Πήλιο: To βουνό των βοτάνων‎ – Το ελληνικό βουνό με τα περισσότερα βότανα στον κόσμο! (περίπου 3.000)

 

Πήλιο: To βουνό των βοτάνων‎ – Το ελληνικό βουνό με τα περισσότερα βότανα στον κόσμο! (περίπου 3.000)

Πήλιο: To βουνό των βοτάνων‎ – Το ελληνικό βουνό με τα περισσότερα βότανα στον κόσμο! (περίπου 3.000)

 

Το βουνό των λουλουδιών και των φαρμακευτικών βοτάνων ήταν από την αρχαιότητα το Πήλιο, όπου έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί περίπου 3.000 βότανα, στο πέρασμα των αιώνων.

Έχει υπολογιστεί ότι η χλωρίδα του Πηλίου περιλαμβάνει τουλάχιστον 1500 είδη φυτών, με πιο σπάνια τα δύο ενδημικά είδη του Πηλίου, την σολντανέλλα του Πηλίου, που φυτρώνει στις όχθες ρυακιών, σε δύο μόνο τοποθεσίες και την κενταύρια της Δράκειας, που ήταν, σύμφωνα με την μυθολογία, φυτό προσφιλές στον Κένταυρο Χείρωνα.

Επτά ακόμη είδη φυτών είναι ενδημικά των βουνών της Ανατολικής Ελλάδας και περιλαμβάνουν την αλκάννα του Πηλίου, τον βόλανθο της Θεσσαλίας, την καμπανούλα την κυρτή, την καμπανούλα την θεσσαλή, τον δίανθο τον κηρώδη, το βερμπάσκο του αφεντούλη και την βιόλα του Ράους.

 

Πήλιο: To βουνό των βοτάνων‎ – Το ελληνικό βουνό με τα περισσότερα βότανα στον κόσμο! (περίπου 3.000)

Σύμφωνα με τις έρευνες μελετητών και βοτανολόγων, στο Πήλιο φυτρώνουν και πολλά ενδιαφέροντα είδη που δεν είναι ενδημικά, όπως: κενταύρια η κεκαυμένη, σιληνή η συμπαγής, λεσκουερέουξια η συριακή, πρίμουλα του Σίμπθορπ κ.ά..

Διαβάστε Επίσης  H επίσημη ανακοίνωση του ANT1 για την επιστροφή του «Καφέ της Χαράς»

Πολλά άλλα είδη είναι κοινά στα βουνά της Κεντρικής Ελλάδας όπως: ελλέβορος ο κυκλόφυλλος, ανεμώνη η χαρίεσσα, δωρόνικο το ανατολικό, αγγελική η δασική, ηρύγκιο το αμεθύστινο, βιόλα η θεσσαλική, υπερικό το διάτρητο, επιλόβιο το δασύτριχο, κορονίλλα η έμερος, λωτός ο κερατιοφόρος, κεράστιο το πάλλευκο, παπαρούνα η αμφίβολη, κρόκος ο βελούχιος, σκίλλα η δίφυλλη, μωβ κρίνος, κόκκινος κρίνος, βερονίκη η χαμαιδρύς κ.ά.

Εξέχουσα θέση μεταξύ των μελετητών της χλωρίδας του Πηλίου κατέχει ο γνωστός συμπολίτης φαρμακοποιός κ. Κυριάκος Νησιώτης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «το Πήλιο έχει 3000 βότανα, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν γνωστά από παλαιοτάτων χρόνων και μάλιστα το κενταύριο χρησιμοποιούνταν από τον Κένταυρο Χείρωνα για θεραπευτικούς σκοπούς».

Παράλληλα, ο κ. Νησιώτης αναφέρει ότι «τα θεραπευτικά φυτά που χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους, φύονται στο Πήλιο, ενώ μερικά από αυτά ήταν γνωστά από τον σοφό ιατρό Κένταυρο Χείρωνα, ο οποίος δίδαξε ιατρική στον θεωρούμενο υιό του Απόλλωνος και της Κορωνίδας και βασιλέα της Τρίκκης».

Διαβάστε Επίσης  Διπλωματική ήττα Μητσοτάκη: Εμείς στείλαμε όπλα αλλά ο Ζελένσκι ευχαρίστησε προσωπικά τον Ερντογάν!

Ο πλούτος του βουνού σε θεραπευτικά βότανα από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα συνδυάζεται με τον μύθο του Κενταύρου Χείρωνα, γιο του Κρόνου, που διδάσκει στον Ασκληπιό την ιατρική τέχνη. Κοντά του μαθήτευσαν ο Ηρακλής, ο Αχιλλέας και ο Ιάσονας, που ξεκίνησε να φέρει από την μακρινή Κολχίδα το Χρυσόμαλλο δέρας με την κατασκευασμένη από τα αιωνόβια δένδρα του Πηλίου Αργώ.

Άπαντες οι γιατροί της αρχαιότητας, με κορυφαίο τον πατέρα της ιατρικής, τον Ασκληπιό, χρησιμοποιούσαν θεραπευτικά βότανα από το Πήλιο. Ομοίως και τα τέκνα του Ασλκηπιού, Μαχάων, που θεωρείτο χειρουργός και Ποδαλείριος, που ήταν μάλλον παθολόγος. Οι δύο άνδρες «συμμετείχαν στην πολιορκία της Τροίας, διδάχτηκαν ιατρική από τον πατέρα τους και δίδαξαν στην συνέχεια ιατρική στους μαθητές τους, τους λεγόμενους Ασκληπιάδες, χρησιμοποιώντας πάντα θεραπευτικά βότανα από το Πήλιο» σημειώνει ο κ. Νησιώτης.

 

Πηγή : thesecretrealtruth

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *