Μετάτρεψε τα σκουπίδια της κουζίνας σου σε οργανικό λίπασμα για τα φυτά σου
Μείωσες όσο μπορούσες το πλαστικό, έβαλες κάδο ανακύκλωσης στο σπίτι και προσπαθείς να εκπέμπεις όσο το δυνατόν λιγότερο Co2 στην ατμόσφαιρα. Ήρθε η ώρα να κάνεις το επόμενο βήμα για να συμβάλεις ακόμα περισσότερο στην προστασία του περιβάλλοντος, ξεκινώντας την οικιακή κομποστοποίηση!
Δεν είναι δύσκολο να κάνουμε κομποστοποίηση στο σπίτι αφού πρόκειται για μια φυσική διαδικασία. Χρειάζεται ωστόσο να έχουμε υπομονή και επιμονή και φυσικά να προμηθευτούμε έναν απλό κάδο κομποστοποίησης που θα τοποθετήσουμε στον κήπο ή στο μπαλκόνι.
Στη συνέχεια το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να επιλέγουμε προσεκτικά τα υπολείμματα των τροφών, να τα ρίχνουμε μέσα στον κάδο και να περιμένουμε. Η φύση και οι διάφοροι μικροοργανισμοί θα κάνουν τη δουλειά τους και στη θέση των άχρηστων απορριμμάτων θα έχουμε ένα ιδιαίτερα χρήσιμο και πλούσιο λίπασμα.
Πώς βοηθώ το περιβάλλον;
Το 60% των σκουπιδιών ενός νοικοκυριού είναι οργανικά, εκ των οποίων το 70% μπορεί να μετατραπεί σε λίπασμα. Κομποστοποιώντας λοιπόν, μειώνεις τα σκουπίδια σου κατά 35% ενώ παράλληλα δημιουργείς οργανικό λίπασμα, μειώνοντας έτσι και την χρήση χημικών λιπασμάτων.
Τέλος βοηθάς στη προστασία του περιβάλλοντος από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αφού λιγότερα σκουπίδια στις χωματερές σημαίνει λιγότερες εκπομπές μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα.
Μετάτρεψε τα σκουπίδια της κουζίνας σου σε οργανικό λίπασμα για τα φυτά σου
Είναι εύκολο να κομποστοποιώ στο σπίτι;
Πανεύκολο! Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένας ειδικός κάδος, λίγο χώμα, φύλλα και φυσικά τα οργανικά σκουπίδια σου. Αν ζεις σε πολυκατοικία, μπορείς μάλιστα να τοποθετήσεις τον κάδο σε ένα δημόσιο χώρο και να κομποστοποιεί όλη η πολυκατοικία!
Τι υπολείμματα μπορώ να κομποστοποιήσω;
Υποψήφια απορρίμματα για κομποστοποίηση είναι
- τα υπολείμματα φρούτων και λαχανικών (κοτσάνια, φύλλα, φλούδες, κουκούτσια κ.λπ),
- οι σπόροι δημητριακών,
- το αλεύρι και
- το ρύζι,
- το ψωμί,
- τα υπολείμματα από το τσάι και τον καφέ,
- τα διάφορα άνθη και μαλακά φύλλα από τον κήπο και τις γλάστρες,
- τα κομμένα χορτάρια και γκαζόν,
- τα διάφορα ζιζάνια και αγριόχορτα και
- οι κοπριές από τα φυτοφάγα ζώα (αγελάδα, πρόβατο, κοτόπουλο, κουνέλι)
- Φρούτα και λαχανικά που χάλασαν,
- χαρτιά & χαρτόνι, χαρτοπετσέτες, χαρτί κουζίνας, χάρτινες σακούλες,
- η στάχτη από το τζάκι.
Τι δεν μπορεί να μπει στον κάδο της κομποστοποίησης
Υπάρχουν ορισμένα οργανικά οικιακά απόβλητα που είναι απαγορευτικό να μπουν στον ειδικό κάδο γιατί θα μπλοκάρουν την όλη διαδικασία. Αυτά είναι όλα τα κρεατικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα επειδή προσελκύουν παράσιτα, όλες οι λιπαρές ουσίες και τα λάδια και τα επεξεργασμένα γυαλιστερά χαρτιά και χαρτόνια, απορρίμματα των κατοικιδίων σου.
Πηγή: enallaktikidrasi.com