Έξι λαχανικά που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης

 

Έξι λαχανικά που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης

 

Δείτε ποια λαχανικά πρέπει να προτιμήσετε για να μειώσετε τη χοληστερίνη σας.

Τα υψηλά επίπεδα κακής χοληστερίνης ή λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό.

Η χοληστερίνη, μια ουσία που μοιάζει με λίπος, είναι σημαντική για την παραγωγή ορμονών και την πέψη των λιπαρών τροφών. Αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά.

Η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2 μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο για υψηλή χοληστερίνη, όπως και μια δίαιτα γεμάτη κορεσμένα και τρανς λιπαρά.

Ενώ αρχικά, θα πρέπει να τρώτε λιγότερα τρόφιμα με ανθυγιεινά λιπαρά, η κατανάλωση λαχανικών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης. Πρόκειται για υγιεινές διατροφικές επιλογές για την πρόληψη της υψηλής χοληστερίνης και τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Το σώμα παράγει τη χοληστερίνη στο αίμα, αλλά μπορείτε να βρείτε τη διατροφική χοληστερίνη στα θαλασσινά, το κοτόπουλο, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

 

Εάν η συνολική χοληστερίνη σας είναι μεγαλύτερη από 200 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/dL), θεωρείται υψηλή, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Διαβάστε Επίσης  Το μακρόχρονο στρες «σβήνει» τη μνήμη

Η κατανάλωση περισσότερων από τρεις μερίδες λαχανικών και φρούτων την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερίνης και της ολικής χοληστερίνης, σύμφωνα με έρευνες.

 

Έξι λαχανικά που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης

1.Σπανάκι
Το σπανάκι είναι πλούσιο σε λουτεΐνη και άλλα καροτενοειδή, τα οποία βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης. Μπορείτε να το προσθέσετε σε σαλάτες, smoothies ή ακόμα και να το σοτάρετε ως συνοδευτικό.

2.Λάχανο
Το κατσαρό λάχανο περιέχει φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της LDL χοληστερίνης.

Μια μελέτη του 2016, αφορούσε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο. Διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση 14 γραμμαρίων λάχανου κάθε μέρα για οκτώ εβδομάδες μείωσε το επίπεδο της κακής χοληστερίνης στους συμμετέχοντες. Χρησιμοποιήστε το σε σαλάτες ή ακόμα και σε σούπες.

3.Μπρόκολο
Το μπρόκολο περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βοηθώντας στη μείωση της χοληστερίνης. Μπορείτε να το βράσετε, να το ψήσετε και να το συνοδέψετε με το μεσημεριανό ή το βραδινό γεύμα σας.

Διαβάστε Επίσης  Μαγειρέψτε και τρώτε υγιεινά το καλοκαίρι

4.Καρότα
Τα καρότα είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, ιδιαίτερα πηκτίνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης. Φάτε τα ωμά ως σνακ, προσθέστε τα σε σαλάτες ή μαγειρέψτε τα σε σούπες και μαγειρευτά.

5.Γλυκοπατάτες
Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων χοληστερίνης. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τις γλυκοπατάτες ως βάση για μαγειρευτά και σούπες.

6.Πικρή κολοκύθα
Η πικρή κολοκύθα μπορεί να καθαρίσει το αίμα και να βοηθήσει στην προώθηση της καρδιακής λειτουργίας. Μπορείτε να τη μαγειρέψετε στον ατμό, να την τηγανίσετε ή να τη χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε χυμό.

Αυτά τα λαχανικά είναι καλές επιλογές για τη μείωση της χοληστερίνης επειδή περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που μπορούν να μειώσουν την LDL χοληστερίνη και να βελτιώσουν τη συνολική υγεία της καρδιάς. Γενικά, η κατανάλωση αυτών των λαχανικών δεν έχει σοβαρές παρενέργειες.

Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν πεπτικά προβλήματα, όπως αέρια ή φούσκωμα, ειδικά αν τα καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες.

 

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *