Βότανα για να μειώσετε το φούσκωμα
Δείτε 6 φυτικά «φάρμακα» για να μειώσετε το δυσάρεστο σύμπτωμα.
Πολλοί παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, συμπεριλαμβανομένων της δυσανεξίας σε τρόφιμα, της συσσώρευσης αερίων στο έντερο, μη ισορροπημένων εντερικών βακτηρίων, ελκών, δυσκοιλιότητας και παρασιτικών λοιμώξεων.
Παραδοσιακά, οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει φυσικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων των βοτάνων, για την ανακούφιση από το φούσκωμα. Προκαταρκτικές μελέτες υποδεικνύουν ότι διάφορα βότανα μπορεί να βοηθήσουν στην καταπράυνση αυτής της δυσάρεστης κατάστασης.
Ιδού 6 φυτικά «φάρμακα» για να μειώσετε τη φούσκωμα.
Μέντα
Στην παραδοσιακή ιατρική, η μέντα (Mentha piperita) αναγνωρίζεται ευρέως για την υποβοήθηση της θεραπείας των πεπτικών θεμάτων. Έχει δροσερή και αναζωογονητική γεύση.
Οι μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και με ζώα υποδηλώνουν ότι οι φυτικές ενώσεις οι οποίες ονομάζονται φλαβονοειδή και βρίσκονται στη μέντα μπορούν να αναστείλουν τη δραστηριότητα των μαστοκυττάρων. Αυτά είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι άφθονα στο έντερο και μερικές φορές συμβάλλουν στο φούσκωμα.
Μελέτες σε ζώα δείχνουν επίσης ότι η μέντα χαλαρώνει το έντερο, γεγονός που μπορεί να ανακουφίσει τους εντερικούς σπασμούς – καθώς και τον φούσκωμα και τον πόνο που μπορεί να τους συνοδεύει.
Επιπλέον, οι κάψουλες με έλαιο μέντας μπορεί να ανακουφίσουν τον κοιλιακό πόνο, το φούσκωμα και άλλα πεπτικά συμπτώματα.
Τα βότανα με μέντα δεν έχουν δοκιμαστεί για την αποτελεσματικότητά τους στο φούσκωμα. Ωστόσο, μία μελέτη διαπίστωσε ότι μία σακούλα μέντας παρείχε έξι φορές περισσότερο έλαιο μέντας από μια μερίδα καψουλών φύλλων μέντας. Ως εκ τούτου, το τσάι μέντας μπορεί να είναι αρκετά ισχυρό.
Μελισσόχορτο
Το Μελισσόχορτο (Melissa officinalis) έχει άρωμα λεμονιού και γεύση – μαζί με κάποιες νότες μέντας, καθώς το φυτό είναι στην οικογένεια της μέντας.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων σημειώνει ότι το τσάι από μελισσόχορτο μπορεί να ανακουφίσει τα ήπια πεπτικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του φούσκωματος και του τυμπανισμού.
Το μελισσόχορτο μπορεί να αποτελέσει βασικό συστατικό σε μείγμα βοτάνων για την υποβοήθηση της πέψης και της αντιμετώπισης προβλημάτων που σχετίζονται με αυτήν.
Τέτοια μείγματα μπορούν να μειώσουν τον κοιλιακό πόνο, τη δυσκοιλιότητα και άλλα πεπτικά συμπτώματα, σύμφωνα με αρκετές μελέτες σε ανθρώπους.
Ωστόσο, το μελισσόχορτο δεν έχει δοκιμαστεί μόνο του για τις επιπτώσεις του στα πεπτικά προβλήματα στους ανθρώπους. Απαιτείται περισσότερη έρευνα.
Αγριαψιθιά
Η αγριαψιθιά (Artemisia absinthium) είναι ένα φυλλώδες, πράσινο βότανο που έχει ως αποτέλεσμα ένα πικρό αφέψημα. Αυτή είναι η γεύση του, αλλά μπορείτε να την καταναλώσετε με χυμό λεμονιού και μέλι.
Λόγω της πικρής γεύσης της, η αγριαψιθιά χρησιμοποιείται μερικές φορές σε bitters. Αυτά τα συμπληρώματα από πικρά βότανα και μπαχαρικά μπορεί να βοηθήσουν στην υποστήριξη της πέψης.
Μελέτες σε ανθρώπους υποδεικνύουν ότι κάψουλες 1 γραμμαρίου αποξηραμένης αψιθιάς μπορεί να αποτρέψουν ή να ανακουφίσουν τη δυσπεψία ή τη δυσφορία στην άνω κοιλία. Αυτό το βότανο προάγει την απελευθέρωση χωνευτικών χυμών, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στη βελτιστοποίηση της υγιούς πέψης και στη μείωση του φουσκώματος.
Οι μελέτες σε ζώα και σε δοκιμαστικούς σωλήνες αναφέρουν ότι η αγριαψιθιά μπορεί επίσης να σκοτώσει παράσιτα, τα οποία μπορεί να είναι ένοχα στο φούσκωμα.
Απαιτείται περισσότερη έρευνα.
Τζίντζερ
Το τσάι τζίντζερ παρασκευάζεται από τις παχιές ρίζες του φυτού Zingiber officinale και έχει χρησιμοποιηθεί για παθήσεις που σχετίζονται με το στομάχι, από την αρχαιότητα.
Μελέτες σε ανθρώπους υποδεικνύουν ότι η λήψη 1-1,5 γραμμαρίων καψουλών τζίντζερ ημερησίως σε διαιρεμένες δόσεις μπορεί να ανακουφίσουν τη ναυτία.
Επιπλέον, τα συμπληρώματα τζίντζερ μπορεί να επιταχύνουν την εκκένωση του στομάχου, να ανακουφίσουν την πεπτική διαταραχή και να μειώσουν τις εντερικές κράμπες, το φούσκωμα και τα αέρια.
Συγκεκριμένα, αυτές οι μελέτες έγιναν με υγρά εκχυλίσματα ή κάψουλες παρά με αφέψημα. Ενώ χρειάζονται περισσότερες έρευνες, οι ωφέλιμες ενώσεις στο τζίντζερ είναι επίσης παρούσες στο τσάι του.
Μάραθος
Οι σπόροι του μάραθου (Foeniculum vulgare) χρησιμοποιούνται για να κάνουν το τσάι και τη γεύση του παρόμοιες με τη γλυκόριζα.
Ο μάραθος έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για πεπτικές διαταραχές, όπως κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, αέρια και δυσκοιλιότητα.
Σε αρουραίους, η θεραπεία με εκχύλισμα μάραθου βοήθησε στην προστασία από έλκη. Η πρόληψη των ελκών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο φουσκώματος.
Η δυσκοιλιότητα είναι ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει σε ορισμένες περιπτώσεις φουσκώματος. Ως εκ τούτου, η ανακούφιση των υποτονικών εντέρων – μία από τις πιθανές θετικές επιπτώσεις στην υγεία από τον μάραθο – μπορεί επίσης να επιλύσει το φούσκωμα.
Όταν οι κάτοικοι νοσοκομείων με χρόνια δυσκοιλιότητα έπιναν 1 ημερήσια μερίδα τσαγιού βοτάνων με σπόρους μάραθου, είχαν κατά μέσο όρο 4 περισσότερες κινήσεις του εντέρου σε διάστημα 28 ημερών από εκείνους που έπιναν ένα εικονικό φάρμακο.
Ωστόσο, μελέτες σε ανθρώπους για το τσάι μάραθου χρειάζονται για να επιβεβαιώσουν τα πεπτικά οφέλη του.
Χαμομήλι
Στην παραδοσιακή ιατρική, το χαμομήλι χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της δυσπεψίας, των αερίων, της διάρροιας, της ναυτίας, του εμέτου και των ελκών.
Μελέτες σε ζώα και δοκιμαστικούς σωλήνες υποδεικνύουν ότι το χαμομήλι μπορεί να εμποδίσει τις βακτηριακές λοιμώξεις του Helicobacter pylori, οι οποίες προκαλούν έλκη στομάχου και σχετίζονται με το φούσκωμα.
Ωστόσο, μελέτες σε ανθρώπους για το αφέψημα του χαμομηλιού απαιτούνται για να επιβεβαιώσουν τα πεπτικά πλεονεκτήματά του.