Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση! Τρία βότανα που ανακουφίζουν από τις ενοχλήσεις των συμπτωμάτων.
Μήπως υποφέρετε από αίσθηση καούρας στο στήθος ή το στομάχι μετά την κατανάλωση ενός γεύματος;
Καλύτερα να μην ταλαιπωρείτε το στομάχι σας, εάν υποφέρετε από αυτό το αίσθημα, διότι το πιθανότερο είναι ότι πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Το σύμπτωμα αυτό είναι κοινό σε πολλούς ανθρώπους και μπορεί να συμβεί σε όλους. Η σωστή κι έγκαιρη θεραπεία θα αποτρέψει άλλες καταστάσεις, όπως μια πολύ πιο επίμονη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ή σοβαρότερες επιπλοκές της νόσου. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προκύπτει όταν ο οισοφάγος δεν κλείνει τελείως και οδηγεί στα οξέα του στομάχου να ανεβαίνουν και να ερεθίζουν τον οισοφάγο και το θώρακα. Αυτό οδηγεί στην αίσθηση καψίματος.
Υπάρχουν πράγματι πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αυτής της κατάστασης, ωστόσο η χρήση βοτάνων θεωρείται πιο αποτελεσματική και πιο ωφέλιμη για τον οργανισμό. Η γλυκόριζα, το γαϊδουράγκαθο και το χαμομήλι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησηςκαι βοηθούν στην ανακούφιση από την ένταση και τη συχνότητα των συμπτωμάτων.
Ας δούμε τη χρήση κάθε βοτάνου ξεχωριστά.
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση! Τρία βότανα που ανακουφίζουν από τις ενοχλήσεις των συμπτωμάτων.
Γλυκόριζα:
Το εκχύλισμα γλυκόριζας έχει γλυκιά γεύση και χρησιμοποιείται σε πολλά γλυκά. Η απογλυκερυλιωμένη γλυκόριζα αναφέρεται σε ένα εκχύλισμα του βοτάνου που φημίζεται για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Το εκχύλισμα γίνεται αποτελεσματικό αφού αφαιρέσουμε το συστατικό της γλυκυρριζίνης, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες στον οργανισμό.
Η χρήση της γλυκόριζας ως ανακούφιση από τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης στην ουσία είναι πιο αποτελεσματική από τη χρήση αντιόξεινων, καθώς τα περισσότερα αντιόξεινα απλώς περιορίζουν την παραγωγή οξέων παρωδικά. Η γλυκόριζα αφ΄ετέρου, πράγματι ενεργοποιεί την θεραπευτική διεργασία. Ενώ ένας από τους καλύτερους τρόπους είναι η χρήση της γλυκόριζας σε μορφή χαπιού, μπορούμε επίσης να την καταναλώσουμε ως ρόφημα σε βραστό νερό.
Πολλοί ομοιοπαθητικοί συστήνουν τη χρήση γλυκόριζας σε μορφή χαπιού καθώς όταν αυτή αναμιγνύεται με το σάλιο και τα ένζυμα του στόματος, διαλύεται κατάλληλα και απελευθερώνονται οι θεραπευτικές της ουσίες. Αυτό βοηθά στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
Γαϊδουράγκαθο:
Το γαϊδουράγκαθο, επίσης γνωστό και ως «ευλογημένο γαϊδουράγκαθο» είναι ευρέως γνωστό για τις ιατρικές του ιδιότητες. Οι σπόροι, o καρπός και τα φύλλα αυτού του βοτάνου χρησιμοποιούνται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.
Το γαϊδουράγκαθο είναι πολύ αποτελεσματικό στη θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Τόσο τα φύλλα όσο και οι σπόροι χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αφεψήματος. Σύμφωνα με μελέτες το γαϊδουράγκαθο είναι χρήσιμο όχι μόνο για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης αλλά και σε περιπτώσεις δηλητηρίασης, διαβήτη, κίρρωσης κ.λπ..
Χαμομήλι:
Το χαμομήλι είναι ευρέως γνωστό στην Ευρώπη και φυσικά παντού στην Ελλάδα και συνδέεται επί μακρόν με την αρχαία θεραπευτική παράδοση. Το χαμομήλι εθεωρείτο ιερό βότανο που βοηθούσε στη θεραπεία πολλών ασθενειών, αλλά οι μυστικές του θεραπευτικές ιδιότητες δεν είναι και τόσο… μυστικές.
Παρά το γεγονός ότι πολλές κλινικές δοκιμές είναι απαραίτητες, οι θεραπευτικές ιδιότητες του χαμομηλιού στην ουσία έχουν επιστημονικά ερείσματα και αποδίδονται στις τερπενοειδείς και φλαβονοειδείς ουσίες που περιέχει το βότανο. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμήρια ότι το χαμομήλι θεραπεύει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, το βότανο είναι γνωστό ότι ανακουφίζει τον οισοφάγο. Ελέγχει επίσης την παραγωγή πεψίνης, η οποία είναι ένα ένζυμο της γαστρεντερικής οδού. Η υγρή κολλώδης ουσία που περιέχεται στη ρίζα του χαμομηλιού είναι ένα από τα βασικά συστατικά που χαρίζουν στο βότανο την αποτελεσματικότητά του. Μπορούμε να πίνουμε μέχρι 4 φλιτζάνια χαμομήλι την ημέρα.
Βότανα στο παρτέρι μας:
Μπορεί να είναι εύκολο να προμηθευτείτε αυτά τα βότανα, ωστόσο μερικές φορές μπορεί να είναι αδύνατο να τα έχετε τη στιγμή που τα χρειάζεστε. Είναι πολύ διασκεδαστικό να έχουμε τα δικά μας βότανα, διότι έτσι εξασφαλίζουμε και την ποιότητά τους. Μπορούμε να φυτέψουμε μερικά βότανα στην πίσω αυλή του σπιτιού μας, ή σε μια γλάστρα στην κουζίνα μας.
Αυτά τα βότανα θέλουν ζεστό περιβάλλον για να αναπτυχθούν, αλλά τα καταφέρνουν ακόμη κι όταν οι συνθήκες είναι πιο δροσερές. Επίσης, αναπτύσσονται καλά σε ελαφρά σκιερά μέρη. Μπορούμε να φυτέψουμε τους σπόρους νωρίς το καλοκαίρι, ή στο τέλος της άνοιξης, να τα αποξηράνουμε και να τα αποθηκεύσουμε σε βάζα που σφραγίζουν καλά για να τα χρησιμοποιήσουμε αργότερα.
Σε κάθε περίπτωση, πριν χρησιμοποιήσετε αυτά τα βότανα, καλύτερα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, καθώς η υπερκατανάλωση ίσως οδηγήσει σε σοβαρές παρενέργειες και άλλα ζητήματα υγείας. Για να ανακουφιστείτε από την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορείτε να παρασκευάσετε ένα ρόφημα με γλυκόριζα, γαϊδουράγκαθο και χαμομήλι, το οποίο μπορείτε να καταναλώνετε μετά από κάθε γεύμα, ή όποτε υποφέρετε από συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Επιπλέον, καλύτερα να έχουμε υπ΄όψιν ότι η διατροφή και ο τρόπος ζωής είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες στην ανακούφιση και τη θεραπεία πολλών ζητημάτων υγείας.
Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.
πηγή : share24.gr