Συκώτι: 5 σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά

 

Συκώτι: 5 σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά

Συκώτι: 5 σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά

 

Μάθε ποια σημάδια προειδοποιούν ότι το συκώτι σου κινδυνεύει και τι πρέπει να κάνεις.

Το συκώτι σου είναι το μεγαλύτερο εσωτερικό όργανο στο σώμα σου και υπεύθυνο για πολλές λειτουργίες. Ρυθμίζει την πήξη του αίματος, απομακρύνει τοξίνες όπως το αλκοόλ από την κυκλοφορία του αίματος, βοηθά στην παραγωγή της χολής και πολλά άλλα.

Αλλά το συκώτι σου μπορεί να υποστεί βλάβη και να έχει μειωμένη λειτουργία λόγω κάποιας ασθένειας ή συνηθειών τρόπου ζωής.

 

Τι είναι η ηπατική νόσος;

Η ηπατική νόσος είναι ένας πολύ ευρύς όρος που περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές καταστάσεις που βλάπτουν την ηπατική λειτουργία. Οι ηπατικές παθήσεις περιλαμβάνουν από τη μη αλκοολική λιπώδη νόσος του ήπατος (NAFLD – λίπος στο συκώτι), ιογενείς ηπατίτιδες, όπως ηπατίτιδες Α, B, C, D, E ή ακόμα και καρκίνο (ηπατοκυτταρικός καρκίνος – ΗΚΚ). Μερικές φορές, αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται αμέσως, αλλά όχι πάντα.

“Τα σημεία και τα συμπτώματα της ηπατικής νόσου δεν εμφανίζονται συνήθως μέχρι να υπάρξει σημαντική ηπατική βλάβη”, δηλώνει στο shape.gr η δρ Δήμου Ευαγγελινή, Παθολόγος – Ηπατολόγος, Επιστημονικός συνεργάτης Ηπατολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

 

5 σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με το συκώτι σου

Μάθε τα πέντε πιο συχνά προειδοποιητικά σημάδια και τι πρέπει να κάνεις.

Κίτρινο δέρμα ή μάτια
Υπέρχρωση ούρων
Κνησμός (φαγούρα) δέρματος
Πρήξιμο στα πόδια, τους αστραγάλους ή την κοιλιά
Μώλωπες και αιμορραγία

Διαβάστε Επίσης  Οι ασθένειες που πάνε δυο δυο

Συκώτι: 5 σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά

 

1. Κίτρινο δέρμα ή μάτια
Ένα σημάδι ηπατικής νόσου είναι το κιτρίνισμα του λευκού των ματιών ή του δέρματος, γνωστό ως ίκτερος. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει περίσσεια χολερυθρίνης, μια χρωστική ουσία που δημιουργείται κατά τη φυσική διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα. Η χολερυθρίνη συνήθως επεξεργάζεται από το συκώτι και απομακρύνεται από το σώμα, αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει ίκτερο και να υποδεικνύει προβλήματα με το ήπαρ.

Ενώ τα υψηλά επίπεδα χολερυθρίνης δεν αποτελούν πάντα πρόβλημα για τους ενήλικες, το υποκείμενο πρόβλημα που το προκαλεί μπορεί να είναι. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μιλήσεις με το γιατρό σου, εάν παρατηρήσεις οποιοδήποτε αλλαγή χρώματος στο δέρμα ή στα μάτια.

2. Υπέρχρωση ούρων (σκουρόχρωμα ούρα)
Τα σκουρόχρωμα ούρα συνήθως είναι ένας δείκτης ότι πρέπει να πίνεις επιπλέον υγρά. Αλλά είναι επίσης χαρακτηριστικό σημάδι για άτομα με ηπατικές παθήσεις. Αυτό οφείλεται στη συσσώρευση χολερυθρίνης, η οποία μπορεί να μετατρέψει τα ούρα σε σκούρο πορτοκαλί, καφέ ή πορτοκαλί χρώμα. Εάν πίνεις κανονικά νερό και παρατηρείς προβλήματα με το χρώμα των ούρων σου, μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι άλλο συμβαίνει.

3. Κνησμός (φαγούρα) δέρματος
Όταν το συκώτι δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να συσσωρευτούν στο αίμα ουσίες που ονομάζονται χολικά οξέα. Αυτά τα οξέα μπορεί να προκαλέσουν κνησμό στο δέρμα, ειδικά στα χέρια και στα πόδια. Η φαγούρα είναι έντονη και προοδευτικά επιδεινώνεται, καθιστώντας την επιδερμίδα επιρρεπή σε φλεγμονές.

Διαβάστε Επίσης  Οι εξετάσεις που σώζουν ζωές

4. Πρήξιμο στα πόδια, τους αστραγάλους ή την κοιλιά
Μπορεί να μην συσχετίζονται με προβλήματα στο συκώτι, αλλά το πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους θα μπορούσε ενδεχομένως να υποδηλώνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζεις κίρρωση.

Η κίρρωση επιβραδύνει τη ροή του αίματος μέσω του ήπατος και αυξάνει την πίεση στη φλέβα που φέρνει αίμα μέσω του οργάνου, σύμφωνα με την κλινική Mayo. Η πίεση σε αυτήν τη φλέβα, γνωστή ως πυλαία φλέβα, μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση υγρού στα πόδια, που ονομάζεται οίδημα, και στην κοιλιά, που ονομάζεται ασκίτης. Οίδημα και ασκίτης μπορεί να εμφανιστούν εάν το συκώτι δεν παράγει επαρκώς ορισμένες πρωτεΐνες του αίματος, όπως η λευκωματίνη.

5. Μώλωπες και αιμορραγία
Τα άτομα με ηπατική βλάβη ενδέχεται να μελανιάζουν ή να αιμορραγούν πιο εύκολα όταν τραυματιστούν. Το συκώτι παράγει πρωτεΐνες που χρειάζεται το αίμα για να πήξει, αλλά όταν αυτό δεν λειτουργεί καλά, είσαι πιο επιρρεπής σε αιμορραγία.

Τι να κάνεις εάν πιστεύεις ότι έχεις ηπατική βλάβη
Τα προβλήματα στο ήπαρ δεν είναι κάτι που πρέπει να αγνοήσεις. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ο διαβήτης τύπου 2, η επαφή με τοξίνες ή το οικογενειακό ιστορικό ηπατικής νόσου είναι παράγοντες κινδύνου για ηπατική βλάβη.

 

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *