Τι να κάνετε για να αγαπήσει η γάτα σας το βούρτσισμα

 

Τι να κάνετε για να αγαπήσει η γάτα σας το βούρτσισμα

Τι να κάνετε για να αγαπήσει η γάτα σας το βούρτσισμα

 

Η φροντίδα του τριχώματος της γάτας σας αποτελεί σημαντικό κομμάτι της υγιεινής της.

Το συχνό βούρτσισμα θα απαλλάξει το τρίχωμα του κατοικίδιου ζώου σας από τις νεκρές τρίχες και έτσι θα μειώσει τις τριχόμπαλες.

Επίσης, αποτρέπει τους επώδυνους κόμπους στο τρίχωμα της γάτας σας και θα μειώσει την ποσότητα των τριχών της γάτας στα έπιπλά σας.

Κάποιες γάτες -ιδιαίτερα εκείνες με το μακρύ τρίχωμα- χρειάζονται καθημερινό βούρτσισμα, κάποιες άλλες λιγότερο συχνά.

Βέβαια πολλοί θα πείτε ότι το βούρτσισμα της γάτας σας δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο και σε πολλές δεν αρέσει καθόλου!

Η εκπαιδεύτρια και εξειδικευμένη στη συμπεριφορά της γάτας Saba Sayyed από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας δίνει 6 συμβουλές για να κάνετε τη γάτα σας να συνηθίσει αυτή τη διαδικασία και -γιατί όχι- να της αρέσει κιόλας.

1. Ξεκινήστε ξύνοντας αργά το κεφάλι και το πηγούνι της. Σε αυτή τη φάση μη χρησιμοποιήσετε κάποια χτένα ή βούρτσα. Απλά συνηθίζετε τη γάτα σας στη σωματική επαφή.

Διαβάστε Επίσης  Μπορεί ο σκύλος μου να γίνει χορτοφάγος;

2. Στη συνέχεια ακουμπήστε τη χτένα ή τη βούρτσα για πέντε δευτερόλεπτα στο κεφάλι και το πηγούνι της. Αυτό καλό θα ήταν να το κάνετε όταν η γάτα σας είναι κουρασμένη ή ξεκουράζεται. Και σταματήστε πριν ενοχληθεί– ακόμα και αν αυτό γίνει μετά από λίγα δευτερόλεπτα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνετε ξανά και ξανά. Είτε εκείνη τη στιγμή είτε κάποια άλλη στιγμή. Να ξέρετε ότι πρέπει να έχετε ηρεμία και υπομονή.

3. Όταν λοιπόν καταφέρετε να ξεκινήσετε, μη σας πάρει η διαδικασία πολλή ώρα. Να είναι σύντομη. Μόλις η γάτα συνηθίσει λίγο τη χτένα, κάτι που μπορεί να μη γίνει την πρώτη ή τη δεύτερη φορά, μπορείτε να αρχίσετε να τη βουρτσίζετε. Προσπαθήστε και πάλι να μην κάνετε πολλή ώρα. Τις πρώτες φορές η επαφή της χτένας με τη γάτα σας θα πρέπει να είναι μόνο λίγα δευτερόλεπτα ώστε εκείνη να μην ενοχληθεί και αντιδράσει. Έτσι θα καταλάβει ότι αυτό δεν είναι λόγος στρες και φόβου.

Διαβάστε Επίσης  Τα οφέλη του ιχθυελαίου στον σκύλο σας

4. Αν ένας κόμπος δεν απομακρύνεται εύκολα, φερθείτε ήρεμα και υπομονετικά και σε καμία περίπτωση μην τραβήξετε δυνατά τις τρίχες του ζώου.

5. Μετά το βούρτσισμα, δώστε της μια λιχουδιά. Μην ξεχάσετε τις λιχουδιές! Η χρήση λιχουδιών θα τη βοηθήσει να κάνει θετικούς συσχετισμούς με τη διαδικασία- το βούρτσισμα και το χτένισμα-, οπότε είναι καλή ιδέα να έχετε μερικές λιχουδιές έτοιμες.

6. Χρησιμοποιήστε μια ξύλινη χτένα ή μία με μαλακές τρίχες. Θυμηθείτε επίσης ότι είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια βούρτσα γάτας – οι βούρτσες για ανθρώπινα μαλλιά δεν είναι τόσο αποτελεσματικές, καθώς δεν φτάνουν στο υπόστρωμα. Το υπόστρωμα μιας γάτας μπορεί να μπερδευτεί πολύ αν δεν βουρτσίζεται τακτικά, ειδικά όταν πρόκειται για μακρύτριχη γάτα.

 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *