Αυγό: οι 3 πιο υγιεινοί τρόποι να το απολαύσουμε και τι να αποφεύγουμε
Τα αυγά να είναι μια πολύτιμη τροφή γεμάτη πρωτεΐνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία και ταυτόχρονα είναι φτωχά σε θερμίδες, γι’ αυτό δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας.
Το περιεχόμενό τους σε χοληστερίνη έχει ενοχοποιηθεί στο παρελθόν και έχει γίνει πολύς λόγος για το αν τελικά επιβαρύνουν έναν οργανισμό με υψηλή χοληστερίνη, ωστόσο αυτή η βασική τροφή μπορεί να έχει αρκετά οφέλη για την υγεία μας. Μπορεί για παράδειγμα να μας βοηθήσει στη βελτίωση των μυών του σκελετού, στην προστασία από τις λοιμώξεις, αλλά και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη διαχείριση του βάρους.
Αυτό που θα πρέπει ωστόσο να προσέξουμε είναι ο τρόπος που θα τα ετοιμάσουμε και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε. Ακόμη, δε θα πρέπει να κάνουμε υπερβολές στην ποσότητά τους, αλλά να τα εντάξουμε σε μια ισορροπημένη δίαιτα.
Το μόνο σίγουρο είναι πως το τηγανητό αυγό μέσα σε λάδι ή βούτυρο δεν είναι η καλύτερη επιλογή που μπορούμε να κάνουμε. Επίσης, η έκθεση του αυγού σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να καταστρέψει τα αντιοξειδωτικά, τις βιταμίνες και τις πρωτεΐνες του, γι΄ αυτό καλύτερα να προτιμήσετε τους τρόπους μαγειρέματός του που σας προτείνουμε παρακάτω.
Αυγό: οι 3 πιο υγιεινοί τρόποι να το απολαύσουμε και τι να αποφεύγουμε
Ποσέ
Είναι μία από τις καλύτερες λύσεις αν θέλουμε να μη χαθούν τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους. Τα αυγά ποσέ εκθέτουν την πρώτη ύλη σε χαμηλή θερμοκρασία και για σύντομο χρονικό διάστημα. Επίσης, αφήνουν τον κρόκο άθικτο κι έτσι περιορίζεται ο κίνδυνος οξείδωσης της χοληστερόλης. Τέλος, έρευνες έχουν συνδέσει τα ποσέ με βελτιωμένη απορρόφηση των πρωτεϊνών.
Βραστά
Το πώς προτιμάμε τα αυγά που βράζουν θα καθορίσουν και τον χρόνο βρασίματός τους. Έτσι, τα μελάτα (όπου το ασπράδι είναι σφιχτό, αλλά ο κρόκος μαλακός και υγρός) θέλουν περίπου 6 λεπτά βράσιμο, ενώ αν τα θέλουμε τελείως σφιχτά θα τα αφήσουμε σε νερό που βράζει για περίπου 8-10 λεπτά. Το καλό με αυτά είναι ότι δεν χρειάζονται ούτε λάδι ούτε κάποια άλλη λιπαρή ύλη για να μαγειρευτούν, οπότε είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης. Επιπλέον, το γεγονός ότι ο κρόκος ψήνεται καλά μας ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο μόλυνσης από Σαλμονέλα (η οποία είναι επικίνδυνη όταν το αυγό δεν ψήνεται επαρκώς).
Πώς τα καταναλώνουμε; Είτε μόνα τους, κομμένα στα τέσσερα με λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, είτε σε σάντουιτς, ακόμα και σε μια πλούσια σαλάτα μπορεί να μπουν.
Scrambled
Ετοιμάζονται συνήθως σε ένα τηγάνι το οποίο έχουμε τοποθετήσει επάνω σε χαμηλή φωτιά, έτσι ώστε τα θρεπτικά συστατικά του αυγού να παραμένουν αναλλοίωτα. Με τον τρόπο αυτό τηγανίσματός τους και την προσθήκη λίγου βούτυρου, γάλακτος και τυριού γίνονται αρκετά αφράτα και πεντανόστιμα. Μπορεί κανείς στο μείγμα τους να προσθέσει και φρέσκα λαχανικά, που θα ενισχύσουν την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες.
Τι να αποφεύγουμε
Τα τηγανητά αυγά, τα «μάτια» όπως τα αποκαλούμε συνήθως είναι μια μέθοδος προς αποφυγή. Και γιατί τηγανίζονται μέσα σε καυτό λάδι, οπότε αυξάνονται τα συνολικά λιπαρά και οι θερμίδες τους, αλλά και επειδή συχνά χρησιμοποιούντα κορεσμένα λίπη για το τηγάνισμά τους, τα οποία επηρεάζουν και τους δείκτες της χοληστερίνης αλλά και την υγεία της καρδιάς.
Ακόμη, καλό είναι να μην επιλέγετε κάποια κλασικά συνοδευτικά του αυγού που είναι υπερβολικά λιπαρά και ανθυγιεινά, όπως το μπέικον, το λουκάνικο. Αντίθετα, όταν για παράδειγμα ετοιμάζουμε μια ομελέτα, καλύτερα να της προσθέσουμε φρέσκα λαχανικά και όσπρια καθώς και υγιεινά λιπαρά τρόφιμα όπως το αβοκάντο (που του ταιριάζει πολύ και γευστικά) για να αυξήσουμε τη θερμιδική αξία του πιάτου μας.