Οστεόφυτα: πως αντιμετωπίζονται φυσικά!

 

Οστεόφυτα: πως αντιμετωπίζονται φυσικά!

Οστεόφυτα: πως αντιμετωπίζονται φυσικά!

 

Πολλοί από εμάς, έχει τύχει να ξυπνήσουμε ένα πρωί με πόνο στη πλάτη ή τον αυχένα. Άλλες φορές ο πόνος υποχωρεί κατά την διάρκεια της ημέρας, και άλλες είναι επίμονος. Τι σχέση έχει αυτός ο πόνος με τα οστεόφυτα και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί φυσικά;

 

Τι είναι τα οστεόφυτα;

Τα οστεόφυτα είναι λεία εξογκώματα τα οποία αναπτύσσονται στις άκρες των οστών.

Συχνά συναντώνται δύο οστά σε μια άρθρωση.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι ο συχνότερος παράγοντας κινδύνου εμφάνισης οστεόφυτων. Σκεφτείτε πως ο χόνδρος φθείρεται και το σώμα προσπαθεί να αποκαταστήσει την βλάβη δημιουργώντας νέα οστική μάζα, η οποία οδηγεί στη δημιουργία των οστεοφυτών.

 

Από τι προκαλούνται;

Τα οστεόφυτα εμφανίζονται ανεξαρτήτως οστού και οι λόγοι εμφάνισης ποικίλλουν. Οι συχνότεροι είναι οι παρακάτω:

Ηλικία: Συνήθως, εμφανίζεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας από φυσική φθορά οστών. Αντίστοιχα, οι δίσκοι, με τη πάροδο του χρόνου μπορεί να φθαρούν και να γίνουν πιο λεπτοί. Αυτή η αδυναμία των δίσκων, τείνει να συμβάλλει στο σχηματισμό οστεοφύτων.

Οστεοαρθρίτιδα: Η πιο κοινή αιτία εμφάνισης των οστεοφύτων όπως αναφέραμε και προηγουμένως είναι η οστεοαρθρίτιδα. Αυτός ο τύπος, εμφανίζεται μετά από φθορά η οποία υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα στις αρθρώσεις μας.

Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Είναι μια σπάνιας μορφής αρθρίτιδα που προκαλεί φλεγμονή της σπονδυλικής στήλης. Ανάλογα με το χρονικό διάστημα που ένας οργανισμός υποφέρει από την συγκεκριμένη αρθρίτιδα προκαλείται και συγχώνευση των μικρών οστών στη σπονδυλική στήλη. Έτσι, για να ανταποκριθεί το σώμα μας, δημιουργεί τα οστεόφυτα.

Διαβάστε Επίσης  Φυσικοί τρόποι ανακούφισης από τον πονοκέφαλο

 

Τι συμπτώματα προκαλούν τα οστεόφυτα;

Στα συχνότερα συμπτώματα συγκαταλέγονται:

Πόνος
Μούδιασμα
Δυσκαμψία
Μείωση κινητικότητας
Πρήξιμο
Μυϊκή αδυναμία

 

Πολλές φορές ανάλογα με την περιοχή που προσβάλλεται έχουμε και τα αντίστοιχα συμπτώματα:

Γύρω από τις αρθρώσεις των δαχτύλων, προκαλείται ακόμα και τενοντίτιδα
Στο γόνατο προκαλείται οξύς πόνος που γίνεται αντιληπτός με το τέντωμα του ποδιού
Στον ώμο, παρατηρείται πόνος και πρήξιμο
Στο ισχίο, έντονος πόνος με περιορισμό της κίνησης
Στη σπονδυλική στήλη, στην περίπτωση που πιέσουν τον νωτιαίο μυελό προκαλούν πόνο και μούδιασμα στην πλάτη, στα χέρια και τα πόδια.

 

Φυσική ανακούφιση από τα οστεόφυτα

Βιταμίνες

Βιταμίνη D και βιταμίνη Κ: Η βιταμίνη D σε επαρκή επίπεδα είναι απαραίτητη για την ενδυνάμωση των οστών, ενώ με τη βιταμίνη Κ που συμβάλλει στον μεταβολισμό των οστών, δημιουργούν ένα συνδυασμό που προάγουν την απορρόφηση ασβεστίου (βασικό συστατικό για την υγεία των οστών).

Γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη: Κύριο μέλημα των συμπληρωμάτων είναι να συμβάλλουν στη λίπανση των αρθρώσεων. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει μέχρι στιγμής, ότι είχαν ασυνεπή δράση και οι ειδικοί αμφιταλαντεύονται για την αποτελεσματικότητας τους.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Τα ωμέγα-3 προερχόμενα από ιχθυέλαια και λιναρόσπορους είναι ικανά να βοηθήσουν την υγεία των αρθρώσεων, καθώς περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να μειώσουν τον πόνο.

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι απαραίτητο στοιχείο για τη πυκνότητα των οστών. Η επαρκής πρόσληψη βοηθάει στο φυσικό σχηματισμό των οστών.

Boswellia: Πρόκειται για ένα βότανο το οποίο φημίζεται για την αντιφλεγμονώδη

Διαβάστε Επίσης  Ποιά ψάρια κάνουν θαύματα στην μείωση της υπέρτασης

 

Ασκήσεις

Η συχνή άσκηση:

Δυναμώνει τα οστά
Αποτρέπει την οστική απώλεια
Ενισχύει την οστική πυκνότητα
Βελτιώνει την ισορροπία
Μειώνει την πιθανότητα πτώσης
Ασκήσεις όπως:

Το γρήγορο περπάτημα
Το τρέξιμο
Η προπόνηση με αντιστάσεις
Ή ακόμα καλύτερα ο συνδυασμός αυτών, θα ενισχύσουν τόσο τη μυϊκή, όσο και την οστική δύναμη.

Προτείνεται άσκηση μέτριας ένταση για 150 λεπτά σε συνδυασμό με μυϊκή ενδυνάμωση δύο φορές την εβδομάδα.

 

Διατροφή

Μια υγιεινή διατροφή όπως είναι η Μεσογειακή, η οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά με αποχή πρόσθετων σακχάρων, κορεσμένων λιπών και αλατιού παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα στην υγεία των οστών και κατά συνέπεια των οστεοφύτων.

Γαλακτοκομικά, όπως είναι το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, αποτελούν πολύ καλές πηγές ασβεστίου.

Από την άλλη μεριά, τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και η σαρδέλα είναι μερικές πηγές βιταμίνης D.

Μεταξύ αυτών τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι μια διατροφική επιλογή που θα πρέπει να ενταχθεί στην καθημερινότητα για να ενισχυθεί η υγεία των οστών.

 

Συμπέρασμα

Υπάρχουν αναφορές πως το 40% περίπου των ατόμων 60 ετών και άνω θα εμφανίσουν συμπτώματα οστεοφύτων αρκετά επώδυνα ώστε να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα.

Παρότι δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν, υπάρχουν πολλές στρατηγικές οι οποίες θα οδηγήσουν στη βελτίωση αυτών καθώς και στη διαχείριση του πόνου που επέρχεται κατά συνέπεια. Ο κατάλληλος συνδυασμός των παραπάνω σε συμφωνία με τον γιατρό σας θα αποτελέσει την ιδανική λύση για την χρόνια ενδεχομένως ταλαιπωρία σας.

 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *