Νυχτερινή καούρα: Συμβουλές για καλύτερο ύπνο

 

Νυχτερινή καούρα: Συμβουλές για καλύτερο ύπνο

Νυχτερινή καούρα: Συμβουλές για καλύτερο ύπνο

 

Η καούρα είναι μια κοινή κατάσταση όπου το οξύ του στομάχου επανέρχεται στον οισοφάγο, προκαλώντας αίσθημα καύσου στο στήθος και το λαιμό.

Αυτή η αίσθηση μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητική τη νύχτα, διαταράσσοντας τον ύπνο και επηρεάζοντας τη γενική υγεία σας.

 

Σε αυτό το άρθρο, εστιάζουμε στις αιτίες της νυχτερινής καούρας και σε πρακτικές συμβουλές για να τη διαχειριστείτε αποτελεσματικά για καλύτερο ύπνο.

Αιτίες νυχτερινής καούρας
Βαρύτητα και θέση σώματος

 

Όταν ξαπλώνετε, η βαρύτητα δεν βοηθά πλέον να διατηρείται το οξύ του στομάχου μέσα στο στομάχι σας, όπως όταν είστε όρθιοι. Αυτό καθιστά πιο εύκολη τη ροή του οξέος από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Είναι και ο λόγος για τον οποίο τα συμπτώματα της καούρας συχνά επιδεινώνονται τη νύχτα. Η οριζόντια θέση του σώματος επιδεινώνει το πρόβλημα, επιτρέποντας στο οξύ να παραμείνει στον οισοφάγο για μεγαλύτερες περιόδους.

 

Νυχτερινή καούρα: Συμβουλές για καλύτερο ύπνο

Γεύμα αργά το βράδυ

Το να τρώτε πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να προκαλέσει καούρα. Το να ξαπλώνετε λίγο μετά το φαγητό μπορεί να προκαλέσει το περιεχόμενο του στομάχου, συμπεριλαμβανομένου του οξέος, να πάει προς τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα (LES). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση οξέος και το χαρακτηριστικό αίσθημα καύσου της καούρας.

Ορισμένα τρόφιμα και ποτά

Ορισμένα τρόφιμα και ποτά είναι γνωστό ότι χαλαρώνουν τον LES, καθιστώντας ευκολότερο το οξύ του στομάχου να διαφύγει προς τον οισοφάγο. Αυτά περιλαμβάνουν λιπαρά ή τηγανητά τρόφιμα, πικάντικα τρόφιμα, σοκολάτες, καφεΐνη, αλκοόλ και ανθρακούχα ποτά. Η κατανάλωση αυτών των τροφών, ειδικά λίγο πριν ξαπλώσετε, αυξάνει την πιθανότητα να εμφανίσετε νυχτερινή καούρα.

Υπερφαγία

Η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να αυξήσει την πίεση στο στομάχι, ωθώντας το οξύ προς τα πάνω, στον οισοφάγο. Είναι σημαντικό να προσέχετε τα μεγέθη των μερίδων, ιδιαίτερα το βράδυ, για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα.

Διαβάστε Επίσης  Το νούμερο 1 φρούτο για την υγεία του ήπατος, σύμφωνα με ειδικούς

 

Συμπτώματα νυχτερινής καούρας

Αίσθηση καύσου

Το πιο κοινό σύμπτωμα της νυχτερινής καούρας είναι -προφανώς- το αίσθημα καύσου στο στήθος και τον λαιμό. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα άβολο, όταν ξαπλώνετε και μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα να αποκοιμηθείτε ή να παραμείνετε κοιμισμένοι όλη τη νύχτα.

Παλινδρόμηση οξέος

Η νυχτερινή καούρα μπορεί επίσης να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όπου στομαχικό οξύ ή τροφή ρέει πίσω στον λαιμό ή το στόμα. Αυτό μπορεί να αφήσει μια ξινή ή πικρή γεύση και να προκαλέσει αίσθημα πληρότητας ή φούσκωμα.

Βήχας και πονόλαιμος

Το οξύ από το στομάχι μπορεί να ερεθίσει την επένδυση του οισοφάγου και του λαιμού, οδηγώντας σε επίμονο βήχα ή πονόλαιμο. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα αισθητά τη νύχτα και μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο σας.

Δυσκολία στην κατάποση

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η νυχτερινή καούρα μπορεί να προκαλέσει την αίσθηση ότι κάποιο κομμάτι τροφής έχει κολλήσει στον λαιμό, καθιστώντας δύσκολη την κατάποση. Αυτό οφείλεται στη φλεγμονή και τον ερεθισμό του οισοφάγου, που προκαλείται από παλινδρόμηση οξέος.

 

Συμβουλές για τη διαχείριση της νυχτερινής καούρας

Επικλινής θέση ύπνου

Ανυψώνοντας το προσκέφαλο του κρεβατιού κατά περίπου 15-20 εκατοστά, μπορείτε να αποτρέψετε το στομαχικό οξύ από το να ρέει πίσω στον οισοφάγο σας. Ουσιαστικά εκμεταλλευόμαστε ξανά τη βαρύτητα: η επικλινής θέση του σώματος υπό γωνία κρατάει το οξύ στο στομάχι εκεί που… ανήκει.

Αποφύγετε γεύματα και σνακ αργά το βράδυ

Προσπαθήστε να αποφύγετε την κατανάλωση γευμάτων ή σνακ εντός τριών ωρών από την ώρα του ύπνου. Αυτό δίνει στο στομάχι σας αρκετό χρόνο, για να αφομοιώσει την τροφή και έτσι μειώνεται η πιθανότητα παλινδρόμησης οξέος. Εάν χρειάζεστε ένα σνακ, επιλέξτε κάτι ελαφρύ και μη όξινο, όπως μια μικρή μερίδα γιαούρτι ή μια χούφτα ξηρούς καρπούς.

Διαβάστε Επίσης  Μακεδονία: Οι μισές κλίνες ΜΕΘ χρησιμοποιήθηκαν για ασθενείς Covid-19

Προσέξτε τι τροφές και ποτά επιλέγετε

Περιορίστε ή αποφύγετε τρόφιμα και ποτά, που ξέρετε εκ πείρας ότι σας προκαλούν καούρα, ειδικά το βράδυ. Προτιμήστε γεύματα με χαμηλότερα λιπαρά και αποφύγετε τα πικάντικα ή όξινα τρόφιμα. Το πόσιμο νερό αντί για ανθρακούχα ποτά ή αλκοόλ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου νυχτερινής καούρας.

Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να αυξήσει την κοιλιακή πίεση και να συμβάλει στην ανάπτυξη καούρας. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μέσω ισορροπημένης διατροφής και τακτικής άσκησης μειώνει τη συχνότητα και της σοβαρότητα των επεισοδίων καούρας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συμβαίνουν τη νύχτα.

Ξαπλώστε στην αριστερή σας πλευρά

Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά μπορεί να μειώσει την πιθανότητα νυχτερινής καούρας. Αυτή η θέση βοηθά να διατηρείται το στομάχι κάτω από τον οισοφάγο, κάτι που εμποδίζει το οξύ να ρέει προς τα πίσω. Αποφύγετε να κοιμάστε στη δεξιά πλευρά ή ανάσκελα, καθώς αυτές οι θέσεις μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της καούρας.

Φοράτε φαρδιά ρούχα

Τα στενά ρούχα, ειδικά γύρω από την μέση, μπορούν να ασκήσουν επιπλέον πίεση στο στομάχι και να συμβάλουν στην καούρα. Το να φοράτε φαρδιά ρούχα, ιδιαίτερα όταν κοιμάστε, μειώνει την πίεση και προλαμβάνει την παλινδρόμηση οξέος.

 

Αντιόξινα και άλλα απλά φάρμακα

Τα απλά, μη συνταγογραφούμενα, αντιόξινα μπορούν να προσφέρουν γρήγορη ανακούφιση από την καούρα εξουδετερώνοντας το οξύ του στομάχου. Οι αναστολείς H2 και οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων είναι άλλοι τύποι φαρμάκων που μπορούν να μειώσουν την παραγωγή οξέος και να προσφέρουν μακροχρόνια ανακούφιση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε αυτά τα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες και να συμβουλευτείτε γιατρό, εάν αντιμετωπίζετε συχνή ή σοβαρή καούρα.

 

Πηγή: webmd.com

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *