Φυσικές θεραπείες για την εμμηνόπαυση
Το να διαχειρίζεστε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης δεν είναι μόνο εξαντλητικό, είναι και ιδιαίτερα ενοχλητικό. Αυτές είναι μερικές φυσικές λύσεις που όντως μπορούν να βοηθήσουν.
Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι αρκετά, και όλα μπορούν να δυσκολέψουν τη ζωή σας. Από τις νυχτερινές εξάψεις που καταστρέφουν τον ύπνο μέχρι και την ακούσια αύξηση βάρους, η περίοδος πριν την εμμηνόπαυση έρχεται να προσθέσει αρκετές επιπλέον ευθύνες στο μυαλό και το σώμα μιας γυναίκας.
Ευτυχώς υπάρχουν ορισμένες φυσικές λύσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε καλύτερα τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Ας δούμε μερικές από αυτές και με ποιο πρόβλημα βοηθούν…
Προβλήματα με τη μνήμη
Είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο για γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση να ξεχνούν μερικές φορές. Αυτό δεν είναι ανησυχητικό και συμβαίνει λόγω των ορμονικών αλλαγών. Μπορείτε όμως να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας σε εγρήγορση.
Πράσινο τσάι: Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αλλά ενισχύει και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Καλός ύπνος: Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται επαρκή ύπνο για να “τακτοποιεί” τις αναμνήσεις μας.
Διαχείριση του στρες: Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι η κατάλληλη στιγμή για να διαχειριστείτε το στρες της καθημερινότητας, επειδή επηρεάζει αρνητικά σώμα και πνεύμα από κάθε πιθανή άποψη.
Εξάψεις
Οι εξάψεις είναι από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Πολλές γυναίκες τις έχουν αρκετές φορές μέσα στην ημέρα. Εκτός του να έχετε κλιματισμό στο σπίτι, αυτές είναι μερικές ιδέες για εσάς:
Σόγια: Τα προϊόντα σόγιας μπορούν να απαλύνουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
Αποφύγετε τις τροφές που σάς προκαλούν εξάψεις: Αν ξέρετε ότι κάποιο τρόφιμο δεν σας βοηθά, καλό θα ήταν να μην το καταναλώνετε συχνά.
Αύξηση βάρους
Πολύ συχνό φαινόμενο, που χρειάζεται μερικές αλλαγές στην καθημερινότητα για να το κρατήσετε υπό έλεγχο. Συγκεκριμένα, διαχείριση του στρες, τακτική γυμναστική και σωστή διατροφή.
Αυξημένη χοληστερόλη
Όσο μειώνονται τα επίπεδα οιστρογόνων, μπορεί να ανεβαίνουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται και ο κίνδυνος καρδιοπάθειας, άρα πρέπει να φροντίσετε να ακολουθείτε μια διατροφή που προστατεύει την καρδιά, με άφθονα δημητριακά ολικής άλεσης και ψάρι, καθώς και να κάνετε τακτικά γυμναστική μέτριας προς μεγάλης έντασης.
Μελατονίνη: Εκτός του ότι η ορμόνη βοηθά στον ύπνο, τα συμπληρώματα μελατονίνης μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της “καλής” HDL χοληστερόλης, χωρίς να την αυξάνουν συνολικά.
Οστεοπόρωση
Η οστεοπόρωση είναι ένα πρόβλημα που αφορά όλες τις γυναίκες, καθώς από την εμμηνόπαυση και μετά αυξάνεται ο κίνδυνος. Φροντίστε να λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D, η οποία βοηθά με την απορρόφηση του ασβεστίου, που με τη σειρά του φροντίζει την υγεία των οστών μας. Τροφές που περιέχουν βιταμίνη D είναι το αυγό, ο σολομός αλλά και ορισμένα εμπλουτισμένα δημητριακά. Τη συνθέτουμε επίσης με την έκθεση στον ήλιο.