Υπάρχει σχέση μεταξύ της λήψης αντικαταθλιπτικών και των αλλαγών στο σωματικό βάρος;

 

Υπάρχει σχέση μεταξύ της λήψης αντικαταθλιπτικών και των αλλαγών στο σωματικό βάρος;

Υπάρχει σχέση μεταξύ της λήψης αντικαταθλιπτικών και των αλλαγών στο σωματικό βάρος;

Οι διακυμάνσεις του σωματικού βάρους είναι πολυπαραγοντικές. Τι ισχύει με τα αντικαταθλιπτικά.

Τα αντικαταθλιπτικά σας παχαίνουν; Οι ψυχίατροι τονίζουν ότι δεν μπορεί κανείς να γενικεύσει ή να μιλήσει για αυτά τα φάρμακα σαν να πρόκειται για μια ομοιογενή ομάδα, καθώς είναι πολύ διαφορετικές.

Αναγνωρίζουν όμως ότι ορισμένα από αυτά μπορούν να επηρεάσουν το σωματικό βάρος και ότι ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στο να πάρουν μερικά κιλά όταν τα παίρνουν. Το κλειδί για την αποφυγή αυτού του ανεπιθύμητου αποτελέσματος είναι η εξατομίκευση της θεραπείας.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα κάτι κακό.

«Είναι μια ανεπιθύμητη ενέργεια που οι ψυχίατροι αναζητούν σε ορισμένες περιπτώσεις», επισημαίνει ο Luis Agüera, επικεφαλής του ψυχιατρικού τμήματος στο νοσοκομείο 12 de Octubre της Μαδρίτης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ισπανικής Εταιρείας Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας.

«Ένα άτομο που πάσχει από κατάθλιψη, δεν τρώει και έχει χάσει πολλά κιλά, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα φάρμακο που διεγείρει την όρεξη και μπορεί να το βοηθήσει να ανακτήσει το βάρος που έχει χάσει λόγω της ασθένειας».

 

Αυτό είναι «πολύ τυπικό στους ηλικιωμένους», επιβεβαιώνει ο Mikel Urretavizcaya, ειδικός στην Ψυχιατρική Υπηρεσία του Νοσοκομείου de Bellvitge στη Βαρκελώνη. «Μερικές φορές, με την κατάθλιψη, χάνουν την όρεξή τους και γίνονται πολύ αδύνατοι, οπότε ένα φάρμακο που αυξάνει την όρεξή τους μπορεί να είναι πολύ θετικό».

 

Αντικαταθλιπτικά που οδηγούν σε αυξημένη αύξηση του σωματικού βάρους

Τούτου λεχθέντος, η αλήθεια είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η αύξηση του βάρους έχει τόσο σωματικό όσο και ψυχολογικό αντίκτυπο στους ασθενείς με προβλήματα ψυχικής υγείας. Η Agüera εξηγεί ότι ορισμένα φάρμακα για την κατάθλιψη έχει διαπιστωθεί ότι είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Διαβάστε Επίσης  Αλόη: έλκος του στομάχου, μελαγχολία, ραχιτισμός

«Το αντικαταθλιπτικό που πιθανώς κάνει πολλούς, αλλά όχι όλους, τους ανθρώπους που το παίρνουν να παίρνουν περισσότερο βάρος είναι η μιρταζαπίνη, η οποία μπορεί να προάγει την αύξηση 2 ή 3 κιλών σε ένα χρόνο θεραπείας», λέει. Αν και σε μικρότερο βαθμό, η παροξετίνη έχει επίσης συνδεθεί με την αύξηση του σωματικού βάρους σε ορισμένους ανθρώπους.

Ο Urretavizcaya επιμένει στον ατομικό παράγοντα, πράγμα που σημαίνει ότι «αρκετά» αντικαταθλιπτικά έχουν τη δυνατότητα να «αυξήσουν την επιθυμία για φαγητό». Επομένως, δεν πρόκειται για άμεση επίδραση στο σωματικό βάρος, αλλά στην όρεξη. «Πιθανώς υπάρχει και μια γενετική συνιστώσα που σημαίνει ότι, με το ίδιο αντικαταθλιπτικό και την κατανάλωση του ίδιου φαγητού, κάποιοι παχαίνουν και άλλοι όχι».

 

Πώς να αποτρέψετε τα αντικαταθλιπτικά από το να παχύνουν

Ο ψυχίατρος είναι ο καλύτερος άνθρωπος που γνωρίζει τα χαρακτηριστικά κάθε αντικαταθλιπτικού και ποιο είναι το καταλληλότερο ανάλογα με το προφίλ του ασθενούς. Ο Urretavizcaya επισημαίνει: «Όταν συνταγογραφείται ένα αντικαταθλιπτικό, είναι πολύ σημαντικό να αναλύεται αν το άτομο έχει τάση να παχαίνει, ώστε να επιλέγεται το φάρμακο που έχει τη μικρότερη επίδραση στο βάρος».

«Στα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, προσπαθούμε να μη συνταγογραφούμε τα φάρμακα που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους- δεν παίρνουμε κανένα ρίσκο όταν υπάρχουν σήμερα τόσες πολλές επιλογές», επιβεβαιώνει ο Agüera.

Ο εν λόγω ειδικός επισημαίνει ότι, εκτός από τα αντικαταθλιπτικά, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις σχετίζονται με αύξηση του βάρους όχι περισσότερο από 3 κιλά ετησίως, υπάρχουν φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε άλλες ψυχικές ασθένειες, όπως η σχιζοφρένεια, τα οποία σχετίζονται με μεγαλύτερη αύξηση.

Διαβάστε Επίσης  Συντηρητικά-Πρόσθετα τροφίμων: Μία ωρολογιακή βόμβα στο πιάτο μας

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η αύξηση μπορεί να αποδοθεί, σε μεγάλο βαθμό, στην ευνοϊκή εξέλιξη της νόσου. «Όταν ο ασθενής βελτιώνεται από την κατάθλιψη, νιώθει και πάλι ότι θέλει να φάει», εξηγεί ο εκπρόσωπος της Ισπανικής Εταιρείας Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας. «Όχι λόγω της όρεξής τους, αλλά επειδή η έλλειψη όρεξης που χαρακτηρίζει την κατάθλιψη βελτιώνεται, τρώνε περισσότερο και παίρνουν βάρος».

 

Ολοκληρωμένη θεραπεία για την κατάθλιψη: Όχι μόνο φάρμακα

Οι ψυχίατροι επισημαίνουν ότι η θεραπεία της κατάθλιψης πρέπει πάντα να είναι ολοκληρωμένη.

«Πρέπει να συνεργαστείτε με τον επαγγελματία και τον ασθενή», υποστηρίζει η Urretavizcaya. «Ίσως όχι στην αρχή, επειδή είναι πολύ καταθλιπτικοί, αλλά μόλις αρχίσουν να βελτιώνονται, πρέπει να εντοπίσουμε τις ανθυγιεινές συνήθειες, να ενθαρρύνουμε τη σωματική άσκηση, την υγιεινή διατροφή, τις κοινωνικές σχέσεις…» και να προσπαθήσουμε να τις διορθώσουμε.

Σε αυτή την ολοκληρωμένη θεραπεία για την προώθηση της σωματικής και ψυχικής υγείας, «το βάρος είναι πολύ σημαντικό, όπως και οι ανεπιθύμητες επιπτώσεις στη σεξουαλικότητα».

Συμπερασματικά, εάν ένας ασθενής με κατάθλιψη αρχίσει να παίρνει βάρος, το πρώτο βήμα είναι να ανακαλύψουμε το γιατί, καθώς μπορεί να εμπλέκονται διάφοροι παράγοντες. Θα μπορούσε να είναι ότι τρώει περισσότερο, είναι λιγότερο σωματικά δραστήριος, έχει περισσότερο άγχος ή στρες… Και επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, το αντικαταθλιπτικό που παίρνει μπορεί να αποτελεί παράγοντα. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να γίνει αλλαγή της φαρμακευτικής αγωγής σε συνεννόηση με το γιατρό σας.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *