Στρες; Μάγισσες, φέρτε βότανα!

 

Στρες; Μάγισσες, φέρτε βότανα!

Στρες; Μάγισσες, φέρτε βότανα!

 

Tουλάχιστον διακόσιοι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ιαπωνία εξαιτίας του καταιγιστικού άγχους αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στους εξουθενωτικούς ρυθμούς δουλειάς.

Πρόκειται για τα θύματα «καρόσι»! Επεξηγηματικά και υποτιτλικά, το «καρόσι» σημαίνει άγχος! Όχι όμως το ζωογόνο και δημιουργικό άγχος! Ένα άγχος φονικό στην κυριολεξία… έντονο, επίμονο, αδιάλειπτο, σχεδόν, όλο το εικοσιτετράωρο… Μια «πνιγμονή» όλων των λειτουργιών της ανθρώπινης οντότητας καταδυναστεύει αμείλικτα τους σκληρά εργαζόμενους…

Το στρες αποτελεί ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα στον 20ο και 21ο αιώνα. H σύγχρονη ιατρική το θεωρεί αιτία των περισσότερων σωματικών και ψυχικών παθήσεων του ανθρώπου, από τις καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά έως τη γενικότερη αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι συνθήκες στο εργασιακό περιβάλλον, η οικονομική κρίση, ο περιορισμός του ελεύθερου χρόνου, η κακή διατροφή σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης και γενικά ο σύγχρονος τρόπος ζωής αποτελούν παράγοντες πρόκλησης άγχους που έχουν χιλιοειπωθεί και χιλιοαναλυθεί. Το συμπέρασμα είναι πάντα ίδιο: «Το άγχος βλάπτει σοβαρά την υγεία».

 

Σύνδρομο γενικής προσαρμογής (GAS)

Ο Αυστροούγγρος ενδοκρινολόγος Hans Selye είναι ο πρώτος επιστήμονας που ανέπτυξε μια θεωρία πάνω στο ιατρικό στρες πραγματοποιώντας πρωτοποριακή έρευνα στο πανεπιστήμιο McGill του Καναδά. Ο ορισμός που δόθηκε είναι: Γενικό Σύνδρομο Προσαρμογής (GAS). Αυτό περιλαμβάνει τρία στάδια: 1. την αντίδραση συναγερμού (φυγή ή ανταπόκριση φυγής), 2. το επίπεδο αντίστασης /ανάκτησης, και 3. το στάδιο εξάντλησης που συμβαίνει όταν το δεύτερο βήμα είναι ανεπιτυχές και καταρρέει.

Η αρχική αντίδραση συναγερμού περιλαμβάνει αυξημένο καρδιακό ρυθμό/αρτηριακή πίεση και απελευθέρωση γλυκόζης στο αίμα. Η αντίσταση/ανάκτηση εμπλέκει ορμόνες που μειώνουν τη φλεγμονή, αυξημένη γλυκόζη, λιπαρά οξέα και αμινοξέα που διατίθενται για ανάκτηση ενέργειας. Το στάδιο της εξάντλησης εμφανίζεται όταν το σώμα εξαντληθεί από την αντιμετώπιση του στρες και δεν μπορεί να διατηρήσει τη φάση αντίστασης/ανάκτησης.

Το άγχος επηρεάζει αρνητικά τη σχέση ευεξίας/παθογένειας, γιατί εξαντλεί τον οργανισμό από θρεπτικά συστατικά και αναστέλλει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Γαστρίτιδα, ελκώδης κολίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, υψηλή αρτηριακή πίεση, άσθμα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ημικρανίες, φοβίες και κατάθλιψη είναι μερικές μόνο από τις καταστάσεις που επηρεάζονται από το στρες.

Διαβάστε Επίσης  Ραδίκια (αντίδια) τα θαυματουργά– Ιδιότητες

 

Προσαρμογόνα βότανα

Σίγουρα θα κουβαλάς από τα παιδικά σου χρόνια κάποια εικόνα με τη γιαγιά να κάθεται από πάνω σου με ένα ρόφημα βοτάνου και να σε παρακαλάει να το πιεις για να ηρεμήσεις και να φύγει η ένταση από το σώμα σου. Να είσαι σίγουρος ότι κάτι παραπάνω ήξεραν οι γενιές αυτές. Την αγαπούσαν τη φύση και αυτή το ανταπέδιδε αποκαλύπτοντάς τους τα μυστικά της και τα θεραπευτικά βοτάνια της.

Σήμερα, βέβαια, δεν είναι δυνατόν να τρέχεις στην εξοχή για να συλλέξεις μόνος σου βότανα. Αν μπορούσες να το κάνεις, βέβαια, θα επιτύγχανες το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Επειδή, όμως, ως γνωστό δεν διαθέτεις τις γνώσεις που απαιτούνται για την προετοιμασία και χρήση τους, μπορείς να επωφεληθείς από εξειδικευμένες φόρμουλες προσαρμογόνων βοτάνων που θα βρες σε φαρμακεία και σε καταστήματα υγιεινής διατροφής.

Είναι πιθανό να έχεις ακούσει για τις αρνητικές συνέπειες της κορτιζόλης. Τα αυξημένα επίπεδά της και το χρόνιο στρες μπορούν να επηρεάσουν κάθε σύστημα στο σώμα σου συμπεριλαμβανομένων του θυρεοειδούς και των επινεφριδίων.

Μπορεί να σε κάνει οξύθυμο, να έχεις αύξηση του σωματικού βάρους και απώλεια οστικής πυκνότητας, να συμβάλει στην εμφάνιση διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου και να μειώσει δραματικά τα επίπεδα ενέργειάς σου. Εδώ έρχονται να βοηθήσουν τα προσαρμογόνα βότανα που έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική για αιώνες, δρώντας αποτελεσματικά στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης και την ανακούφιση του χρόνιου στρες.

Τα προσαρμογόνα βότανα μας προσφέρουν: αντιοξειδωτική προστασία -προστατεύουν το ήπαρ από τις τοξίνες -βελτιώνουν το μεταβολισμό του σακχάρου – αυξάνουν την αντίσταση του ανοσοποιητικού – είναι ευεργετικά κατά του άγχους και της κατάθλιψης – αυξάνουν την συγκέντρωση, την ενέργεια και την αντοχή -βελτιώνουν τη διάθεση, προσφέρουν ευεξία

 

Κορυφαία προσαρμογόνα βότανα

Το τζίνσενγκ είναι το πιο γνωστό προσαρμογόνο.

Το ασιατικό τζίνσενγκ (Panax Ginseng) θεωρείται το πιο ισχυρό. Πρόκειται για ένα σπάνιο δώρο της Aνατολής και είναι από τα πιο μελετημένα φυτά στον κόσμο. Έρευνες έχουν επιβεβαιώσει τη χρήση του ασιατικού τζίνσενγκ στη βελτίωση των νοητικών επιδόσεων και την ικανότητα αντοχής στο στρες. Αυτό το κόκκινο τζίνσενγκ έχει επίσης αντιοξειδωτικές και αγχολυτικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στη φυσική μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου.

Διαβάστε Επίσης  Δεντρολίβανο~Το βότανο της καλής υγείας

Tulsi – Βασιλικός

Συχνά αναφέρεται στην Ινδία ως ιερό βότανο ή ως ιερός βασιλικός λόγω της δύναμής του στο να σας αλλάξει τη διάθεση. Προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση της κούρασης και του άγχους, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στη ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης καθώς και των επιπέδων των ορμονών.

 

Το Ashwagandha (Withania somnifera) χρησιμοποιείται ευρύτατα στην Αγιουρβέδα για περισσότερα από 2.500 χρόνια ως γενικό τονωτικό και «προσαρμογόνο».

Ενισχύει το ανοσοποιητικό, ενώ βοηθά το σώμα να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης. Εκτός αυτών, το ashwagandha έχει αποδεδειγμένες αντιοξειδωτικές δράσεις, καθώς χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις φλεγμονών (περιλαμβανομένης της αρθρίτιδας) και σε μεγάλο αριθμό μολυσματικών ασθενειών.

 

Σισάντρα (Schisandra)

Χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως ένα σημαντικό τονωτικό βότανο για όλο το σώμα. Προσφέρει ενίσχυση και τόνωση σε πολλά διαφορετικά όργανα και ιδιαίτερα προστατεύει και αποτοξινώνει το συκώτι. Έχει πολύ θετική επίδραση στην ψυχική υγεία,στην αύξηση της ενέργειας και της καλής διάθεσης, στη βελτίωση της συγκέντρωσης και της μνήμης. Θεωρείται εξαιρετικό βότανο για τη χαμηλή λίμπιντο.

 

Η ροδιόλα (Rhodiola rosea) ή χρυσή ρίζα έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλών ερευνών που αποκάλυψαν τους συγκεκριμένους μηχανισμούς με τους οποίους δρα ως ισχυρό προσαρμογόνο.

Περιέχει φυτοχημικά (salisdroside), τα οποία πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην ανακούφιση από το άγχος και στην καταπολέμηση της γήρανσης. Η ροδιόλα χρησιμοποιήθηκε από Ρώσους κοσμοναύτες, αθλητές και στρατιωτικό προσωπικό.

 

Αστράγαλος ο Μεμβρανώδης

Στα ελληνικά λέγεται «Αστράγαλος ο Μεμβρανώδης», ενώ στην κινεζική βοτανοθεραπεία αναφέρεται ως «Huang qi». Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, βελτιώνει την ανοδική κίνηση της ενέργειας στο σώμα, ενισχύει το στοιχείο της φωτιάς και επιφέρει τόνωση, έλκοντας το γιανγκ προς τα πάνω. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και εμποδίζει τις επιπτώσεις του στρες.

 

της Μαρίας Γκέκα

πηγή : naturanrg

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *