Παντζάρια: διατήρηση σε βάζο με ξύδι

Οι σαλάτες, ωμές ή βραστές είναι απαραίτητες σε κάθε γεύμα πρόχειρο ή επίσημο. Σπάνια, και σε περιπτώσεις μεγάλης βιασύνης λείπουν από το τραπέζι μας. Δυστυχώς όμως δεν είναι πάντα εύκολο όταν κάποιος έρχεται βιαστικά από τη δουλειά του να ετοιμάσει φρέσκια σαλάτα. Πού να πλένεις, να καθαρίζεις, να ψιλοκόβεις…Παντζάρια: διατήρηση σε βάζο με ξύδι

Τη λύση σ’ αυτή την περίπτωση τη δίνουν οι βραστές σαλάτες που διατηρούνται νόστιμες στο ψυγείο. Γιατί –εδώ που τα λέμε- μερικές διατηρούνται μεν στο ψυγείο, χάνουν όμως αρκετή από τη νοστιμιά τους. Ευτυχώς υπάρχουν και κάποιες που όσο μένουν γίνονται νοστιμότερες. Οι ασκορδουλάκοι (βολβοί) και τα παντζάρια είναι από τις καλύτερες περιπτώσεις.

Βράζω παντζάρια και βολβούς πάντα περισσότερα απ’ όσα χρειάζομαι και τα διατηρώ για πολλές πολλές μέρες σε ξιδόνερο στο ψυγείο, ώστε να έχω έτοιμη σαλάτα όποτε δεν έχω χρόνο για φρέσκια. Την πρώτη μέρα θα τα φάμε γαρνιρισμένα με τα φυλλαράκια τους και τα υπόλοιπα τα διατηρώ σε βάζο.


Υλικά

Παντζάρια

Αλάτι

Ξύδι

Επί το έργον

Πλένουμε πολύ καλά τα παντζάρια αφού κόψουμε τη ρίζα και το σκληρό μέρος απ’ όπου φυτρώνουν τα φύλλα. Δεν τα καθαρίζουμε , γι αυτό επιμένουμε πολύ στο πλύσιμο. Καλό είναι να τα αφήσουμε για λίγη ώρα σε λεκάνη με νερό ώστε να διαλυθούν τα χώματα και να φύγουν πιο εύκολα, ή να τα τρίψουμε με βουρτσάκι ή καθαρό σφουγγαράκι.

Διαβάστε Επίσης  Πώς να καταψύξεις φρέσκες φράουλες για να έχεις όλο το χρόνο;

Τα βάζουμε σε νερό που τα καλύπτει και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν στο βαθμό που μας αρέσει. Τα βγάζουμε από το νερό, και όταν κρυώσουν τόσο που να μπορούμε να τα πιάσουμε με το χέρι μας βγάζουμε τη φλούδα τους. Βγαίνει πολύ εύκολα αν στηρίζουμε με ένα πιρούνι το παντζάρι και τη σπρώξουμε ελαφρά με ένα μαχαίρι. Εγώ τα τρίβω λίγο ανάμεσα στα δάκτυλά μου και αποφλοιώνονται.

Τα κόβουμε σε φέτες με πάχος μισό εκατοστό και – ανάλογα το μέγεθός τους- κάθε φέτα στα δύο. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τις βάζουμε σε γυάλινο βάζο. Σε μια κούπα νερό διαλύουμε 1 κουταλιά αλάτι . Προσθέτουμε το αλατόνερο στο βάζο ώστε να φτάσει μέχρι τα 2/3 του βάζου. Συμπληρώνουμε με ξύδι μέχρι να καλυφθούν τα παντζάρια.

Διαβάστε Επίσης  Τρόποι να παγώσουμε το πεπόνι και πώς να το κάνουμε

Κλείνουμε το βάζο και το βάζουμε στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα μπορούμε να τα σερβίρουμε όσα θέλουμε αφού τα περιχύσουμε με ελαιόλαδο. Τα υπόλοιπα διατηρούνται στο ψυγείο και όσο μένουν γίνονται καλύτερα. Έχω διατηρήσει μ’αυτόν τον τρόπο μέχρι και 3 βδομάδες παντζάρια. Πιθανόν να διατηρούνται και περισσότερο.

Παρατηρήσεις

1)Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ξιδάτα παντζάρια μας σε οποιαδήποτε παντζαροσαλάτα, και στην απλή και στη σπέσιαλ , αφού τα κόψουμε σε μικρά κυβάκια.

2)Μπορούμε να αποστειρώσουμε τα βάζα και να αυξήσουμε λίγο το αλάτι της άλμης και να φτιάξουμε σαν κονσέρβα τα παντζάρια μας. Τότε διατηρούνται ακόμη περισσότερο. Επειδή όμως βρίσκουμε παντζάρια στην αγορά σχεδόν όλο το χρόνο, αποφεύγω την κονσερβοποίηση. Τη διατήρηση όμως για 2-3 εβδομάδες, την επιδιώκω για λόγους ευκολίας. Για να έχουμε σαλάτα ακόμη κι αν δεν έχουμε χρόνο να την ετοιμάσουμε!

3)Στο σερβίρισμα μπορούμε να ψιλοκόψουμε λίγο σκορδάκι ή να χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο αρωματισμένο με σκόρδο. Επίσης μπορούμε να βάλουμε μέσα στο βάζο 2-3 σκελίδες σκόρδο.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *