Πρήξιμο στο σώμα: Οι αιτίες που το προκαλούν – Με ποιες παθήσεις συνδέεται – Πως αντιμετωπίζεται

 

Πρήξιμο στο σώμα: Οι αιτίες που το προκαλούν – Με ποιες παθήσεις συνδέεται – Πως αντιμετωπίζεται

Πρήξιμο στο σώμα: Οι αιτίες που το προκαλούν – Με ποιες παθήσεις συνδέεται – Πως αντιμετωπίζεται

 

Οίδημα: Πρόκειται για μία κατάσταση, κατά την οποία συσσωρεύεται υγρό κάτω από το δέρμα σε κάποιο σημείο του σώματος. Μάλιστα, η συγκεκριμένη κατάσταση δημιουργεί πρήξιμο στο ανθρώπινο σώμα.

Μελέτες αναφέρουν πως εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν πρόβλημα οιδημάτος. Αναλυτικότερα, όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το οίδημα:

 

Οίδημα – Συμβουλές για την υγεία: Τι προκαλεί

Σε γενικές γραμμές το οίδημα εμφανίζεται όταν από τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στο σώμα (τριχοειδή) διαρρέει υγρό, προκαλώντας τη συσσώρευσή του στους περιβάλλοντες ιστούς, γεγονός που οδηγεί σε οίδημα. Υπάρχουν πολλά πράγματα, ωστόσο, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο να υπάρξει διαρροή από τα αιμοφόρα αγγεία, όπως:

Αν κάθεστε ή παραμένετε σε μια θέση για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα
Προεμμηνορροϊκά συμπτώματα
Εγκυμοσύνη
Κατανάλωση πάρα πολύ αλμυρών τροφίμων
Ορισμένα φάρμακα, όπως αυτά που δίνονται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ορισμένα φάρμακα για τον διαβήτη, τα οιστρογόνα και ακόμα τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε οίδημα.

Οίδημα – Συμβουλές για την υγεία: Αίτια

Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια
Νεφρική νόσο
Κίρρωση του ήπατος
Καρκίνο
Αρθρίτιδα
Νόσο του θυρεοειδούς

Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση ή χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, αδύναμες φλέβες, ή φλέβες των ποδιών που έχουν υποστεί βλάβες
Ανεπαρκές λεμφικό σύστημα

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ελέγξετε με το γιατρό σας τι είδους είναι το δικό σας οίδημα, ακριβώς για να αποκλείσετε κάποιες άλλες πιο σοβαρές ιατρικές αιτίες. Δεν έχει σημασία τι προκαλεί το οίδημά σας, είναι σημαντικό να το αντιμετωπίσετε αμέσως. Κάθε συσσώρευση υγρού κάνει την καρδιά και τα νεφρά σας να εργάζονται σκληρότερα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη βλάβη.

 

Οίδημα: Θεραπείες

– Κίνηση: Η τακτική άσκηση, ακόμα και το περπάτημα για μισή ώρα την ημέρα μπορεί να βοηθήσει τα πόδια να ξεπρηστούν.

Διαβάστε Επίσης  Πώς συνδέεται η σκωληκοειδίτιδα με το Πάρκινσον

– Ανύψωση: Aυτός είναι ο λόγος, αν έχετε οίδημα στα πόδια που συνήθως σας προτρέπουν να τα στηρίξετε σε μια πολυθρόνα ή ένα μαξιλάρι ή με κάποιο τρόπο να τα ανεβάσετε σε ψηλότερο επίπεδο από αυτό που βρίσκεται η καρδιά σας, για να βοηθήσετε στην αποστράγγιση του υγρού. Αν έχετε το οίδημα στα χέρια ή τους βραχίονες, θα πρέπει να τα κρατάτε πάνω από την καρδιά σας για περίπου τριάντα λεπτά συνολικά, τρεις φορές την ημέρα.

– Μασάζ: Ενα απαλό μασάζ μπορεί να σας βοηθήσει να αφαιρέσετε το υγρό.

– Συμπίεση: Οι κάλτσες συμπίεσης, τα μανίκια ή τα γάντια, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της συσσώρευσης υγρού στους ιστούς.

– Δίαιτα χαμηλή σε αλάτι: Οσοι καταναλώνουν πολύ αλάτι στη διατροφή τους, μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για οίδημα, γιατί υψηλή ποσότητα νατρίου οδηγεί σε ηλεκτρολυτικές διαταραχές, που μπορεί να επιβαρύνουν τα νεφρά και να οδηγήσουν σε κατακράτηση υγρού. Ο περιορισμός του αλατιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος.

– Αλλαγή φαρμακευτικής αγωγής: Aν διαπιστώσει ότι το φάρμακο που σας έχει δώσει προκαλεί το οίδημα, ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει να δοκιμάσετε άλλο φάρμακο.

– Διακοπή του καπνίσματος: To κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει οίδημα στους πνεύμονες, οπότε αν το σταματήσετε θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το οίδημα.

– Εκτός από τις παραπάνω συνήθεις θεραπείες, υπάρχουν και άλλες ολιστικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν.

 

Οίδημα: Ολιστικές θεραπείες

– Βιταμίνη Β6: Eνα φυσικό διουρητικό, η βιταμίνη Β6 σε ποσότητα 50 mg δύο φορές την ημέρα μπορεί να βοηθήσει.

– Βότανα: Τα βότανα που δρουν σαν φυσικά διουρητικά και μπορεί να ενθαρρύνουν την αποστράγγιση του υγρού περιλαμβάνουν την πικραλίδα, τη γλυκόριζα και τον σαμπούκο (elderberry). Να έχετε υπόψιν ότι όλα τα διουρητικά απορροφούν από το σώμα το κάλιο, γι’ αυτό θα χρειαστεί να πάρετε περισσότερο κάλιο όταν καταναλώνετε τα συγκεκριμένα βότανα, ούτως ώστε το μόνο που θα φύγει από το σώμα σας να είναι το οίδημα και όχι πολύτιμα ιχνοστοιχεία και μέταλλα.

Διαβάστε Επίσης  Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να αποφεύγετε τον καφέ

– Πίνετε περισσότερο νερό: Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά όπως μπορείτε να πίνετε περισσότερο νερό, το σώμα σας ενδέχεται να αντιδράσει αποβάλλοντας περισσότερο νερό και άλλα απόβλητα, γεγονός που μπορεί να ελαχιστοποιήσει το πρήξιμο.

– Διουρητικά τρόφιμα: Προσπαθήστε να τρώτε περισσότερο σέλινο, αγκινάρες, μαϊντανό και σταφύλια, καθώς όλα αυτά είναι διουρητικά τρόφιμα. Αλλες επιλογές περιλαμβάνουν το πράσινο τσάι, χυμό cranberrry, σπαράγγια, τεύτλα, βρώμη και το λάχανο. Η πικραλίδα βοηθά επίσης το σώμα να μεταβολίσει τα επιπλέον υγρά και είναι πολύ καλή επιλογή όταν έχετε οίδημα.

– Τρόφιμα με υψηλό ποσοστό καλίου: Βοηθούν στην εξάλειψη περίσσειας υγρών από το σώμα, γι’ αυτό τρώτε μερικές έξτρα μπανάνες, σταφίδες, ντομάτα πελτέ και χυμό, καθώς και φασόλια.

 

Κι άλλες ολιστικές θεραπείες

– Συνένζυμο Q10: Σε περίπτωση οιδήματος προκαλείται μειωμένη λειτουργία της καρδιάς. Το συνένζυμο Q10 βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς και μπορεί έμμεσα να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος.

– Υδροθεραπεία: Aν έχετε πρήξιμο στα κάτω άκρα, βυθίστε τα σε ζεστό νερό για περίπου πέντε λεπτά και σε κρύο νερό για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε δύο με τρεις φορές για καλύτερα αποτελέσματα.

– Ομοιοπαθητική: Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα μπορούν επίσης να βοηθήσουν σε περίπτωση οιδήματος στα κάτω άκρα.

– Λάδι μουστάρδας: Αυτό το λάδι έχει μεγάλη φήμη στην παροχή βοήθειας για το οίδημα. Ζεστάνετε λίγο στις παλάμες σας και κάνετε μασάζ στην περιοχή με φορά προς την καρδιά.

– Κόλιαντρο: Μια άλλη φημισμένη θεραπεία για οίδημα, είναι κόλιανδρος βρασμένος σε νερό. Βράστε το νερό, βάλτε μέσα τον κόλιανδρο, φιλτράρετε και καταναλώστε.

 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *