Γιάννης Πουλόπουλος: Τέσσερα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ερμηνευτή
Σαν σήμερα, 23 Αυγούστου 2020 έφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος ερμηνευτής Γιάννης Πουλόπουλος.
Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται από τον θάνατο του Γιάννη Πουλόπουλου.
Ο Γιάννης Πουλόπουλος γεννήθηκε το 1941 στο Μεταξουργείο και από μικρός είχε ιδιαίτερη κλίση στη μουσική.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 σπούδαζε στη νυχτερινή σχολή ΝΤΗΖΕΛ, με ειδικότητα ηλεκτρολόγου και παράλληλα προσπαθούσε να περάσει από ακροάσεις της δισκογραφικής εταιρείας Κολούμπια.
Γιάννης Πουλόπουλος: Τέσσερα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ερμηνευτή
Το 1963 ο Μίκης Θεοδωράκης τον ανέδειξε και τον επέλεξε για να πει τρία τραγούδια στο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η γειτονιά των αγγέλων», που εκείνη τη χρονιά ανέβαινε στο θέατρο Ρεξ από τον θίασο Τζένης Καρέζη–Νίκου Κούρκουλου.
Η πορεία του στη μουσική συνεχίστηκε με μεγάλη επιτυχία.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 εμφανιζόταν σε μπουάτ στην Πλάκα και παράλληλα συμμετείχε σε πολλές επιτυχημένες ταινίες, όπως: «Οι θαλασσιές οι χάντρες» (1966), «Μια κυρία στα μπουζούκια» (1968), «Γοργόνες και μάγκες» (1968), «Η Παριζιάνα» (1969),κ.ά.
Συνεργάστηκε με σπουδαίους στιχουργούς και συνθέτες όπως ο Μίμης Πλέσσας, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Γιάννης Σπανός, ο Δήμος Μούτσης και συνδέθηκε με το λεγόμενο «Νέο Κύμα» του ελληνικού τραγουδιού.
Σταθμός στην καριέρα του Γιάννη Πουλόπουλου αλλά και γενικότερα στο ελληνικό τραγούδι θεωρείται ο δίσκος «Ο δρόμος» που κυκλοφόρησε το 1969 σε μουσική Μίμη Πλέσσα και στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου.
Ο συγκεκριμένος δίσκος έγινε το πιο επιτυχημένο σε πωλήσεις άλμπουμ στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας, φτάνοντας τα 3.000.000 αντίτυπα. Από εκεί και πέρα ο Γιάννης Πουλόπουλος έγινε ένας από τους πιο εμπορικούς τραγουδιστές του ελληνικού πενταγράμμου και η καριέρα του απογειώθηκε.
Παρέμεινε ένας από τους πιο ξεχωριστούς και αγαπημένους ερμηνευτές μέχρι την απόσυρσή του από τη δισκογραφία στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Μάλιστα, ασχολήθηκε με την ποίηση και κυκλοφόρησε δύο ποιητικές συλλογές, με τίτλο «Τετράδιο» (1971) και «Ταξίδι στο κέντρο της νύχτας» (1983). Ακόμη, ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και τη χαλκογραφία.