«Καμπανάκι» για τη λειψυδρία: «Την Ελλάδα που γνωρίζαμε ίσως την ξαναδούμε τον 22ο αιώνα»

 

«Καμπανάκι» για τη λειψυδρία: «Την Ελλάδα που γνωρίζαμε ίσως την ξαναδούμε τον 22ο αιώνα»

«Καμπανάκι» για τη λειψυδρία: «Την Ελλάδα που γνωρίζαμε ίσως την ξαναδούμε τον 22ο αιώνα»

 

«Χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη πολιτική, η οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει» ανέφερε, μεταξύ άλλων, για το ζήτημα της λειψυδρίας ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκης.

Όπως είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ, μέσα στο καλοκαίρι, «δεν μπορούμε να έχουμε σπάταλη νερού. Θυμάμαι παλιότερα και στα ελληνικά ξενοδοχεία… έλεγε ακόμα και σε απλά πράγματα όπως “τις πετσέτες σας, τα σεντόνια σας, αν δεν θέλετε να σας τα πλένουμε κάθε μέρα, να τα αφήνετε στις κρεμάστρες έτσι ώστε να ξέρουμε” για να μην υπάρχει σπατάλη».

Υπενθύμισε ότι στην Ελλάδα, πριν από περίπου 30 χρόνια, στην αρχή της δεκαετίας του 90, υπήρξε τεράστια λειψυδρία.

Διαβάστε Επίσης  Εσείς βάζετε ένα κομμάτι … βαμβάκι στα σκουπίδια σας;

 

«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ»

Τόνισε πως αυτό που δεν έχουμε καταλάβει σαν κοινωνία είναι ότι η κλιματική αλλαγή είναι «εδώ». «Του χρόνου τα πράγματα δεν θα είναι καλύτερα να είναι το ίδιο», εξήγησε ενώ, πρόσθεσε πως, «πρέπει να υπάρχει διαφορετική τιμολόγηση στο νερό».

Παράλληλα, έθεσε το ζήτημα του υπερτουρισμού. «Πρέπει να κάνουμε κι αυτή την κουβέντα. Πόσο τουρισμό μπορούν να αντέξουν οι υποδομές μας», είπε.

Ο κ. Συνολάκης ανέφερε πως, «τον επόμενο χρόνο θα είναι όπως φέτος. Είμαστε σε μία καινούργια πραγματικότητα. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε με την κλιματική αλλαγή» και τόνισε πως, «αυτή την Ελλάδα που γνωρίζαμε σαν μικρά παιδιά, δυστυχώς θα την ξαναδούμε – αν πάρουμε τα μέτρα μας – ίσως τον 22ο αιώνα».

Διαβάστε Επίσης  ΑΓΡΙΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ: Βιβλίο η άγνωστη ιστορία τους

Όσο για το αν το πρόβλημα λειψυδρίας μπορεί να το αντιμετωπίσει και η Αττική που είναι συγκεντρωμένος μισός πληθυσμός της χώρας, ο κ. Συνολάκης δήλωσε: «Φυσικά μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα λειψυδρίας και το έχει αντιμετωπίσει.

Το αντιμετώπισε πριν από 30 χρόνια(…). Γνωρίζω ότι η ΕΥΔΑΠ προσπαθεί να κάνει ένα βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο προγραμματισμό για την οικονομία νερού, αλλά είναι κάτι το οποίο είναι μπροστά από τις πόρτες μας».

 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *