Πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία μας η αφρικανική σκόνη;

 

Πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία μας η αφρικανική σκόνη;

Πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία μας η αφρικανική σκόνη;

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καθώς η αφρικανική σκόνη έχει δημιουργήσει για ακόμα μια φορά ένα επικίνδυνο και δυνητικά τοξικό κοκτέιλ.

 

Η μεταφορά αφρικανικής σκόνης είναι ένα συχνό φαινόμενο, κυρίως κατά την εποχή της άνοιξης, όπου οι κυκλώνες Sharav που κινούνται προς τα ανατολικά, κατά μήκος της βόρειας αφρικάνικης ακτογραμμής, μεταφέρουν σκόνη στην ανατολική Μεσόγειο.

Πόσο επικίνδυνη είναι η αφρικανική σκόνη για την υγεία μας;

Η υψηλή συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης, σε συνδυασμό με την έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση και τη μέτρια συγκέντρωση μικροσωματιδίων P10 στον αέρα, μπορεί να προκαλέσει αύξηση εισαγωγών σε νοσοκομεία με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, παιδικό άσθμα ή και αρρυθμίες.

Ωστόσο, όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στο Magazine ο Κώστας Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας και διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας: «Οι ποσότητες από τις συγκεκριμένες ουσίες που έχουν μετρηθεί στην ατμόσφαιρα δεν υπάρχει περίπτωση να μπορούν να βλάψουν ένα υγειές άτομο. Δεν έχουν καν αθροιστική δράση. Διαβάζω ότι προκαλούν πνευμονοκονίαση. Είναι μεγάλο λάθος αυτό, οι συγκεντρώσεις της ουσίας αυτής πρέπει να είναι υψηλές για να προκαλέσουν τη νόσο και αφορούν μόνο άτομα που εργάζονται σε ορυχεία», ξεκαθαρίζει ο καθηγητής.

Διαβάστε Επίσης  Καρδιοπαθείς και καύσωνας. Πώς να προστατεύσετε την καρδιά σας; Οδηγίες καρδιολόγου

Οι μόνοι που θα πρέπει να προσέχουν είναι άτομα που έχουν ευαισθησία στους πνεύμονες και συγκεκριμένα άσθμα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

«Μπορεί να κάνουν παρόξυνση του άσθματος ή της ΧΑΠ. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό μέχρι τη λήξη του φαινομένου, το οποίο από τους μετεωρολόγους προβλέπεται μέχρι τα τέλη Μάϊου, όταν κυκλοφορούν να φορούν τις γνωστές μάσκες, οι οποίες προφυλάσσουν από τις ουσίες που ενδεχομένως θα μπορούσαν να προκαλέσουν μία κρίση στις συγκεκριμένες ομάδες ασθενών», συμβουλεύει χαρακτηριστικά ο κ. Γουργουλιάνης.

Πώς μπορείς να προστατευτείς

Την αποφυγή πολλών μετακινήσεων εκτός σπιτιού και την προληπτική χρήση προστατευτικής μάσκας συνιστούν οι ειδικοί, ιδιαίτερα στα άτομα με σοβαρά αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα, λόγω των βεβαρυμμένων ατμοσφαιρικών συνθηκών, εξαιτίας του νέου κύματος αφρικανικής σκόνης που πλήττει τη χώρα μας.

Στο πλαίσιο σχετικής πρωτοβουλίας του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά για την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας συνιστώνται:

παραμονή εντός κλειστών χώρων, συχνή ανανέωση του αέρα,
καθαρισμός των φίλτρων στα κλιματιστικά.
χρήση προστατευτικής μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.
χρήση ιονιστή – καθαριστή της ατμόσφαιρας (αν είναι δυνατόν), ειδικά όταν εκεί διαβιούν άτομα με αναπνευστικά προβλήματα.
Ειδικά με τη χρήση ιονιστή απομακρύνονται η σκόνη και τα μικροσωματίδια από τον αέρα, ενώ παράλληλα αποσυντίθενται βλαβερά μικρόβια και βακτήρια.

Διαβάστε Επίσης  Η καρδιά αγαπάει την κίνηση

«Η επίσκεψη της αφρικανικής σκόνης σε συνδυασμό με την μετεωρολογική πρόβλεψη ότι η θερμοκρασία θα φθάσει στους 25 βαθμούς Κελσίου -τη μεγαλύτερη θερμοκρασία από το 2001 γι’ αυτήν την εποχή- και τα υψηλά ποσοστά υγρασίας, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή απ’ όλους μας και ειδικά από τα άτομα με αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα», αναφέρει, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο πρόεδρος του ΙΣΠ, Νικόλαος Πλατανησιώτης.

Ο ίδιος υπογραμμίζει επίσης ότι «σε περιοχές με ήδη βεβαρυμένη ατμόσφαιρα, με βιομηχανικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες και αυξημένη λειτουργία κινητήρων εσωτερικής καύσεως, πρέπει να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις και η έντονη δραστηριότητα στο εξωτερικό περιβάλλον. Είναι προτιμότερη η παραμονή σε καλά αεριζόμενους και κλιματιζόμενους χώρους, ενώ αν εμφανιστούν φαινόμενα δύσπνοιας να ζητηθεί άμεσα ιατρική συμβουλή».

 

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *