Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Tι πρέπει να γνωρίζετε

 

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Tι πρέπει να γνωρίζετε

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Tι πρέπει να γνωρίζετε

 

Η ελκώδης κολίτιδα ή η νόσος του Crohn είναι παθολογικές καταστάσεις που ομαδοποιούνται στο πλαίσιο της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (ΦΝΕ) περιλαμβάνει διάφορες χρόνιες παθολογικές καταστάσεις που μοιράζονται ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά: παρουσιάζουν χρόνια εντερική φλεγμονή και προκαλούνται από ανοσολογικούς, γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Συγκεκριμένα, η ΙΦΝΕ συγκεντρώνει δύο παθήσεις: την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Crohn. Η ελκώδης κολίτιδα χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι προσβάλλει τον βλεννογόνο του παχέος εντέρου με διάχυτο τρόπο και σχεδόν αποκλειστικά. Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι η παρουσία αίματος στα κόπρανα.

Η νόσος του Crohn είναι μια φλεγμονώδης διαδικασία στον εντερικό σωλήνα, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε τμήμα του πεπτικού σωλήνα, από το στόμα έως τον πρωκτό, ακόμη και σε άλλα όργανα. Τα πιο συνηθισμένα πεπτικά της συμπτώματα είναι ο κοιλιακός πόνος, η διάρροια, η κόπωση και η απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με την Ισπανική Συνομοσπονδία Συλλόγων για τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα (ACCU), εκτιμάται ότι περίπου το 0,7% του πληθυσμού της Ισπανίας πάσχει από ΙΦΝΕ, που αντιστοιχεί σε περίπου 360.000 άτομα. Η επίπτωση αυτή αυξάνεται κατά 10.000 νέα περιστατικά ετησίως. Όσον αφορά τα αίτια, η ακριβής προέλευση αυτών των ασθενειών είναι άγνωστη. Πιστεύεται ότι θα μπορούσε να είναι ένας ιογενής, διατροφικός ή περιβαλλοντικός αιτιολογικός παράγοντας που δημιουργεί αλλαγές στο έντερο ορισμένων ασθενών και ότι, λόγω γενετικών και ανοσολογικών συνθηκών, αναπτύσσεται τελικά η παθολογία.

 

Πάνω από 60 ετών, το νέο προφίλ ασθενών με ΙΦΝΕ

Είναι αλήθεια ότι η ΙΦΝΕ προσβάλλει κυρίως νέους ανθρώπους μεταξύ 15 και 40 ετών και μπορεί να εμφανιστεί εξίσου σε άνδρες και γυναίκες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η επίπτωσή της αυξάνεται σε ένα άλλο πληθυσμιακό προφίλ: μεταξύ 15-20% των νέων περιπτώσεων είναι άνω των 60 ετών, επιβεβαιώνοντας ότι οι παθολογίες αυτές δεν έχουν ηλικιακό όριο. Ανάλογα με την ηλικία, τα χαρακτηριστικά της ΙΦΝΕ είναι διαφορετικά εάν ο ασθενής έχει και άλλα συνοδά νοσήματα (όπως υπέρταση, διαβήτη, καρδιοπάθεια, κάποιο είδος καρκίνου κ.λπ.).

Διαβάστε Επίσης  Καθυστερημένη εκσπερμάτιση: αιτίες και θεραπεία

Πολύ νέοι ασθενείς: μεταβαίνουν από τον φλεγμονώδη φαινότυπο της νόσου του Crohn σε έναν διηθητικό και στενωτικό και, ως εκ τούτου, πιο επιθετικό. Το προφίλ αυτό επηρεάζεται περισσότερο από τη γενετική για την έναρξη και την ανάπτυξη της παθολογίας παρά από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας: δεν έχουν συνήθως τόσο επιθετικό προφίλ, καθώς ο γενετικός παράγοντας είναι λιγότερο κυρίαρχος, σε αντίθεση με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες (κάπνισμα, άγχος, κακές διατροφικές συνήθειες και αλλοίωση του μικροβιόκοσμου) που κυριαρχούν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Η Ισπανική Εταιρεία Παθολογίας Πεπτικού (SEPD) διαβεβαιώνει ότι, όπως και σε άλλες ασθένειες, η πρόληψη και η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών του τρόπου ζωής (μέσω της σωστής διατροφής, της αποφυγής του καπνού και του αλκοόλ ή της άθλησης) αποτελούν το κλειδί για τον έλεγχο της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Γενικά, οι ηλικιωμένοι ασθενείς με συννοσηρότητες έχουν χαμηλότερο ποσοστό ανταπόκρισης σε ορισμένα βιολογικά φάρμακα από ό,τι οι νεότεροι ασθενείς, καθώς και περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες (όπως για παράδειγμα λοιμώξεις).

«Για τον λόγο αυτό, αυτή η ομάδα ασθενών πρέπει να αναγνωρίζεται πολύ καλά και να γνωρίζει ποιες ομάδες φαρμάκων είναι οι καταλληλότερες για τη θεραπεία της νόσου και να διασφαλίζει ότι δεν προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες, ιδίως εάν έχουν άλλες συνοδές παθολογίες», αναφέρει ο Federico Argüelles Arias, επικεφαλής της Επιτροπής Θεσμικών Σχέσεων της SEPD, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η εταιρεία. Υπό αυτή την έννοια, ο ειδικός εξηγεί τη σημασία των νέων βιολογικών φαρμάκων για τη θεραπεία της νόσου αυτής σε ηλικιωμένους ασθενείς και, επιπλέον, με συννοσηρότητα.

Διαβάστε Επίσης  Πείτε «αντίο» στο τσιγάρο: Οι 5 καλύτεροι τρόποι για να κόψετε το κάπνισμα

«Επί του παρόντος, διαθέτουμε ασφαλέστερα φάρμακα για την ΙΦΝΕ που μας επιτρέπουν να προσαρμόσουμε τη θεραπεία στο προφίλ του ασθενούς», εξηγεί ο Argüelles, ο οποίος προσθέτει ότι η συμμόρφωση στη θεραπεία για αυτό το είδος της νόσου τείνει να είναι καλύτερη όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του ασθενούς. «Ο ηλικιωμένος, νεοδιαγνωσθείς ασθενής με Φλεγμονώδη Νόσο του Εντέρου (ΦΝΕ) έχει μεγαλύτερη επίγνωση των συνοδών παθολογιών που ήδη έχει και της σημασίας της τήρησης των κατευθυντήριων οδηγιών του γαστρεντερολόγου για την επίτευξη σωστής παρακολούθησης και ελέγχου της παθολογίας», λέει.

 

Ο ρόλος του μικροβιόκοσμου

Ο μικροβιόκοσμος είναι ένα σύνολο μικροοργανισμών που παίζει ουσιαστικό ρόλο στην υγεία μας μέσω δύο λειτουργιών: της μεταβολικής, η οποία είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία και την πέψη των τροφίμων, των φαρμάκων και την προώθηση της ποικιλομορφίας των βακτηρίων στο έντερο, και αυτής που σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Υπό αυτή την έννοια, το 99% των αντισωμάτων στο αίμα εξαρτάται από την επαφή που είχε ο πεπτικός σωλήνας με τη μικροβιακή χλωρίδα.

Η σημασία της στον οργανισμό είναι τέτοια που η φροντίδα και η σωστή συντήρησή της συνδέεται στενά με την εμφάνιση της νόσου του Crohn ή της ελκώδους κολίτιδας. Για το λόγο αυτό, το Ισπανικό Ίδρυμα Πεπτικού Συστήματος (FEAD) υπογραμμίζει το ρόλο του ειδικού του πεπτικού συστήματος στη βελτίωση του μικροβιόκοσμου των ασθενών μέσω της διατροφής.

«Το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων που πρέπει να καταναλώνουμε πρέπει να είναι φυτικής προέλευσης και όχι επεξεργασμένα, διότι, αν και αυτό το είδος των τροφίμων είναι γενικά πιο δύσκολο στην πέψη, έχει αποδειχθεί ότι έχει άμεση σχέση με την ποικιλομορφία του εντερικού μικροβιόκοσμου», εξηγεί ο Francisco Guarner, ειδικός του FEAD, ο οποίος συνιστά να ακολουθούμε μια κατά βάση μεσογειακή διατροφή.

 

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *