Yoga: Γιατί σε κάνει να νιώθεις ευτυχισμένη;

 

Yoga: Γιατί σε κάνει να νιώθεις ευτυχισμένη;

Yoga: Γιατί σε κάνει να νιώθεις ευτυχισμένη;

 

Όταν παρακολουθείτε ένα μάθημα yoga, θα παρατηρήσετε ότι αμέσως μετά το πρόγραμμα θα νιώσετε μια χαρά που θα ξεχειλίζει από όλο σας το σώμα. Αυτό είναι αλήθεια.

Εκτός από τη φυσική κατάσταση, η yoga έχει μια πολύ ιδιαίτερη επίδραση στη χημεία του εγκεφάλου.

«Είναι κάτι περισσότερο από άσκηση. Σε αντίθεση με το τρέξιμο, για παράδειγμα, όπου μιλάς ταυτόχρονα με τον άνθρωπο που τρέχει δίπλα σου, ή κάνεις ένα τηλεφώνημα ή σκέφτεσαι τι θα πεις στην αλληλογραφία που μόλις έφτασε στο γραφείο, εδώ η συγκέντρωση θεωρείται απαραίτητη», λέει η Chris C. Streeter, M.D., καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη με επικεφαλής την Δρ Streeter διαπίστωσε ότι υγιείς άνθρωποι που έκαναν yoga παρουσίασαν μεγαλύτερη βελτίωση στη διάθεση και το άγχος από εκείνους που ασκούνταν με την ίδια ένταση περπατήματος.

 

Yoga: Γιατί σε κάνει να νιώθεις ευτυχισμένη;

«Ο νευροδιαβιβαστής GABA (συντομογραφία του γ-αμινοβουτυρικού οξέος, ενός τύπου αμινοξέος που λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής στο σώμα) αυξάνεται μετά από μαθήματα γιόγκα τόσο σε υγιείς όσο και σε καταθλιπτικούς ανθρώπους», σημειώνει η καθηγήτρια.

Διαβάστε Επίσης  Περιττά κιλά; Βοηθήστε το μυαλό, για να αλλάξει το σώμα!

Αυτό είναι σημαντικό γιατί όταν πέφτει το GABA, πέφτει και η διάθεση. Το “κλειδί” για τη διατήρηση των επιπέδων του GABA είναι η εξάσκηση της yoga δύο φορές την εβδομάδα: Σε μια μεταγενέστερη μελέτη με καταθλιπτικούς ασθενείς η δρ Streeter διαπίστωσε ότι ο νευροδιαβιβαστής GABA παρέμενε αυξημένος ακόμη και τέσσερις ημέρες μετά το μάθημα, αλλά όχι μέχρι την όγδοη ημέρα.

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας στο στρώμα, είτε βρίσκεστε στη φάση των διατάσεων είτε στη φάση της “θέσης λωτού“, «αναπνέετε με κάθε κίνηση», προτείνει η δασκάλα vinyasa yoga Keisha Akourtney, ιδρύτρια του Driven Yogi στο Oakland της Καλιφόρνια.

«Μετρήστε δύο ή τρεις αναπνοές σε κάθε στάση και κρατήστε κάθε στάση λίγο περισσότερο μέχρι να νιώσετε τους μυς σας να ξυπνούν». «Σύμφωνα με την επιστήμη, οι έντονες κινήσεις πάνω-κάτω της yoga ενεργοποιούν τόσο το μυαλό όσο και το σώμα», επισημαίνει η Courtney.

Διαβάστε Επίσης  Τα μυστικά για να τρέξετε 1,5 χιλιόμετρο συνεχόμενα

Επίσης, συνιστά συχνή εξάσκηση σε στάσεις που ανοίγουν το στέρνο, που χαλαρώνουν τον αυχένα και που περιστρέφονται για να βελτιωθεί η ροή της ενέργειας στο σώμα.

«Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά σήμερα, που η πανδημία μας έχει αναγκάσει να μένουμε σε κλειστούς χώρους για μεγάλα χρονικά διαστήματα και αυτά τα μέρη του σώματος έχουν γίνει δύσκαμπτα. Κάνοντας μια σειρά ασκήσεων που στοχεύουν σε αυτά τα σημεία πίεσης, μπορείτε να τα φροντίσετε και να εξασφαλίσετε καλύτερη υγεία στο μέλλον», λέει. Και δεν χρειάζεται να επιστρέψετε στην αίθουσα διδασκαλίας για να ξεκινήσετε αμέσως τις ασκήσεις. «Ανοίξτε ξανά το στρώμα, βάλτε τα παπούτσια σας στην άκρη και πάρτε μία βαθιά ανάσα», συνιστά η Courtney.

 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *