Μαντζουράνα: θεραπευτικές ιδιότητες και τα οφέλη του

 

Μαντζουράνα: θεραπευτικές ιδιότητες και τα οφέλη του

Μαντζουράνα: θεραπευτικές ιδιότητες και τα οφέλη του

Φυτό με παρόμοιες ιδιότητες όπως η ρίγανη, αλλά με χαρακτηριστικά διαφορετικό άρωμα και περιορισμένη χρήση στην καθημερινή κουζίνα.

Χωνευτική (συνδυάζεται με τον δυόσμο) και χαλαρωτική, γίνεται «φάρμακο» για τις στομαχικές και τις εντερικές διαταραχές (κολικοί, μετεωρισμός). Γενικά της προσδίδουν «καθαρτικές» ιδιότητες για το συκώτι (και με επιφανειακό κατάπλασμα), τον σπλήνα, το αίμα, τους πνεύμονες (και στα κρυολογήματα) αλλά κατάλληλη και για να απολυμάνει εξωτερικές πληγές, χάρη στην αντισηπτική δράση της. Κοπανισμένα τα φύλλα ως κατάπλασμα, χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν τους μυϊκούς πόνους και το διάστρεμμα και η αλοιφή για να επουλώσει τραύματα.

Λατινική ονομασία: Οriganum majorana

Άλλες ονομασίες: σάμψυχο

 

Ιστορία

Στην Ελλάδα η ματζουράνα είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια όπου την χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο κατά στομαχικών και εντερικών ενοχλήσεων. Ο Γαληνός προτρέπει την χρήση της ως χωνευτικού.

Τρόποι χρήσης
Μίσχος, φύλλα, άνθη. Αφέψημα, αλοιφή, επίθεμα/κατάπλασμα.

Ιαματικό λουτρό: δυο χούφτες μαντζουράνα και μία θυμάρι στο νερό της μπανιέρας. Χαλαρώνει και ανακουφίζει από πόνους στους μύες και τα συμπτώματα του κρυολογήματος.

 

Η μαντζουράνα στη μαγειρική

Τη γνωρίζουμε περισσότερο ως θεραπευτικό βότανο παρά ως υλικό μαγειρικής. Έντονο, ευδιάκριτο άρωμα.

Διαβάστε Επίσης  Θυμάρι για πονόλαιμο, βήχα, στομάχι, παράσιτα εντέρου, υπεριδρωσία, τριχόπτωση, αϋπνία, κατάθλιψη

Στο εμπόριο: Φρέσκια σε ματσάκια που διατηρούνται έως 1 εβδομάδα στο ψυγείο ή αποξηραμένη.

Χρήση: Τα φρέσκα φυλλαράκια ψιλοκομμένα σε φαγητά ή σαν γαρνίρισμα. Αποξηραμένη, όπως και όπου η ρίγανη.

Ταιριάζει: Σε σαλάτες, ομελέτες, ψάρι, ψωμάκια, κρεατικά (κυρίως με το χοιρινό για να «σπάσει» η μυρωδιά του), πουλερικά, πίτες.

 

Θεραπευτικές ιδιότητες

Βοηθά το πεπτικό σύστημα
Δρα ως σπασμολυτικό, αντιεμετικό, ανακουφίζει από τον μετεωρισμό και την δυσπεψία, διεγείρει το συκώτι και τη σπλήνα.

 

Χωνευτική δράση

Βοηθά πολύ σε ενοχλήσεις του στομάχου και δρα ως χωνευτικό/καταπραϋντικό για τον στομαχόπονο.

Ηρεμιστική δράση
Είναι πολύ γνωστό για την ανακούφιση που προσφέρει από επίμονους και έντονους πονοκεφάλους ή πονόδοντους. Χρησιμοποιείται και ως παυσίπονο στους ρευματισμούς. Θεωρείται από την εναλλακτική ιατρική ευεργετικό σε νευρικής φύσεως παθήσεις, όπως υπερευαισθησία, νευρασθένεια, ψυχασθένεια, άγχος, αϋπνίες, ημικρανίες, ίλιγγος και απώλεια μνήμης.

Αποχρεμπτική δράση
Βοηθά σε παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος και θεωρείται ευεργετικό για τον νευρικό βήχα, το κρυολόγημα, τις αμυγδαλές, τη βρογχίτιδα και το άσθμα. Εκδηλώνει επίσης εφιδρωτική επίδραση.

Μαντζουράνα για το αναπνευστικό
Έχεις πρόβλημα με το αναπνευστικό σου; Βράσε 100 γρ. μαντζουράνας σε 1 λίτρο νερό και πάρε βαθιές εισπνοές πάνω από το ζεστό αφέψημα.

Διαβάστε Επίσης  Φυσικοί τρόποι ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος

Μαντζουράνα για τους πόνους της περιόδου
Αυτό ισχυρίζεται νέα κορεάτικη έρευνα. Σε αυτήν, οι ερευνητές χώρισαν τις γυναίκες με έντονους σπασμούς κατά τη διάρκεια της περιόδου σε 3 ομάδες. Το πρώτο γκρουπ έλαβε την περιποίηση ενός 15λεπτου κοιλιακού μασάζ με αιθέρια έλαια κάθε μέρα τη βδομάδα πριν την έμμηνο ρήση, το δεύτερο γκρουπ δέχτηκε την ίδια φροντίδα χωρίς όμως τα αιθέρια έλαια, ενώ το τελευταίο γκρουπ αφέθηκε χωρίς καμία θεραπεία. Τα αποτέλεσματα έδειξαν ότι τα άτομα που έκαναν μασάζ με αιθέρια έλαια ανέφεραν ότι οι πόνοι τους μειώθηκαν έως και 50%.

Ανάμειξε λίγες σταγόνες από τα αιθέρια έλαια λευκόνδεντρου (Cajuput), άνισου και ματζουράνας σε λίγο αμυγδαλέλαιο και κάνε απαλό μασάζ με το μίγμα αυτό στην κοιλιά και χαμηλά στην πλάτη σου κάθε μέρα 10 μέρες πριν αρχίσει η περίοδός σου αλλά και κατά τη διάρκειά της.

(Σας ενημερώνουμε ότι δεν είμαστε ιατροί αλλά έμποροι. Τα γραφόμενα στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα έχουν απλό ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την ιατρική επιστήμη. Συμβουλευτείτε πάντοτε τον ιατρό σας σε προβλήματα υγείας σας.)

,
πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *