Ανακουφίζουν τα αναψυκτικά τον στομαχόπονο;
Μήπως το πρώτο πράγμα που κάνεις όταν σε ενοχλεί το στομάχι σου είναι να πιεις ένα αναψυκτικό;
Διάβασε τι λένε οι ειδικοί γι’ αυτή σου τη συνήθεια.
Ανάμεσα στους αμέτρητους διατροφικούς μύθους με τους οποίους μεγάλωσε η γενιά της δεκαετίας του ’70 και ’80 είναι και το γεγονός ότι το διασημότερο αναψυκτικό τύπου κόλα στον κόσμο δημιουργήθηκε αρχικά ως φάρμακο που στόχευε στην αντιμετώπιση στομαχικών προβλημάτων.
Η αλήθεια είναι ότι ο εφευρέτης του, Dr John S. Pemberton, ήταν πράγματι γιατρός με εξειδίκευση στη φαρμακολογία. Και, ναι, το αναψυκτικό πωλήθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 1886 σε φαρμακείο της Ατλάντα, έναντι 5 cents ανά ποτήρι. Συνεπώς, δεν χρειάστηκε πολύ για να παρερμηνευθεί η χρήση του.
Δεν χρειάστηκε, εννοείται, πολύ ούτε για να θεωρηθούν όλα τα αναψυκτικά φάρμακα για το στομάχι! Μάλλον το μυστικό θα κρύβεται στις φυσαλίδες. Το αποτέλεσμα; Οι περισσότεροι από εμάς, κάθε φορά που νιώθουμε φούσκωμα, ανακατωσούρα, καούρες, ναυτία ή υποφέρουμε από γαστρεντερίτιδες, να ανοίγουμε και ένα κουτάκι. Ακόμα καλύτερα αν το πιούμε ξεθυμασμένο (και οι φυσαλίδες;). Τελικά τι ισχύει;
Τα αναψυκτικά βοηθούν στη διάρροια, αλλά όχι στον στομαχόπονο
Καταρχάς, είναι σημαντικό να θυμίσουμε ότι ο παραπάνω «μύθος» ξεκίνησε από την Αμερική που είναι η πατρίδα των αναψυκτικών. Υπολογίζεται ότι παραπάνω από τους μισούς Αμερικανούς πίνουν αναψυκτικό κάθε μέρα.
Είναι, όμως, εντελώς μύθος;
«Η στομαχική αναστάτωση συμβαίνει συνήθως εξαιτίας κάποιας φλεγμονής του βλεννογόνου του στομάχου και των εντέρων που προκαλούν οι ιοί. Κατά κανόνα, μια στομαχική διαταραχή αντιμετωπίζεται στο σπίτι και σπάνια απαιτεί νοσηλεία, εκτός αν τα συμπτώματα επιμένουν», αναφέρουν σε άρθρο τους επιστήμονες από το τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Wisconsin. «Κατά τις πρώτες 24 με 36 ώρες, η καλύτερη αντιμετώπιση είναι δίαιτα με διαφανή υγρά σε μικρές και συχνές ποσότητες. Σε καμία περίπτωση τα ποτά αυτά δεν πρέπει να είναι καφεϊνούχα».
Με την άποψη αυτή συμφωνεί ο γαστρεντερολόγος Γιώργος Οικονόμου, ο οποίος τονίζει τη διαφορά ανάμεσα στις ενοχλήσεις στο στομάχι και στη διάρροια. Όπως λέει: «Τα αναψυκτικά μπορεί να βοηθήσουν στη διάρροια, προκειμένου κανείς να αναπληρώσει υγρά και ηλεκτρολύτες. Αν όμως μαζί με τη διάρροια υπάρχει στομαχόπονος ή τάση για εμετό, το ανθρακικό του αναψυκτικού θα σε κάνει να νιώσεις πολύ χειρότερα, γιατί θα ερεθίσει το στομάχι σου».
Προσοχή, όμως: Αν υποφέρεις από διάρροια, καλύτερα να αποφύγεις τα αναψυκτικά τύπου κόλα, καθώς, σύμφωνα με το Harvard Health, η καφεΐνη που περιέχουν μπορεί να αυξήσει την απώλεια νερού και νατρίου. Προτίμησε κάποιο διαφανές αναψυκτικό, π.χ. σόδα ή τζιτζιμπίρα (ginger ale) που περιέχει και τζίντζερ, το οποίο είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για το στομάχι.
Ο κ. Οικονόμου συμπληρώνει ότι «και στο φούσκωμα του στομάχου το αναψυκτικό μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα». Αν νιώθεις, δηλαδή, ότι έχεις παραφάει και γι’ αυτό σε ενοχλεί το στομάχι σου, η σόδα και τα ανθρακούχα δεν θα σε βοηθήσουν. Μπορεί να σε ανακουφίσουν προσωρινά, αλλά θα επιβραδύνουν την πέψη, ενώ θα γεμίσουν με μεγαλύτερη ποσότητα αερίων το στομάχι, εντείνοντας το φούσκωμα.