5 Ελιές την ημέρα το γιατρό τον κάνουν πέρα;

 

5 Ελιές την ημέρα το γιατρό τον κάνουν πέρα;
5 Ελιές την ημέρα το γιατρό τον κάνουν πέρα;

 

Πρέπει να αστειεύεστε, έτσι;

Όταν πρόκειται για ασθένεια, τα φαρμακευτικά προϊόντα μπορεί να έχουν τη θέση τους, αλλά όταν μιλάμε για την πρόληψη της ασθένειας – ή ακόμη καλύτερα για μακροζωία, τότε η Φύση έχει τη δική της φαρμακοποιία. Καρποί, μπαχαρικά, βότανα, φρούτα και λαχανικά είναι τα φάρμακα που συνταγογραφούσε ο Ιπποκράτης πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια πριν.

Ένα σώμα που υποστηρίζεται καλά από την καθημερινή διατροφή, τη σωστή ξεκούραση και την επαρκή άσκηση αναπτύσσει φυσική άμυνα ενάντια σε πολλές από τις σύγχρονες ασθένειες, που ο πολιτισμός μας μοιάζει να θεωρεί ως αναπόφευκτες.

Ευτυχώς οι ερευνητές διεγείρονται με το να ανακαλύπτουν τι έχει προσφέρει η Φύση τόσο άφθονα – βιοδιαθέσιμα λειτουργικά τρόφιμα.

 

Λοιπόν ιδού άλλος ένας μικρός θησαυρός – που συχνά παραβλέπεται στο πιάτο των ορεκτικών.

Η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ως επί το πλείστον οι στεφανιαίες νόσοι, που επηρεάζεται κυρίως από τη χοληστερίνη. Η καθημερινή κατανάλωση υψηλά φαινολικών εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων είναι ευρέως γνωστό και αποδεδειγμένο πως βοηθά στην πρόληψη αυτών των ασθενειών και στη μείωση των συμπτωμάτων τους.

Οι πολυφαινόλες του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου έχουν υγειοπροστατευτικά οφέλη με αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική, καρδιοπροστατευτική και νευροπροστατευτική δράση. Αλλά θα μπορούσε η κατανάλωση του καρπού ελιάς να επιδρά επίσης στην ανάπτυξη και εξέλιξη των καρδιακών νόσων; Μπορούν οι ελιές να κρατήσουν την καρδιά υγιή όπως το υψηλά φαινολικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο; Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει.

Στο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Ελαιοκανθάλης, που έλαβε χώρα στην αρχαία πόλη της Ολυμπίας , η Δρ. Μάρθα-Σπυριδούλα Κατσαρού, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσίασε την τελευταία έρευνα πάνω στα οφέλη του καρπού ελιάς στην υγεία.

Η Σπυριδούλα Κατσαρού εξήγησε πως η κατανάλωση ελιάς θα μπορούσε να επηρεάσει τα επίπεδα της χοληστερόλης και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων. Η φαινολική ανάλυση των καρπών ελιάς διεξήχθη από τον Δρ. Μαγιάτη χρησιμοποιώντας τη μέθοδο NMR (Nuclear Magnetic Resonance), μαζί με την ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τη Δρα. Μέλλιου αποτελούμενη από τους: Βλαχάκου, Λιασκώνη, Καλογρίδη, Δεμερτζή και Δρακούλη.

Πρώτα ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε για τη χοληστερίνη:

Η «κακή» χοληστερόλη (LDL) κολλάει στα τοιχώματα των αρτηριών και συμβάλλει στην αθηροσκλήρωση. Η «καλή» χοληστερόλη (HDL) είναι σταθερή και απομακρύνει την «κακή» χοληστερόλη (LDL) από τις αρτηρίες.

Διαβάστε Επίσης  Αυτή είναι η σωστή διατροφή μακροζωίας

Η 60 ημερών μελέτη αποτελείτο από 20 υγιή υποκείμενα ηλικίας 22-65 ετών που δεν λάμβαναν την περίοδο εκείνη κάποια φαρμακευτική αγωγή.

 

Αφού εξετάστηκαν 30 τύποι ελληνικών βιολογικών ελιών , για αυτήν τη μελέτη επιλέχθηκαν οι ελιές τύπου Καλαμών, που παράχθηκαν από την οικογένεια Σακελλαρόπουλου, επειδή βρέθηκαν να περιέχουν 5 φορές υψηλότερη συγκέντρωση υδροξυτυροσόλης και τυροσόλης από τις υπόλοιπες εμπορικά διαθέσιμες ποικιλίες.

Οι βιολογικές ελιές που επιλέχθηκαν για αυτή τη μελέτη περιείχαν 1300 mg ανά κιλό από υδροξυτυροσόλη και 560 mg ανά κιλό από τυροσόλη. Η ημερήσια κατανάλωση 5 μόνο από αυτές τις ελιές προσφέρει 25 mg υδροξυτυροσόλης και 10 mg τυροσόλης. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή , ακριβώς όπως και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, δεν είναι φτιαγμένες όλες οι ελιές το ίδιο. Το κλειδί για να προκύψουν οφέλη για την υγεία από τις ελιές και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το είδος και η ποσότητα των φαινολικών ενώσεων που περιέχουν.

Οι Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου είναι μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση με ισχυρές παραδοσιακές αρχές και βιολογικές μεθόδους καλλιέργειας. Ο κυρίως παραγωγός είναι ο Γεώργιος Σακελλαρόπουλος, ο οποίος στόχευσε και αφιερώθηκε στη συγκομιδή και παραγωγή ελαιολάδου και καρπών ελιάς που προσφέρουν υψηλά ωφέλιμες για την υγεία ιδιότητες. Οι καρποί ελιάς, που προέρχονται αποκλειστικά από δικούς τους ελαιώνες συλλέγονται σχολαστικά και προσεχτικά με τα χέρια. Δεν παστεριώνονται, αλλά φυσικά ζυμώνονται για μία περίοδο άνω των 9 μηνών χωρίς τη χρήση χημικών και φυτοφαρμάκων. Υπάρχουν 10 διαφορετικοί τύποι, καθένας συνδυασμένος με διάφορα φρούτα και βότανα της περιοχής.

Με τη βοήθεια του γιου του, Νίκου, που είναι χημικός μηχανικός, κατάφεραν να παράγουν τις ελιές Καλαμών που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη, όπως εξήγησε η Δρ. Μάρθα-Σπυριδούλα Κατσαρού στο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Ελαιοκανθάλης.

 

Ο Νίκος, όταν ρωτήθηκε πώς αισθάνθηκε που ήταν μέρος αυτής της πρωτοποριακής μελέτης, είπε : «Είναι τιμή μας να αποτελούμε μέρος αυτής της μελέτης και είμαστε περήφανοι για την επιτυχία των προσπαθειών μας να παράξουμε λειτουργικά τρόφιμα. Ο κύριος στόχος της οικογένειάς μου τα τελευταία 20 χρόνια υπήρξε να διατηρηθούν και να βελτιωθούν τα υψηλά φαινολικά συστατικά του ελαιολάδου και των καρπών ελιάς που παράγουμε, με πολλή δουλειά και αφοσίωση, δίνοντας έμφαση στα οφέλη για την υγεία και όχι στη μαζική παραγωγή.» Η απόδειξη είναι οι ίδιες οι ελιές.

Διαβάστε Επίσης  Επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί το μέλι είναι το καλύτερο φυσικό αντιβιοτικό

Αποτελέσματα: « Παρατηρήθηκαν σημαντική αύξηση της HDL και του λόγου της ολικής προς την LDL χοληστερόλης, καθώς και σημαντική μείωση στο λόγο της ολικής προς την HDL χοληστερόλη και στο λόγο LDL/HDL στο 95% της στατιστικής αντιστοιχίας».

«Συμπερασματικά, η καθημερινή κατανάλωση αυτών των ελιών Καλαμάτας μπορεί θετικά να επηρεάσει το λιπιδαιμικό προφίλ και μπορεί να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων των καρδιαγγειακών νοσημάτων».

Η μέση περιεκτικότητα υδροξυτυροσόλης και τυροσόλης γενικά στις ελιές που παράγονται στην Ελλάδα και έχουν αναλυθεί από το Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι: 244 mg ανά κιλό από υδροξυτυροσόλη και 134 mg ανά κιλό από τυροσόλη. Το μυστικό για τα οφέλη της υγείας από το ελαιόλαδο και από τους καρπούς ελιάς είναι το ίδιο, όλα εξαρτώνται από το είδος και τη ποσότητα των φαινολικών ενώσεων που περιέχουν, που με τη σειρά τους είναι εξαρτώμενα από την ποικιλία και τη μέθοδο παραγωγής.

 

Γιατί η μελέτη των καρπών ελιάς ενός Έλληνα παραγωγού είναι καλά νέα για σας; Γι’ αυτό: Πολλοί παραγωγοί ακολουθούν αυτή και άλλες έρευνες και προσαρμόζουν τις μεθόδους παραγωγής, ώστε να βελτιστοποιήσουν τα υγιεινά συστατικά των προϊόντων τους. Αυτό φανερώνει την αναπτυσσόμενη τάση ευσυνείδητων παραγωγών να επιλέγουν την ποιότητα έναντι της ποσότητας και να εξυπηρετούν την αυξανόμενη ζήτηση ενημερωμένων και συνειδητοποιημένων ως προς τα θέματα της υγείας ατόμων, που θέλουν να γνωρίζουν που μπορούν να βρουν αυτά τα λειτουργικά τρόφιμα.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η οικονομολογία βασίζεται στην προσφορά και τη ζήτηση. Όταν η ζήτηση φωνάζει, η προσφορά απαντά και αγροκτήματα όπως οι Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου θα πολλαπλασιαστούν και θα απαντήσουν με αυξημένη διανομή σε όλον τον κόσμο. Και αυτά είναι πολύ καλά νέα.

Διαβάστε τις ετικέτες σας και απαιτήστε τα καλύτερα τρόφιμα για την υγεία σας. Είστε ό,τι τρώτε – γι’ αυτό τρώτε καλά, για να είστε καλά.

 

πηγή : huffingtonpost.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *