή μεγαλύτερων επιπέδων θυρεοειδικών ορμονών. Συσχετισμένα προβλήματα όπως η απώλεια μαλλιών και η δυσμηνόρροια, βοηθούνται επίσης από αυτό το έλαιο.
Τι να κάνετε:
Μπορείτε να λάβετε 2-8 γραμμάρια ημερησίως, αφού συμβουλευτείτε πρώτα έναν επαγγελματία υγείας σχετικά με την κατάλληλη δοσολογία για την κατάστασή σας.
6. Τζίντζερ
Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τη χρήση ενός πολύ συνηθισμένου συστατικού – του τζίντζερ. Η περιεκτικότητά του σε ψευδάργυρο, μαγνήσιο και κάλιο, καθώς και οι πρόσθετες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, το καθιστούν ως ένα από τα καλύτερα φυσικά φάρμακα για τη βελτίωση της λειτουργίας του θυρεοειδούς.
Τι να κάνετε:
Προσθέστε σκόνη ή φρέσκια ρίζα τζίντζερ στο φαγητό σας, σε τακτική βάση.
Επιπλέον, μπορείτε να φτιάχνετε τσάϊ τζίντζερ και να το καταναλώνετε μερικές φορές την ημέρα, ειδικά 15-20 λεπτά πριν από τα γεύματα.
7. Βιταμίνες συμπλέγματος Β
Οι Βιταμίνες Β είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς. Ως εκ τούτου, αποτελούν απαραίτητο φυσικό φάρμακο για την αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού.
Οι βιταμίνες Β1 (θειαμίνη), Β2 (ριβοφλαβίνη), Β3 (νιασίνη), Β5 (παντοθενικό οξύ), Β6, Β9 (φυλλικό οξύ) και Β12, παρέχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για έναν υγιή θυρεοειδή. Σύμφωνα με έρευνες, ο υποθυρεοειδισμός συσχετίζεται τακτικά με ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12.
Τι να κάνετε:
Η λήψη ενός συμπληρώματος του συμπλέγματος βιταμινών Β θα βοηθήσει σημαντικά.
Καταναλώστε δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και φρέσκα λαχανικά, σε καθημερινή βάση.
Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς τείνει να καταστρέφει τη βιταμίνη Β στο σώμα σας.
8. Σιβηριανό τζίνσενγκ
Ένα άλλο φυσικό φάρμακο που ενισχύει τον θυρεοειδή, είναι το σιβηριανό ginseng. Αυτό το βότανο όχι μόνο καταπολεμά τον υποθυρεοειδισμό με την τόνωση των επινεφριδίων και του θύμου αδένα, αλλά βοηθά επίσης στην ανακούφιση της κόπωσης, που είναι ένα κοινό σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού.
Τι να κάνετε:
Μπορείτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα 100-200 mg εκχυλίσματος σιβηριανού ginseng δύο φορές την ημέρα, πριν το πρωϊνό και το μεσημεριανό σας γεύμα.
9. Kelp (Θαλάσσια φύκια)
Όσοι υποφέρουν από υποθυρεοειδισμό, μπορούν να βρουν ανακούφιση με την κατανάλωση θαλάσσιων φυκιών. Τα kelp είναι πλούσια σε ιώδιο το οποίο διορθώνει την ανεπάρκεια ιωδίου, η οποία είναι μια άλλη αιτία δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς. Ωστόσο, εάν πάσχετε από άλλες αυτοάνοσες ασθένειες, αυτή η φυσική θεραπεία δεν συνιστάται, καθώς μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή σας.
Τι να κάνετε:
Μπορείτε να πάρετε συμπληρώματα θαλάσσιων φυκιών, αλλά μόνο μετά από συζήτηση με έναν επαγγελματία υγείας για τη σωστή δοσολογία.
Επωφεληθείτε προσθέτοντας περισσότερα θαλάσσια φύκια στην καθημερινή σας διατροφή.
10. Μηλόξυδο
Ένα άλλο φυσικό φάρμακο με ισχυρές ιδιότητες, είναι το μηλόξυδο. Το μηλόξυδο βοηθά στην εξισορρόπηση του ρΗ του σώματος, το οποίο με τη σειρά του, βοηθά στη σωστή ρύθμιση των ορμονών. Πρόκειται για μια εξαιρετική προσθήκη στο «οπλοστάσιό» σας για την καταπολέμηση του υποθυρεοειδισμού.
Τι να κάνετε:
Προσθέστε 2 κ.σ. οργανικό μηλόξυδο σε 350ml ζεστό νερό.
Προσθέστε λίγο μέλι, εάν είναι απαραίτητο, για να το πιείτε.
Πιείτε αυτό το ρόφημα με άδειο στομάχι το πρωί, σε καθημερινή βάση.
11. Προβιοτικά
Ο υποθυρεοειδισμός έχει επίσης συνδεθεί με μια κατάσταση γνωστή ως «σύνδρομο διαρροής του εντέρου». Η γλουτένη και άλλα σάκχαρα καταφέρνουν να διαρρεύσουν μέσω των εντερικών τοιχωμάτων και να εισέλθουν στο αίμα σας προκαλώντας φλεγμονή, εκτός των άλλων, στον θυρεοειδή σας. Τα προβιοτικά βοηθούν στην επούλωση των εντερικών τοιχωμάτων, παρέχοντας υγιή βακτήρια που βοηθούν στην καλύτερη πέψη και την εξάλειψη επιβλαβών βακτηρίων.
Τι να κάνετε:
Εντάξτε τροφές με προβιοτικά στη διατροφή σας, σε καθημερινή βάση.
Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά που μπορείτε να επιλέξετε, πολλά από τα οποία ίσως ήδη απολαμβάνετε να τρώτε.
12. Σελήνιο
Ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που αποτελεί φυσικό φάρμακο για τη βελτίωση του υποθυρεοειδισμού, είναι το σελήνιο. Το σελήνιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων των ορμονών Τ4 στο σώμα σας.
Τι να κάνετε:
Βεβαιωθείτε ότι το σελήνιο περιλαμβάνεται στο καθημερινό σας συμπλήρωμα βιταμινών.
Το σώμα σας θα ωφεληθεί πολύ περισσότερο από φυσικές πηγές σεληνίου, καταναλώνοντας τρόφιμα όπως: βιολογικό βοδινό κρέας, γαλοπούλα, συκώτι, αυγά και σπανάκι.
Επιμέλεια Κειμένου & Μετάφραση: Marva @Truelife.gr
*Αυτό το άρθρο έχει μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό την παροχή ιατρικής συμβουλής. Το truelife.gr δεν ευθύνεται για οποιεσδήποτε πιθανές συνέπειες από οποιαδήποτε θεραπεία, άσκηση, διατροφή, εφαρμογή φαρμάκων ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ενέργεια που προκύπτει από την ανάγνωση ή την παρακολούθηση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό το άρθρο. Πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας, παρακαλείστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή άλλον φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας.