5 φυσικές θεραπείες για την καούρα, πιο αποτελεσματικές από τα φάρμακα!!!

 

5 φυσικές θεραπείες για την καούρα, πιο αποτελεσματικές από τα φάρμακα!!!

5 φυσικές θεραπείες για την καούρα, πιο αποτελεσματικές από τα φάρμακα!!!

 

Είτε πρόκειται για καούρα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή απλώς δυσπεψία, η δυσφορία που προκαλείται είναι αναπόφευκτη.

Συνήθως προκαλείται ξινή γεύση στο πίσω μέρος του λαιμού, αίσθηση καψίματος στη μέση του στήθους, επίμονος ξηρός βήχας και πόνος στο στομάχι.

Εκατομμύρια άνθρωποι εμφανίζουν τα παραπάνω συμπτώματα τουλάχιστον 1 φορά το μήνα. Και εκατομμύρια άλλοι λαμβάνουν αντιόξινα φάρμακα που δεν χρειάζονται συνταγή γιατρού. Άλλοι λαμβάνουν αναστολείς ισταμίνης, όπως το Tagamet (σιμετιδίνη), το Pepcid (φαμοτιδίνη) ή το Zantac (φαμοτιδίνη).

Η καούρα είναι πλέον τόσο διαδεδομένη ώστε η τρίτη κατηγορία φαρμάκων που κυκλοφορεί στην αγορά είναι οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν το Prilosec (ομεπραζόλη), το Nexium (παντοπραζόλη) και το Prevacid (λανσοπραζόλη).

Οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων είχαν αρχικά συνταγογραφηθεί για τη βραχυπρόθεσμη θεραπεία του πεπτικού έλκους. Στις μέρες μας όμως, αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση από την καούρα και τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κι έχουν συσχετιστεί με πολλές σοβαρές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω:

5 φυσικές θεραπείες για την καούρα, πιο αποτελεσματικές από τα φάρμακα!!!

• έλλειψη βιταμίνης Β12
• έλλειψη μαγνησίου, ψευδαργύρου και ασβεστίου
• αυξημένη συχνότητα καταγμάτων των οστών και του ισχίου
• σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
• πνευμονία
• ανεπάρκεια βιταμίνης C
• καρκίνος στομάχου
• μυοπάθειες
• γνωστική δυσλειτουργία
• τροφικές αλλεργίες
• διάρροια από το κλωστηρίδιο το δύσκολο (Clostridium difficile)

και πολλές άλλες παρενέργειες (1)

Καμία από αυτές τις φαρμακευτικές θεραπείες δεν καταπολεμά την αιτία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Μάλιστα, κάποια από αυτά τα φάρμακα δεν ανακουφίζουν καν από τα συμπτώματα.

 

Παρακάτω περιγράφονται 5 φυσικές θεραπείες που έχουν καλύτερα αποτελέσματα συγκριτικά με τα φάρμακα.

1. Η μελατονίνη είναι πιο αποτελεσματική από το Prilosec

Ερευνητές από τη Βραζιλία πραγματοποίησαν μια τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη σε ασθενείς που έπασχαν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Οι μισοί από τους ασθενείς λάμβαναν καθημερινά 20 mg ομεπραζόλη (Prilosec) και οι άλλοι μισοί ένα συμπλήρωμα που περιείχε μελατονίνη, καθώς και L-τρυπτοφάνη, βιταμίνη Β6, φολικό οξύ, βιταμίνη Β12, μεθειονίνη και βεταΐνη.

Διαβάστε Επίσης  Πώς να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος με αυτές τις 5 θεραπείες με βότανα

Ύστερα από 40 μέρες όλοι οι ασθενείς της ομάδας που έλαβαν μελατονίνη είχαν πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων τους. Αντίστοιχα, μόνο το 65,7% που έλαβαν Prilosec ανακουφίστηκε από τα συμπτώματα. (2)

Σε μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 34 ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση βρέθηκε ότι η μελατονίνη επιταχύνει την επουλωτική επίδραση της ομεπραζόλης και συνεπώς συντομεύει τη διάρκεια της θεραπείας και ελαχιστοποιεί τις ανεπιθύμητες παρενέργειες. (3)

Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Alternative Therapies In Health and Medicine» αναφερόταν ότι μια γυναίκα 64 ετών με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση έψαχνε μια εναλλακτική λύση διότι ήδη υπέφερε από οστεοπόρωση. Ο γιατρός της διαπίστωσε ότι μετά από 40 ημέρες λήψης 6 mg μελατονίνης κατάφερε να διακόψει τους αναστολείς αντλίας πρωτονίων χωρίς επανεμφάνιση των συμπτωμάτων. (4)

2. Μια διατροφή χωρίς γλουτένη βοηθά στη γρήγορη αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Οι τροφές που περιέχουν γλουτένη αποτελούν μια συχνή αιτία καούρας. Η εξάλειψη της γλουτένης λοιπόν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα.

Σε μια μελέτη που έγινε στην Αργεντινή αξιολογήθηκαν 133 ενήλικες ασθενείς με τη νόσο κοιλιοκάκη και 70 υγιείς. Για 4 χρόνια οι συμμετέχοντες απαντούσαν σε ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. (5)

Στην αρχή της μελέτης, το 30,1% των ασθενών με κοιλιοκάκη έπασχαν από μέτρια ως σοβαρή μορφή γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης σε σύγκριση με το 5,7% των υγιών συμμετεχόντων. Ύστερα από μόλις 3 μήνες με διατροφή χωρίς γλουτένη, οι ασθενείς με κοιλιοκάκη παρουσίασαν γρήγορη βελτίωση των συμπτωμάτων τους. Τα συμπτώματα μειώθηκαν και στους υγιείς συμμετέχοντες.

Επίσης, Ιταλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διατροφή χωρίς γλουτένη θεράπευσε τη μη διαβρωτική γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε ασθενείς με κοιλιοκάκη μετά από μόλις 8 εβδομάδες χωρίς υποτροπή σε διάστημα 12, 18 και 24 μηνών. (6)

3. Το τζίντζερ είναι πιο αποτελεσματικό από το Prevacid

Ερευνητές στην Ινδία συνέκριναν το τζίντζερ με την ουσία λανσοπραζόλη, η οποία πωλείται με την επωνυμία Prevacid. (7)

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Molecular Research and Food Nutrition» διαπιστώθηκε ότι μία ένωση στο τζίντζερ ήταν 6 έως 8 φορές πιο ισχυρή από το Prevacid στην αναστολή παραγωγής οξέος. Επιπλέον, το τζίντζερ διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν τα λίπη του αίματος από την οξείδωση και το DNA από τις βλάβες. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συγκεκριμένες ουσίες που περιέχει το τζίντζερ μπορούν εν δυνάμει να καταπολεμήσουν το έλκος. (8)

Διαβάστε Επίσης  4 φυσικές θεραπείες που ενισχύουν τους πνεύμονες και βοηθήσουν να αναπνεύσουν καλύτερα ακόμα και οι καπνιστές

4. Ο βελονισμός είναι πιο αποτελεσματικός από τους αναστολείς αντλίας πρωτονίων

Όταν οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων αποδειχτούν αναποτελεσματικοί για τους ασθενείς, οι γιατροί συνήθως διπλασιάζουν τη δόση. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα συνέκριναν τη δεύτερη δόση των αναστολέων αντλίας πρωτονίων σε ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση με τη θεραπεία μέσω βελονισμού. Σε μια τυχαιοποιημένη μελέτη 4 εβδομάδων που πραγματοποιήθηκε σε 30 ασθενείς, οι μισοί λάμβαναν διπλή δόση αναστολέων αντλίας πρωτονίων και οι άλλοι μισοί κανονική δόση, αλλά και επιπλέον θεραπεία με βελονισμό 2 φορές την εβδομάδα. (9)

Η ομάδα που έκανε βελονισμό παρουσίασε μείωση της καούρας σε σημαντικό βαθμό κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας καθώς και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Επίσης, παρουσίασε βελτίωση της υγείας της γενικότερα. Όσοι λάμβαναν διπλή δόση αναστολέων αντλίας πρωτονίων δεν είχαν σημαντικές αλλαγές.

5. Το νερό μειώνει τα οξέα του στομάχου γρηγορότερα από τα φάρμακα

Έλληνες ερευνητές συνέκριναν διάφορα αντιόξινα και αναστολείς αντλίας πρωτονίων με την κατανάλωση ενός ποτηριού νερού όσον αφορά τη μείωση των οξέων του στομάχου. Έδωσαν λοιπόν σε 12 υγιείς εθελοντές μία δόση είτε νερού (περίπου 200 ml) είτε ένα αντιόξινο, πχ ρανιτιδίνη (Zantac), ομεπραζόλη (Prilosec), εσομεπραζόλη (Nexium) ή ραμπεπραζόλη (Aciphex). Στη συνέχεια, παρακολουθούσαν τα οξέα του στομάχου τους για 6 ώρες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το νερό μείωσε πολύ πιο γρήγορα – μόλις σε ένα λεπτό – τα οξέα του στομάχου. Τα αντιόξινα χρειάστηκαν τον διπλάσιο χρόνο και τα φάρμακα από 50 ως 175 λεπτά. (10)

Βιβλιογραφικές αναφορές:

1) http://www.greenmedinfo.com/toxic-ingredient/acid-blockers

2) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16948779

3) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20082715

4) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20601132

5) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20601132

6) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18853995

7) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17295419

8) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17295419

9) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17875198

10) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18473176

11) http://www.greenmedinfo.com

 

ΠΗΓΗ: www.enallaktikidrasi.com/

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *