Το κλιματιστικό είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας για τους περισσότερους από μας. Ως δεδομένη παροχή στην καθημερινότητα μας δεν είναι λίγες οι φορές που ίσως να το χρησιμοποιούμε αλόγιστα.
Σε αυτό βέβαια ίσως να συμβάλει και το γεγονός ότι εξ αρχής δεν μάθαμε ποια είναι η σωστή του χρήση.
Για αυτό πρέπει να μάθουμε πώς χρησιμοποιώντας σωστά το κλιματιστικό μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια και χρήματα.
Τι να κάνετε:
Καθάρισε τα φίλτρα του
Τα φίλτρα του κλιματιστικού χρειάζονται καθάρισμα κάθε 50-60 ώρες λειτουργίας, δηλαδή περίπου 1 φορά τον μήνα. Σκέψου ότι εκεί συσσωρεύονται σκόνη και ρύποι από τον χώρο που κλιματίζεται. Αν δεν καθαριστούν, όχι μόνο επιβραδύνουν την κυκλοφορία του αέρα και μειώνουν την απόδοση του κλιματιστικού, αλλά μπορούν να δημιουργήσουν ακόμα και ανθυγιεινό περιβάλλον, προκαλώντας προβλήματα αναπνοής και αλλεργίες.
Τι να κάνετε για να λειτουργεί πιο οικονομικά το κλιματιστικό
Πώς θα καθαρίσεις τα φίλτρα του air condition;
Αφού κλείσεις την παροχή ρεύματος, θα αφαιρέσεις προσεκτικά τα φίλτρα του, θα χρησιμοποιήσεις ένα ειδικό καθαριστικό κλιματιστικού για να αφαιρέσεις τη βρωμιά και τη σκόνη, θα τα αφήσεις να στεγνώσουν και θα τα επανατοποθετήσεις στο κλιματιστικό!
Καθάρισε την εξωτερική μονάδα
Μπορείς και μόνος σου να καθαρίσεις την εξωτερική μονάδα πολύ εύκολα! Αρχικά, θα χρειαστείς ένα λάστιχο για να την πλύνεις επιφανειακά με λίγο νερό. Θα καθαρίσεις βέβαια και το σωληνάκι, από το οποίο φεύγει το νερό του κλιματιστικού, αφαιρώντας τυχόν βρωμιά, φύλλα και σκόνες που έχει μαζέψει. Έπειτα, βάλε το κλιματιστικό σε λειτουργία και τσέκαρε αν το νερό ρέει ανενόχλητο από το σωληνάκι και δεν λιμνάζει στην εσωτερική μονάδα.
Φυσικά, δεν τοποθετείς έπιπλα, γλάστρες και ό,τι άλλο βρεις γύρω ή πάνω από την εξωτερική μονάδα, καθώς θα μειώσεις την απόδοση του κλιματιστικού.
Τακτική συντήρηση κλιματιστικού
Το ήξερες ότι τα κλιματιστικά που δεν συντηρούνται είναι 5% λιγότερο αποδοτικά κάθε χρόνο; Όχι μόνο αυτό, αλλά έχουν και περισσότερες πιθανότητες μηχανικής βλάβης, να δημιουργήσουν ανθυγιεινό περιβάλλον στον χώρο σου και να κάνουν περισσότερο θόρυβο.
Μπορείς να τα γλιτώσεις όλα αυτά, αν απλά κάνεις συντήρηση στο κλιματιστικό σου. Μπορείς να φωνάξεις τον ψυκτικό 1 φορά τον χρόνο, αν το χρησιμοποιείς μόνο για ψύξη, και 2 φορές τον χρόνο, αν το χρησιμοποιείς και για θέρμανση. Ο ειδικός θα καθαρίσει τους εναλλάκτες, τον ανεμιστήρα στην εσωτερική και εξωτερική μονάδα με ειδικά χημικά καθαριστικά, θα ελέγξει τις πιέσεις, την ποσότητα του ψυκτικού υγρού, ενώ θα κάνει και έλεγχο για τυχόν περίεργους θορύβους και “κρυμμένα” προβλήματα.
Βάλε την εξωτερική μονάδα σε σκιερό μέρος
Σύμφωνα με το Τμήμα Ενέργειας των ΗΠΑ, το κλιματιστικό σου είναι 10% πιο αποδοτικό, εάν η εξωτερική μονάδα είναι τοποθετημένη σε σκιερό μέρος. Αν δεν έχεις ήδη φροντίσει να βάλεις την εξωτερική μονάδα υπό σκιά, μπορείς να εγκαταστήσεις ένα σκέπαστρο από πάνω της, για να εμποδίσεις την άμεση έκθεση της μονάδας στον ήλιο.
Μακριά από συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα
Όπως καταλαβαίνεις και μόνος σου, όταν το κλιματιστικό είναι κοντά σε συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα, μειώνεται η απόδοσή του. Αυτό συμβαίνει γιατί ο θερμοστάτης του ελέγχει τη θερμοκρασία κοντά στο κλιματιστικό και καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, για να μειώσει τη θερμοκρασία που “καταλαβαίνει” ότι επικρατεί στον χώρο. Αν το έχεις τοποθετήσει κοντά σε συσκευές θερμότητας, όπως τον φούρνο, κάλεσε έναν ειδικό να σε βοηθήσει, για να βρεις μία καλύτερη θέση για το κλιματιστικό στον χώρο σου.
Ρύθμισε το κλιματιστικό στη σωστή θερμοκρασία
Για σένα που ρυθμίζεις τη θερμοκρασία του κλιματιστικού στους 18 βαθμούς το καλοκαίρι ή στους 27 βαθμούς τον χειμώνα, έχουμε κακά μαντάτα! Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας του εξωτερικού περιβάλλοντος με τη θερμοκρασία που ρυθμίζεις το κλιματιστικό σου, τόσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνεται. Έτσι, μειώνεται κι η απόδοσή του κλιματιστικού.
Άσε που αν το εξωτερικό περιβάλλον έχει 35 °C, πολύ δύσκολα θα φτάσει και θα διατηρηθεί η θερμοκρασία στον εσωτερικό χώρο στους 18 °C. Οπότε, τζάμπα κόπος, τζάμπα ενέργεια.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ιδανική θερμοκρασία για να ρυθμίζεις το κλιματιστικό σου το καλοκαίρι είναι στους 25 – 28 °C και τον χειμώνα στους 20 – 23 °C. Εκτός από τη μείωση της κατανάλωσης, αυτή η θερμοκρασία είναι προτιμότερη για τον οργανισμό σου, καθώς οι μεγάλες και απότομες αλλαγές θερμοκρασίας από τον εσωτερικό στον εξωτερικό χώρο μπορούν να προκαλέσουν ξηροδερμία, αλλά και να αποδυναμώσουν την προσαρμοστικότητα του οργανισμού, με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι δυσφορία στις υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος.
Επίσης, πολλά κλιματιστικά πλέον μπορούν να αναγνωρίσουν την κατάλληλη θερμοκρασία για να είναι αποδοτικά. Απλά διαλέγεις τη λειτουργία auto στο κλιματιστικό και εκείνο διαβάζει την θερμοκρασία εκτός σπιτιού, μέσω ενός αισθητήρα στην εξωτερική μονάδα. Έτσι, θέτει μόνο του τη κατάλληλη θερμοκρασία για τον χώρο σου, ώστε να κρατάει τον χώρο σου δροσερό ή ζεστό, χωρίς να σπαταλά άσκοπα ενέργεια.