Σκύλος: Τι να κάνετε σε περίπτωση πνιγμού
Το καλοκαίρι η ασφάλεια του σκύλου μας στο νερό είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και, δυστυχώς, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες έχουν ελλιπή πληροφόρηση σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που ο σκύλος τους χρειάζεται πρώτες βοήθειες.
Τι να κάνετε:
Αρχικά ο σκύλος πρέπει να ανασυρθεί από το νερό το συντομότερο δυνατό.
Εάν ο σκύλος, για κάποιον λόγο, δεν μπορεί να βγει από το νερό, τότε θα αρχίσει να καταπίνει νερό, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να του βγάλετε το νερό από το στόμα του.
Εάν έχει απώλεια αισθήσεων και δεν αναπνέει, ο κηδεμόνας μπορεί να επιχειρήσει τεχνητές αναπνοές mouth–to–muzzle ή προσπάθεια για καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Η υποθερμία είναι μια συχνή επιπλοκή τέτοιων επεισοδίων, οπότε σε περίπτωση που αυτή διαπιστωθεί, καλό θα ήταν ο σκύλος να στεγνωθεί και να τυλιχθεί με στεγνή πετσέτα ή κουβέρτα.
Σε κάθε περίπτωση επεισοδίου πνιγμού, θα πρέπει άμεσα να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια.
Διάγνωση
Η διαγνωστική διερεύνηση περιλαμβάνει ακτινολογικό έλεγχο, αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, εξέταση αερίων αίματος, ηλεκτροκαρδιογράφημα κ.ά. Οι παραπάνω εξετάσεις επαναλαμβάνονται στη διάρκεια της εντατικής νοσηλείας, ενώ περεταίρω διερεύνηση μπορεί να κριθεί απαραίτητη μετά τη σταθεροποίηση (αξονική θώρακα, μαγνητική εγκεφάλου κ.τ.λ.).
Θεραπεία
Σε μια κτηνιατρική κλινική, η θεραπεία βασίζεται στη χορήγηση οξυγόνου, την αιμοδυναμική σταθεροποίηση και τη διαχείριση των επιπλοκών, όπως είναι η πνευμονία, οι πεπτικές και ηλεκτρολυτικές διαταραχές, η νεφρική βλάβη, η βλάβη του εγκεφάλου, η διαταραχή της αιμόστασης κ.ά.
Η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες, αναλόγως της σοβαρότητας της κατάστασης.