Φυσικές θεραπείες για ερεθισμένα μάτια

 

Φυσικές θεραπείες για ερεθισμένα μάτια

Φυσικές θεραπείες για ερεθισμένα μάτια

 

Κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων του έτους, ειδικά κατά την αλλαγή των εποχών, τα μάτια μπορούν να ερεθιστούν πολύ εύκολα.

Γίνονται κόκκινα, υγρά ή στεγνά γεγονός που όχι μόνο σας προκαλεί δυσφορία αλλά μπορεί να σας κάνει να μοιάζετε και άρρωστοι.

Στο σημερινό άρθρο, θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να καταπραΰνετε τα ερεθισμένα μάτια με φυσικές θεραπείες.

Φυσικές σταγόνες ματιών

Αν έχετε στεγνά, ερεθισμένα μάτια και αισθάνεστε την ανάγκη να τα ενυδατώσετε με σταγόνες ματιών, σας προτείνουμε να επιλέξετε κάποιο είδος που να περιέχει μόνο φυσικά συστατικά. Ένα από τα βότανα που χρησιμοποιείται πολύ συχνά είναι το λεγόμενο «ευφράζια». Πρόκειται για ένα θεραπευτικό βότανο που είναι ιδανικό για την υγεία των ματιών.

Αν επιλέξετε σταγόνες ματιών που περιέχουν κορτικοστεροειδή, φροντίστε να μην τις χρησιμοποιείτε σε τακτική βάση, καθώς μετά από μακροχρόνια χρήση μπορεί να έχουν επιζήμιες παρενέργειες. Ανακαλύψτε ποιες είναι οι καλύτερες για σας, αφού το συζητήσετε πρώτα με το γιατρό σας.

Ενυδατώστε τα μάτια σας από μέσα

Να θυμάστε ότι όταν έχετε στεγνά μάτια δεν είναι απλά ένα εξωτερικό πρόβλημα που θα εξαφανιστεί μόλις σταματήσουν τα συμπτώματα. Σας προτείνουμε την προσθήκη στο διατροφολόγιό σας τροφών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιεινά λιπαρά:

Λιναρόσπορος, σουσάμι, ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια.
Ξηρούς καρπούς
Αβοκάντο

Η περιεκτικότητα αυτών των τροφών σε υγιεινά λιπαρά βοηθούν στη θρέψη των ματιών σας από μέσα. Ωστόσο, πρέπει να τα καταναλώνετε με μέτρο και να μην σας ανησυχούν οι θερμίδες, καθώς τα υγιεινά λιπαρά απορροφώνται πολύ γρήγορα από το σώμα και μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ακόμη και το σωματικό σας βάρος.

 

Περιορίστε τη φλεγμονή των βλεφάρων

Διαβάστε Επίσης  Αφαιρέστε τις κρεατοελιές με φυσικό τρόπο

Τα βλέφαρά σας είναι ένα πολύ ευαίσθητο μέρος του προσώπου που μπορεί να κοκκινήσει και να ερεθιστεί πολύ εύκολα, αυξάνοντας τη δυσφορία και το αίσθημα της φαγούρας.

 

Θα σας παρουσιάσουμε μια απλή σπιτική θεραπεία που θα σας ανακουφίσει και θα περιορίσει τη φλεγμονή σε μόλις μερικά λεπτά.

Φτιάχνετε ένα έγχυμα με φακελάκια χαμομηλιού και αποθηκεύετε τα χρησιμοποιημένα φακελάκια στην κατάψυξη. Όταν παρατηρήσετε ότι έχετε πρησμένα βλέφαρα, βγάζετε δυο κατεψυγμένα φακελάκια τσαγιού και τα τοποθετείτε πάνω από τα μάτια σας ενώ τα έχετε κλειστά για μερικά λεπτά και ενώ τα φακελάκια είναι ακόμη κρύα.

Για να το κάνετε σωστά, πρέπει να είστε ξαπλωμένοι.

Άλλη μια παραδοσιακή επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε φέτες από αγγούρι, αλλά μπορεί να μην έχετε πάντα διαθέσιμο ένα φρέσκο αγγούρι και κυρίως όταν το χρειάζεστε.

Ψευδομελέλαιο ή έλαιο neem

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του δέντρου που παράγει το έλαιο neem (Azadirachta indica) χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες στην Ινδία. Στις μέρες μας, μπορείτε να βρείτε προϊόντα που προέρχονται από αυτό το φυτό σε καταστήματα υγιεινής διατροφής ή σε κινέζικα εξειδικευμένα καταστήματα. Μεταξύ των πολλών χρήσεών του, είναι ιδανικό για την ανακούφιση των υγρών ματιών που προκαλούνται απόαλλεργίες, επιπεφυκίτιδα, ερυθρότητα και ερεθισμό και γενικά από τη φαγούρα.

 

Πώς πρέπει να το χρησιμοποιείτε;

Σε ένα αποστειρωμένο δοχείο διαλύετε μια σταγόνα αιθέριο έλαιο neem σε μερικές κουταλιές της σούπας απεσταγμένο νερό. Αναμειγνύετε αυτό το μείγμα καλά.
Βυθίζετε δυο μπατονέτες στο διάλυμα και τις τοποθετείτε πάνω από τα κλειστά μάτια σας. Τις αφήνετε για 10 με 15 λεπτά.
Μπορείτε να το κάνετε αυτό μια με δυο φορές την εβδομάδα, μέχρι να αισθανθείτε κάποια ανακούφιση.
Αποφεύγετε να φοράτε τοξικά προϊόντα μακιγιάζ

Διαβάστε Επίσης  Κανέλα και λεμόνι: ανακαλύψτε μια συγκλονιστική θεραπεία

Γνωρίζετε ότι τα προϊόντα μακιγιάζ που φοράτε καθημερινά, πιθανότατα περιέχουν συστατικά που κάνουν κακό στην υγεία σας; Συγκεκριμένα, αυτά που χρησιμοποιείτε στα βλέφαρα και στις βλεφαρίδες σας έχουν τη δυνατότητα να απορροφώνται από το σώμα μέσω του ματιού· για να μην αναφέρουμε τον ερεθισμό που μπορεί να προκαλέσουν στην επιφάνεια.

Τουλάχιστον όταν τα μάτια σας είναι ερεθισμένα και σε άσχημη κατάσταση θα πρέπει να αποφεύγετε να φοράτε eyeliner, μάσκαρα ή σκιά ματιών. Ωστόσο, αν δεν θέλετε να βγείτε έξω χωρίς καθόλου μακιγιάζ, μπορείτε να επιλέξετε φυσικά καλλυντικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά. Αυτά δεν περιέχουν καθόλου βαρέα μέταλλα ή parabens. Θα αναγράφεται σχετικά στη συσκευασία.

Για να αφαιρέσετε το μακιγιάζ των ματιών σας δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε χημικές επιλογές. Απλά μουλιάζετε λίγο βαμβάκι ή μια χαρτοπετσέτα σε λίγο αμυγδαλέλαιο ή ελαιόλαδο.

 

Ανακαλύψτε το χρώμα βαφής kohl

Στην Ινδία, όπως επίσης και σε άλλες αραβικές χώρες, οι γυναίκες (ακόμη και μερικοί άντρες και παιδιά!) χρησιμοποιούν μια φυσική μαύρη βαφή γύρω από τα μάτια τους γνωστή και ως kohl. Αυτός ο παραδοσιακός χρωματισμός δεν χρησιμοποιείται μόνο στο μακιγιάζ αλλά και σαν θεραπεία που θρέφει το δέρμα καθώς παρασκευάζεται με τη χρήση ελαίων και άλλων φυσικών συστατικών.

Το kohl καταπολεμά τα βακτήρια, προσφέρει ενυδάτωση και φωτίζει τα μάτια. Επιπλέον, δρα ως φίλτρο για όσους έχουν ευαισθησία στο πολύ έντονο φως.

Προσπαθήστε να μην εφαρμόσετε πολύ μεγάλη ποσότητα, καθώς μια μικρή ποσότητα αρκεί.

Μπορεί να αισθανθείτε ένα τσίμπημα την πρώτη φορά που θα το εφαρμόσετε και γι’ αυτό το λόγο δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις αποκρίσεις του σώματός σας, σε περίπτωση που είστε αλλεργικοί σε αυτό.

 

πηγή : meygeia

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *