Έκζεμα: Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής και πώς μπορεί να επηρεάσει τις εξάρσεις
Όταν πρόκειται για το έκζεμα και τη διατροφή, δεν είναι τόσο απλό όσο το να φάτε ή όχι κάποιο τρόφιμο.
Εάν έχετε έκζεμα, θέλετε να κάνετε ό,τι μπορείτε για να προσπαθήσετε να σταματήσετε τον ερεθισμό και τον κνησμό που μπορεί να προκαλέσει. Έτσι, μπορεί να είστε πρόθυμοι να δοκιμάσετε δίαιτες για την αντιμετώπιση του εκζέματος, τις οποίες έχετε διαβάσει ή ακούσει.
Όμως πόσο χρήσιμα είναι αυτά τα διατροφικά σχέδια; Η έρευνα όσο αφορά τη σχέση της τροφής και του εκζέματος είναι αντικρουόμενη.
Σε έναν τέλειο κόσμο, η εξάλειψη του εκζέματος θα ήταν τόσο απλή όσο η κατανάλωση μιας μαγικής τροφής – και η φαγούρα και αυτά κόκκινα, φολιδωτά μπαλώματα θα φύγουν σε μια στιγμή. Αλλά ποιον κοροϊδεύουμε; Ο κόσμος απέχει πολύ από το να είναι τέλειος και το έκζεμα δεν είναι μόνο μια εξαιρετικά περίπλοκη πάθηση, αλλά είναι επίσης ανίατη (προς το παρόν).
Η πραγματικότητα είναι ότι η σχέση μεταξύ τροφής και εκζέματος δεν είναι τόσο απλή και οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμα να την κατανοήσουν πλήρως.
Αν και δεν υπάρχει έρευνα που να δείχνει ότι συγκεκριμένες δίαιτες ή τροφές μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του εκζέματός σας, υπάρχουν μελέτες που υποδηλώνουν ότι ορισμένα αλλεργιογόνα στα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν εξάρσεις εκζέματος σε ορισμένα άτομα που πάσχουν από την πάθηση.
Έκζεμα: Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής και πώς μπορεί να επηρεάσει τις εξάρσεις
Έκζεμα και τροφικές αλλεργίες
Είναι ευρέως γνωστό ότι πολλοί άνθρωποι με έκζεμα έχουν επίσης αλλεργικές καταστάσεις όπως τροφικές αλλεργίες. Μάλιστα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος & Ανοσολογίας, οι μισοί από τους ασθενείς με μέτριο έως σοβαρό έκζεμα υποφέρουν επίσης από τροφικές αλλεργίες, καθώς και από άσθμα.
Η τρέχουσα σκέψη είναι ότι το έκζεμα αναπτύσσεται πριν από την τροφική αλλεργία, και όσο πιο σοβαρό είναι το έκζεμα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για αλλεργία. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι όσοι πάσχουν από έκζεμα έχουν εξασθενημένο δερματικό φραγμό, που σημαίνει ότι ορισμένα αλλεργιογόνα στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών που προκαλούν τροφικές αλλεργίες, έχουν εισιτήριο μονής διαδρομής μέσα στο σώμα.
Όταν αυτά τα αλλεργιογόνα φτάσουν στα κύτταρα του ανοσοποιητικού στο δέρμα σας, μπορεί να ευαισθητοποιηθείτε σε ορισμένα τρόφιμα, οδηγώντας πιθανώς σε τροφική αλλεργία.
Γενικά, οι τροφικές αλλεργίες είναι πιο συχνές στα παιδιά – και ακόμη πιο συχνές σε παιδιά με έκζεμα. Περίπου το 40% των μωρών και των μικρών παιδιών με μέτριο ή σοβαρό έκζεμα έχουν τροφικές αλλεργίες.
Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά με έκζεμα και τροφική αλλεργία έχουν στην πραγματικότητα δομικές και μοριακές διαφορές στα ανώτερα στρώματα του υγιούς δέρματος κοντά στις βλάβες του εκζέματος, ενώ τα παιδιά που έχουν απλώς έκζεμα δεν έχουν. Αυτό είναι σημαντικό γιατί ο καθορισμός αυτών των διαφορών στο δέρμα μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση παιδιών που κινδυνεύουν να αναπτύξουν τροφικές αλλεργίες.
Εκτός από τις εξάρσεις του εκζέματος, οι αλλεργικές αντιδράσεις στα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως:
Κνίδωση
Φαγούρα
Δυσκολία στην αναπνοή
Συριγμός
Εμετός
Κοιλιακό άλγος
Καούρα
Το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων συνιστά ότι τα παιδιά κάτω των πέντε ετών με μέτριο έως σοβαρό έκζεμα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για τροφική αλλεργία μόνο εάν εμφανίσουν ένα από αυτά τα συμπτώματα αμέσως μετά την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου φαγητού.
Δεν συνιστάται να κάνετε τεστ σε όλα τα παιδιά με έκζεμα για τροφικές αλλεργίες, επειδή υπάρχει υψηλό ποσοστό ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων – κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη διάγνωση και περιττή αποφυγή τροφής. Συνίσταται επίσης δοκιμές τροφικής αλλεργίας (ιδιαίτερα για τα φιστίκια, τα αυγά και το γάλα, που είναι οι πιο κοινές αλλεργίες σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα) εάν το έκζεμα δεν ανταποκρίνεται στην παραδοσιακή θεραπεία.
Διατροφή και έκζεμα σε ενήλικες
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω δεν υπάρχουν στοιχεία ότι συγκεκριμένες τροφές προκαλούν έκζεμα ή έξαρση των συμπτωμάτων. Αλλά μερικοί άνθρωποι λένε ότι τα συμπτώματά τους χειροτερεύουν αφού τρώνε ένα συγκεκριμένο φαγητό.
Λάβετε υπόψη ότι δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβετε τι ακριβώς προκαλεί την έξαρση της πάθησης. Η σύνδεση μπορεί να φαίνεται ξεκάθαρη, αλλά επειδή βρίσκεστε γύρω από πολλά ερεθίσματα κάθε μέρα, είναι συχνά δύσκολο να πούμε αν το πρόβλημα είναι το φαγητό ή κάποιος άλλος παράγοντας, όπως το άγχος.
Μερικοί άνθρωποι με έκζεμα προσπαθούν να αποκλείσουν εντελώς ένα ή περισσότερα τρόφιμα από τη διατροφή τους, όπως τα αυγά ή το αγελαδινό γάλα. Ωστόσο δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να δείχνουν ότι εάν σταματήσετε να τρώτε ένα τρόφιμο θα σας βοηθήσει με την πάθηση.
Αν δεν γνωρίζετε ότι έχετε αλλεργία σε μια συγκεκριμένη, φροντίστε να μιλήσετε με τον γιατρό σας προτού κόψετε ολόκληρες ομάδες τροφίμων ή κάνετε άλλες σημαντικές αλλαγές σε αυτό που τρώτε.
Έρευνα για τα τρόφιμα που μπορεί να βοηθήσουν το έκζεμα
Τα περισσότερα από τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα που έχουν μελετήσει οι επιστήμονες δεν έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για την ανακούφιση από το έκζεμα, αλλά η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Για παράδειγμα, ορισμένες μελέτες λένε ότι τα προβιοτικά, ένας τύπος ζωντανών βακτηρίων που μπορείτε να πάρετε από γιαούρτι ή τα συμπληρώματα, μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της πάθησης στα παιδιά. Όμως ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι τύποι προβιοτικών είναι πιο χρήσιμοι.
Οι επιστήμονες μελετούν επίσης το τσάι. Αν και δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία, μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση μαύρου ή πράσινου τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Οι ερευνητές εξετάζουν επίσης τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια και το ιχθυέλαιο, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής, ως τρόπο για να βοηθήσουν το έκζεμα.
Τι πρέπει να κάνετε
Το καλύτερο στοίχημα είναι να επιλέξετε ένα καλά ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Παρά τις αβέβαιες σχέσεις μεταξύ τροφής και εκζέματος, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως προσφέρει οφέλη στην υγεία.
ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr